Ο GSMA, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, ισχυρίζεται ότι μια βελτίωση στα ποσοστά ανακύκλωσης smartphones θα μπορούσε να περικόψει έως και 21,4 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 ετησίως μέχρι το 2030, ζητώντας δράση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν τα ηλεκτρονικά απόβλητα.
Ο GSMA περιγράφει λεπτομερώς το όραμα του σε σχέση με την επίτευξη μιας κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, αναφερόμενος σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που τοποθετεί την ανακύκλωση στην καρδιά της αλυσίδας εφοδιασμού του συγκεκριμένου κλάδου.
«Μια αυξημένη κυκλικότητα στις συσκευές παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες μείωσης των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων», τονίζει ο Erik Wottrich, επικεφαλής βιωσιμότητας του Ομίλου Tele2 με έδρα τη Σουηδία.
Ο Wottrich είναι επικεφαλής της έρευνας του GSMA σε σχέση με τις πιθανές στρατηγικές γύρω από την ανακύκλωση συσκευών. Προσδιόρισε τις ετήσιες πωλήσεις κινητών σε 2 δισεκατομμύρια, αλλά σημείωσε ότι το 85 τοις εκατό δεν υποβλήθηκαν σε επίσημη επανεπεξεργασία.
Εκτός από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ο GSMA σημειώνει ότι η αποτυχία ανακύκλωσης συσκευών θα μπορούσε να εμποδίσει την ψηφιακή ένταξη, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε προϊόντα χαμηλότερου κόστους.
Ο Οργανισμός κάλεσε τη βιομηχανία να δώσει προτεραιότητα στη μεγιστοποίηση της μακροζωίας των συσκευών και να συνεχίσει να στοχεύει σε «zero waste» στρατηγικές, υποστηρίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ παρόχων, προμηθευτών, κατασκευαστών και καταναλωτών αποτελεί το κλειδί.
Σημείωσε, επίσης, ότι η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας παρουσίασε σημαντική πρόοδο στην ανάδειξη της βιωσιμότητας στις δραστηριότητές της, με την έρευνα να δείχνει ότι το 11 τοις εκατό των κινητών που πωλούνται παγκοσμίως είναι refurbished.