Η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ως ο βασικός εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα επόμενα χρόνια έχει να εκτελέσει έργα μερικών δισ. ευρώ.
Παρόλα αυτά το πρόβλημα της στελέχωσής της δεν επιλύεται, όχι μόνο γιατί οι διαδικασίες του δημοσίου είναι χρονοβόρες, αλλά και γιατί δεν είναι σε θέση να δώσει μισθούς ανταγωνιστικούς (ή έστω ικανοποιητικούς) ώστε να προσελκύσει τα στελέχη που έχει ανάγκη.
Η υποστελέχωση της ΚτΠ ήταν από τις πρώτες διαπιστώσεις του διευθύνοντος συμβούλου, Σταύρου Ασθενίδη, όταν ανέλαβε επικεφαλής του φορέα το 2019. Στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να επιλύσει το μείζον αυτό πρόβλημα ξεκίνησε τη διαδικασία για την πρόσληψη 34 στελεχών απολύτως αναγκαίων για τη λειτουργία της ΚτΠ.
Η σχετική προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2020 με τη διαδικασία να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ. Η απόφαση για τις προσλήψεις δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες.
Ωστόσο, το μεγάλο χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία προσλήψεων σε ένα δημόσιο φορέα, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι το πρώτο πρόβλημα.
Όπως προαναφέραμε η ΚτΠ προκήρυξε θέσεις για 34 στελέχη, κατέληξε σε 24 άτομα, αλλά τελικά προσλαμβάνονται 10. Ο βασικός λόγος είναι η αδυναμία της να δώσει ικανοποιητικές αμοιβές.
Δυστυχώς όλοι οι φορείς του δημοσίου, ειδικά όσοι έχουν εξειδικευμένο αντικείμενο με στενή σχέση με τις αγορές έχουν το ίδιο πρόβλημα. Δεν έχουν τα στελέχη που χρειάζονται με αποτέλεσμα η δουλειά τους να διεκπεραιώνεται με μεγάλη δυσκολία και από μερικούς υπαλλήλους «ήρωες» που με μισθούς δημοσίου εργάζονται από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα… και υπογράφουν για συμβάσεις πολλών εκατ. ευρώ.
Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά υπουργεία. Είναι προφανές ότι έτσι η χώρα δεν θα αλλάξει …πίστα ειδικά στους τομείς των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών).