Παρεμβάσεις στο κανονιστικό πλαίσιο που αφορά τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας σχεδιάζει η γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Στάβερης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως είπε στόχος είναι η γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το αντικείμενο της παρέμβασης είναι στην κατεύθυνση της απλοποίησης της αδειοδότησης των κεραιών χωρίς να διαφοροποιηθούν τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ισχύουν σήμερα και τα οποία είναι και από τα πιο αυστηρά της Ευρώπης.
Επίσης η εν λόγω παρέμβαση (δευτερογενής νομοθεσία) έχει στόχο να διευκολύνει τη διείσδυση των 5G δικτύων για την περαιτέρω ανάπτυξη εφαρμογών που είναι και το κρίσιμο ζήτημα των 5G δικτύων. «Καταφέραμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που διέθεσαν το φάσμα για την ανάπτυξη των 5G δικτύων και τώρα προχωράμε ένα βήμα παρακάτω απλοποιώντας την αδειοδότηση. Το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των σχετικών εφαρμογών μέσα κι από έργα υποδομών, όπως για παράδειγμα το «5G corridors» δημιουργώντας δηλαδή ένα οικοσύστημα εφαρμογών για τους αυτοκινητοδρόμους» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στάβερης.
Στην ίδια συζήτηση ο Αθανάσιος Έξαρχος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vantage Towers υπογράμμισε το επίτευγμα της Ελλάδας να προηγείται της Ευρώπης στην ανάπτυξη του 5G. Όπως ανέφερε η Ευρώπη υστερεί σημαντικά σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ασία που σημαίνει ότι οι περιοχές αυτές θα αποδώσουν κέρδη από τις επενδύσεις τους νωρίτερα. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η ανανέωση και η δημιουργία νέων σημείων στο δίκτυο, αλλά με βιώσιμο τρόπο, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως και οι πάροχοι, έρχονται αντιμέτωποι με την ακρίβεια λόγω της ενεργειακής κρίσης. Αυτό έχει αυξήσει το κόστος πρώτων υλών, αλλά αποτελεί και ένα δομικό θέμα του 5G που απαιτεί υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Όμως, λόγω της τεχνολογίας, το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά bit είναι μικρότερο, συγκριτικά με το 4G.
O Sergio Solivera Vela, αντιπρόεδρος της Νοκια για την περιοχή της Μεσογείου, δήλωσε ότι η ανάπτυξη τεχνολογιών στα δεδομένα υποστηρίζει την πράσινη μετάβαση, κάτι που έχει ενσωματωθεί στη στρατηγική και την κουλτούρα της εταιρείας. Ο κ. Vela ανέφερε σειρά εφαρμογών που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του 5G, παρουσιάζοντας σκηνές από το μέλλον. Οι περισσότερες σχετίζονται με το Internet of Things και τη διασυνδεσιμότητα μηχανών και ανθρώπων με άπειρες πρακτικές εφαρμογές. Όμως, η ανάπτυξη αυτή απαιτεί τη δημιουργία ικανών δικτύων υψηλής χωρητικότητας και δυναμικότητας που σημαίνει επενδύσεις και συνεργασίες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτόπαππας, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη ικανών δικτύων που να υποστηρίζουν τη διασυνδεσιμότητα των μηχανών, επισημαίνοντας ότι χωρίς κατάλληλες υποδομές και επενδύσεις, η τεχνολογία 5G δεν θα μπορέσει να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Όπως εξήγησε, οι υποδομές μπορούν να είναι επίγειες, αλλά και δορυφορικές, και όλες μαζί να συνεργάζονται. Προϋπόθεση για την ανάπτυξη δικτύων μεγάλης δυναμικότητας αποτελεί η επένδυση, αλλά κυρίως η απόφαση των επιχειρήσεων να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών, ακόμα κι αν αυτό περιορίσει βραχυπρόθεσμα την κερδοφορία.