Νέα έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Omdia υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τις κινητές και σταθερές ευρυζωνικές υπηρεσίες θα αυξηθούν κατά 14% μεταξύ 2022 και 2027. Ωστόσο, τα μέσα μηνιαία έσοδα ανά χρήστη θα παρουσιάσουν μείωση κατά 4,2%.
Τα έσοδα από το σύνολο των παγκόσμιων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αναμένεται να φτάσουν περίπου στα 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ έως το 2027, σύμφωνα με την έκθεση, αλλά τα μηνιαία μέσα έσοδα ανά χρήστη (Average Revenue Per User – ARPU), που συνδυάζουν τόσο την κινητή όσο και τη σταθερή, θα μειωθούν κατά 4,2%, από 7,48 ευρώ το 2022 σε 7,16 ευρώ το 2027.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι η έλευση του 5G δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση του ARPU, κυρίως λόγω του ότι οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για αυτό από το 4G. Υπάρχουν φυσικά πολλά απεριόριστα πακέτα 5G, αλλά αυτό προφανώς «δίνει στη βιομηχανία την ψευδαίσθηση μιας αύξησης του 5G ARPU».
Από την πλευρά της ευρυζωνικότητας, ενώ η ανάπτυξη οπτικών ινών παρέχει μια αξιοσημείωτη αναβάθμιση στις οικιακές συνδέσεις, αγορές με υψηλή διείσδυση -όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Κίνα- παρουσιάζουν στην πραγματικότητα σημαντική πτώση στο ARPU, επειδή ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός «και δεν υπάρχει ξεκάθαρη διαδρομή δημιουργίας εσόδων από τους πελάτες οπτικών ινών μόλις κάνουν τη μετάβαση».
«Οι άνθρωποι δεν αγοράζουν τεχνολογία. αγοράζουν διασκεδαστικές συναρπαστικές νέες εμπειρίες», τόνισε ο Διευθυντής Έρευνας της Omdia, Ronan de Renesse. «Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να μεταπωλούν την τεχνολογία που αγοράζουν απευθείας στους πελάτες, και αυτό δεν λειτουργεί.
Το δίκτυο είναι το θεμέλιο στο οποίο μπορεί να ανθίσει η καινοτομία και η δημιουργικότητα, όπως το 4G και οι εφαρμογές για κινητά. Δεν εναπόκειται μόνο στους φορείς εκμετάλλευσης να λύσουν την πρόκληση ανάπτυξης του ARPU, αλλά μάλλον στο υπόλοιπο οικοσύστημα των ψηφιακών υπηρεσιών».