Νωρίτερα από τις αρχικές εκτιμήσεις δύναται να πετύχει τις επιδιωκόμενες αποδόσεις ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) εφόσον αξιοποιήσει τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών) η Deloitte οι ΤΠΕ δύναται να εισφέρουν προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2024.
Βάσει της ίδιας μελέτης, με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. το 2022, έναντι 6,8 δις. (η προηγούμενη πρόβλεψη της Deloitte στην αντίστοιχη μελέτη το 2019).
Το 2021 εκτιμάται ότι η αξία του κλάδου θα διαμορφωθεί σε 6,5 δις., το 2023 σε 9,1 δις. και το 2024 σε 10,1 δις. με τις εκτιμήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το 80% των κονδυλίων, ύψους 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια – άνευ μόχλευσης), θα έχει απορροφηθεί έως το 2024. Όπως επίσης εκτιμάται το 85% του προϋπολογισμού θα απορροφηθεί από εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων πολυεθνικών εταιρειών).
Η προαναφερόμενη μελέτη παρουσιάστηκε από τον Partner & Consulting Leader της Deloitte, Νίκο Χριστοδούλου, στο συνέδριο του ΣΕΠΕ υπό τον τίτλο «Digitalisation, no longer a choice, but a necessity» που πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή ομιλητών από την κυβέρνηση και την αγορά των ΤΠΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας τις εργασίες του συνεδρίου και απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου του ΣΕΠΕ, Γιώτας Παπαρίδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνή κόμβο τεχνολογίας και πολύ σύντομα θα εξάγει ψηφιακή τεχνογνωσία.
«Πλέον η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, καθώς εγχώρια και ξένα κεφάλαια αντελήφθησαν πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Θέλω να χαιρετίσω τη σημαντική κινητικότητα που καταγράφεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι σύντομα θα «τρέξει» πρόγραμμα ψηφιακής εκπαίδευσης για τους νέους που κάνουν τη θητεία τους στο στρατό, όπως και στους δημοσίους υπαλλήλους.
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους συγκεντρώνει θετικό πρόσημο αξιολόγησης από το σύνολο της κοινωνίας. Αποδείξαμε πως η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα που φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα» πρόσθεσε επίσης.
Κυριάκος Πιερρακάκης
Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, υπογράμμισε ότι το 2021 ήταν σημαντική χρονιά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους, γεγονός που μαρτυρούν τα νούμερα: Μέχρι τα τέλη του 2021 ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. και ο αριθμός των ψηφιακών υπηρεσιών υπερβαίνει τις 1.300. «Η αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών των πολιτών με το Δημόσιο θα συνεχίσει να είναι εκθετική» τόνισε ο κύριος Πιερρακάκης.
Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι το 2022 θα είναι έτος δημοπρασιών για τη χώρα, αφού το 90% των έργων του Ταμείου θα πρέπει να έχουν δημοπρατηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.
«Βλέπουμε την κλίμακα των μεγάλων έργων να αυξάνεται μήνα με τον μήνα, βδομάδα με τη βδομάδα. Βλέπουμε ακόμη μεγάλα έργα τα οποία τα συζητούσαμε στο χώρο της πληροφορικής όπως το ERP, το CRM, το HRMS και πολλά ακόμη να προχωρούν. Πλέον, για πρώτη φορά έχουμε την χρηματοδοτική ικανότητα να τα υλοποιήσουμε όλα» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Κατά τη γνώμη μου, ο χώρος του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι ένας χώρος που μπορεί να πετύχει πολιτικές συναινέσεις. Έχουμε ξεκινήσει σε κάποια πράγματα, πάρα τις σημαντικές μας διαφωνίες, βήμα – βήμα να τις κατακτάμε. Γιατί, σε τελική ανάλυση, είναι πάρα πολύ σημαντικό η χώρα να κάνει τις επενδύσεις που δεν έκανε όλα αυτά τα χρόνια».
Την ανάγκη η ψηφιακή μετάβαση να μην αφήσει κανέναν πίσω του, αλλά να συμπεριλάβει τους πάντες, πολίτες και επιχειρήσεις, επεσήμανε ο Βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, ο οποίος στην ομιλία σχολίασε, μεταξύ άλλων, το ευρυζωνικό ΣΔΙΤ (UFBB) απευθύνοντας το ερώτημα «πως γίνεται η ΔΕΗ πηγαίνει ενάντια σε ένα δημόσιο έργο».
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) Κωνσταντίνος Μασσέλος, χαρακτήρισε το 2022 «έτος κλειδί» για την πλήρη μετάβαση από τα δίκτυα χαλκού στις οπτικές ίνες, με την Επιτροπή να θέτει το σχετικό χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να μην επιβαρυνθεί ο πολίτης και η χώρα να κάνει το αναγκαίο ποιοτικό άλμα στα σταθερά δίκτυα.
Ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών, Θανάσης Στάβερης, είπε ότι πρόκειται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα το έργο των διασυνδεδεμένων μέσω του 5G αυτοκινητοδρόμων της χώρας, έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 160 εκατ. ευρώ.