Σε περιοχές χωρίς οπτική ίνα στο τελικό σημείο και όπου είναι τεχνολογικά εφικτό, ξεκίνησε ο ΟΤΕ τη σταδιακή δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων του σταθερού ευρυζωνικού internet για οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές του.
Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται μεταξύ ΟΤΕ και υπολοίπων παρόχων η διαπραγμάτευση για το κόστος χονδρικής, ώστε να προχωρήσουν όλοι σε ανάλογη κίνηση.
Συνδρομητές της Cosmote με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, 50Mbps και 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, 100Mbps και 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου.
Η αναβάθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 2022. Θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση, αυτόματα ή και απομακρυσμένα. Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My Cosmote App και με γραπτό μήνυμα (sms).
«Στόχος της αναβάθμισης ταχυτήτων είναι η αξιοποίηση των σύγχρονων δυνατοτήτων του δικτύου Cosmote Fiber από μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Μεγαλύτερες ταχύτητες internet, σημαίνει καλύτερη καθημερινότητα και μεγαλύτερη παραγωγικότητα στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο», δήλωσε σχετικά ο Chief Marketing Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ, Παναγιώτης Γαβριηλίδης.
Η στρατηγική απόφαση του ΟΤΕ για δωρεάν αναβάθμιση στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Telekom, Tim Höttges και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, έχει ανοίξει παράλληλα ένα νέο κύκλο αντιπαράθεσης στην αγορά.
Οι Vodafone, Wind και Nova είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν για λόγους ανταγωνισμού. Δεν λένε όχι στον διπλασιασμό των ταχυτήτων ωστόσο τους απασχολεί το κόστος, το οποίο συνολικά για τους τρεις εκτιμάται περίπου στα 90 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση από τα αστικά κέντρα στις υπαίθριες καμπίνες (εφάπαξ τέλος 33 ευρώ ανά σύνδεση) πιθανές αλλαγές router στους συνδρομητές, τη διαφορά στις μισθώσεις που καταβάλλονται στον ΟΤΕ κ.ά.
Απολύτως ενδεικτικά να σημειωθεί ότι με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) που αφορούν τέλος του 2020, ο ΟΤΕ έχει μερίδιο 55,2% στις τηλεφωνικές γραμμές με τους υπόλοιπους παρόχους να εξυπηρετούν το 44,8% (το μερίδιο του ΟΤΕ βάσει λιανικών εσόδων τηλεφωνίας και διαδικτύου είναι 63%).
Αυτό σημαίνει ότι η αναβάθμιση των ταχυτήτων αφορά δυνητικά περίπου τους μισούς συνδρομητές (το ποσοστό στην πραγματικότητα είναι μικρότερο γιατί εξαιρούνται όσοι έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης με οπτικές ίνες ή σε όσοι δεν γίνεται για τεχνικούς λόγους).
Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση θα δώσει το μέγιστο αποτέλεσμα εφόσον θα καταστεί δυνατό να συμπεριλάβει το σύνολο των γραμμών.
Οι πάροχοι θεωρούν ότι η απόφαση του ΟΤΕ να διπλασιάσει τις ταχύτητες δωρεάν οδηγεί σε τιμολογιακά πακέτα που οδηγούν σε συμπίεση περιθωρίου κέρδους για αυτούς. Ζητούν από την ΕΕΤΤ να εξετάσει ακόμα και τα τιμολογιακά πακέτα αναβάθμισης ταχυτήτων που έχει ήδη εγκρίνει με βάση το επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) που δεν έχει τεθεί σε ισχύ και όχι με αυτό του 2011.
Η κατάσταση περιπλέκεται γιατί δεν υφίσταται Ολομέλεια στην ΕΕΤΤ (η θητεία της έληξε στις 10 Ιανουαρίου και έκτοτε εκκρεμεί η τοποθέτηση νέας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και παράλληλα η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι τα τιμολογιακά πακέτα του ΟΤΕ θα εγκριθούν με οποιοδήποτε από τα δύο μοντέλα.
Ως εκ τούτου η αναβάθμιση των ταχυτήτων για μεγαλύτερο αριθμό συνδρομητών πιθανότατα να γίνει εφικτή εφόσον επιτευχθεί νέα εμπορική συμφωνία για ορισμένες από τις τιμές χονδρικής στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, μεταξύ ΟΤΕ και υπολοίπων παρόχων.