Την παράταση της θητείας του Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, μέχρι την 30η Ιουνίου 2024, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, αποφάσισε χθες σε συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της τηλεπικοινωνιακής επιχείρησης.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ ηγείται του Ομίλου ΟΤΕ από το Νοέμβριο του 2010 και είναι μακροβιότερος στη θέση αυτή. Υπό τη διοίκησή του, ο ΟΤΕ εξυγίανε τα οικονομικά του, δημιούργησε νέες πηγές εσόδων και μετασχηματίστηκε σε μια σύγχρονη εταιρεία τεχνολογίας, με την Cosmote ως ενιαία εμπορική μάρκα για τα προϊόντα του Ομίλου σε σταθερή, κινητή, internet και τηλεόραση.
«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης της κρίσης: είτε παίζεις άμυνα και ελπίζεις για το καλύτερο, είτε αντιμετωπίζεις την κρίση ως ευκαιρία, καταλήγεις σε μια συγκεκριμένη στρατηγική και βγαίνεις στην επίθεση.» πιστεύει ο κ. Τσαμάζ.
Και ο Όμιλος ΟΤΕ αποτέλεσε χαρακτηριστικό παράδειγμα επιχείρησης που κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης επέλεξε στρατηγικά να βγει στην επίθεση.
Για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά του ο ΟΤΕ μείωσε τις δανειακές του υποχρεώσεις και διασφάλισε την υγιή οικονομική του θέση για να επενδύσει στην ανάπτυξη των δικτύων. Την προηγούμενη δεκαετία ο Όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς.
Παράλληλα, υλοποίησε πρόγραμμα μετασχηματισμού του και μείωσε το εργασιακό κόστος (σχήματα εθελουσίας εξόδου συνολικού κόστους 1 δις για την περίοδο 2010-2019) ανανεώνοντας το προσωπικό του.
Ο επιτυχημένος μετασχηματισμός του ΟΤΕ εν μέσω κρίσης υπό την ηγεσία Τσαμάζ, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard (Harvard Business School). H κορυφαία Σχολή στο είδος της πραγματοποίησε μελέτη περίπτωσης (case study), η οποία εστίασε στην κατάσταση και τα δεδομένα που αντιμετώπιζε ο Όμιλος OTE το 2010, όταν ξεκινούσε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθώς και στη στρατηγική της Διοίκησης και την υλοποίησή της για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας και της δυναμικής ανάπτυξής της.
Η μελέτη περίπτωσης «OTE: Managing in Times of National Crisis» είναι διαθέσιμη για φοιτητές και καθηγητές ώστε να διδάσκεται στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, ως παράδειγμα διοίκησης σε δυσμενή οικονομικά περιβάλλοντα.