Αφιερωμένο στην ανάπτυξη πρακτικών λύσεων, εφαρμόζοντας καινοτόμες τεχνολογίες από τη Cisco και το οικοσύστημα συνεργατών της, καθώς και σε νεοσύστατες επιχειρήσεις και εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα είναι το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της αμερικάνικης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη που εγκαινιάστηκε χθες.
Η καινοτομία θα επικεντρωθεί μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ποιότητα ζωής των πολιτών (π.χ. έξυπνες πόλεις), η υγεία, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος και η πολιτική προστασία. Η στρατηγική τοποθεσία του κόμβου το καθιστά προσβάσιμο όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα η κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Cisco, ανακοίνωσαν την έναρξη της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού (Country Digital Acceleration – CDA). Στόχος του σχεδίου είναι να συμβάλει στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης σε ολόκληρη τη χώρα και στη δυναμική ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19.
Το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπροσώπους της Cisco μεταξύ αυτών η Gerri Elliott, Executive Vice President και Chief Customer και Partner Officer, ο Guy Diedrich, Vice President and Global Innovation Officer και ο Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco για τις χώρες Ελλάδα, Κύπρο, Πορτογαλία και Μάλτα.
Αναλυτικότερα, η Cisco εξέφρασε την πρόθεσή της να εστιάσει στην ψηφιοποίηση και την ασφάλεια των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, σε υβριδικά μοντέλα εκπαίδευσης και λειτουργίας για τα σχολεία, στην κατάρτιση του εργατικού δυναμικού του μέλλοντος με σύγχρονες δεξιότητες κυβερνοασφάλειας και πληροφορικής και στη συμβολή για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό φορέων στον χώρο των μεταφορών, της υγείας, του περιβάλλοντος και της πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Τσιμπούκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε σχετικά: «Το Πρόγραμμα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco στοχεύει στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ψηφιοποίησης. Επί του παρόντος, η Cisco συνεργάζεται με τις εθνικές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις σε 44 χώρες σε όλο τον κόσμο για να επιταχύνει τις εθνικές ατζέντες ψηφιοποίησης, να αναπτύξει από κοινού λύσεις αιχμής και να προσφέρει αποτελεσματικότερες υπηρεσίες στους πολίτες τους. Τα Προγράμματα Επιτάχυνσης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση του ΑΕΠ και την ανάπτυξη οικοσυστημάτων καινοτομίας.»