Έπειτα από 18 μήνες εργασίας εξ ’αποστάσεως και καθώς οι περιορισμοί στις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να εξομαλύνονται, οι επιχειρηματικοί ηγέτες βρίσκονται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι σχεδιασμού της επιστροφής στους εργασιακούς χώρους.
Εξερευνούμε πώς να επιτύχουμε καλύτερα την ισορροπία μεταξύ μιας ασφαλούς επιστροφής στο γραφείο διατηρώντας ταυτόχρονα και με οικονομικά βιώσιμο τρόπο, κάποιες ευέλικτες ομάδες όπως έχουμε συνηθίσει στην εποχή της καραντίνας. Δεν είναι κρυφό ότι η πανδημία έχει αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση για πιο ευέλικτα επιχειρηματικά περιβάλλοντα, με όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες για τη λειτουργία τους. Συνεπώς, η προσοχή στρέφεται στις τεχνολογίες που βασίζονται στο cloud, οι οποίες έχουν βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του μελλοντικού εργασιακού περιβάλλοντος.
Αυτό που μας δίδαξαν οι προηγούμενοι 18 μήνες είναι ότι η μαζική μετάβαση στην τηλεργασία προκάλεσε γρήγορη αύξηση του ενδιαφέροντος και της ζήτησης για μεταβίβαση στις cloud τεχνολογίες, μια τάση που δεν εκπλήσσει καθόλου, δεδομένου του συνόλου των πλεονεκτημάτων ευελιξίας, δυνατοτήτων επέκτασης και οικονομικής απόδοσης που η τεχνολογία cloud μπορεί να προσφέρει σε όλα τα είδη των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Gartner – μέχρι το 2024, περισσότερο από το 45% των δαπανών υποδομής του τμήματος πληροφορικής θα μετατοπιστεί στις cloud τεχνολογίες.
Σε μια εποχή που παρατηρούμε μια σταθερότητα στους εμβολιασμούς σε όλη την Ευρώπη, τα ανώτερα στελέχη των επιχειρήσεων και του τομέα της πληροφορικής έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη απρόβλεπτη χρονιά, καθώς δεν μπορούν να γνωρίζουν τον τρόπο που η πανδημία θα συνεχίσει να διαμορφώνει την καθημερινότητα μας. Η λειτουργία των επιχειρήσεων υπό συνθήκες αβεβαιότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα, γεγονός που σημαίνει ότι τα ανώτερα στελέχη θα πρέπει να επενδύσουν και να είναι σε θέση να βασίζονται στην IT υποδομή τους.
Η επένδυση αυτή, περιλαμβάνει εφαρμογές στις υποδομές πληροφορικής ικανές να υποστηρίξουν ένα συνεχές μοντέλο υβριδικής εργασίας -έργο αρκετά δύσκολο, ειδικά για εκείνους με περιορισμένο προϋπολογισμό δαπανών και προσωπικό IT. Οι λύσεις cloud, όπως το Nuclias της D-Link, όχι μόνο εξασφαλίζουν να παραμένουν όλοι συνδεδεμένοι και λειτουργικοί, αλλά προσφέρουν ταυτόχρονα αυξημένη προβολή του δικτύου, καθώς και ευέλικτες λειτουργίες διαχείρισης του από απόσταση. Αυτό επιτρέπει στους διαχειριστές να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα γρήγορα και εύκολα και παράλληλα να εκπληρώνουν τις ανάγκες προστασίας και ασφάλειας.
Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις υιοθετούν μια υβριδική προσέγγιση και συνεχίζουν να επεξεργάζονται τις αλλαγές και τις προκλήσεις που έφερε ο Covid-19, υπάρχουν αρκετά κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν στις διαφορετικές επιλογές διαχείρισης δικτύου που υπάρχουν.
1.Ταχύτητα και ευελιξία ανταπόκρισης στις αλλαγές της αγοράς
Ο τελευταίος ενάμισης χρόνος έχει αποδείξει ότι η κανονικότητα μπορεί να γίνει αρκετά απρόβλεπτη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να πρέπει ολοένα και περισσότερο να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις που ενέχουν πιθανές σημαντικές συνέπειες. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ηγέτες απαιτούν συστήματα πληροφορικής που μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις περιστάσεις.
Οι λύσεις μέσω cloud μπορούν να αξιοποιηθούν γρήγορα με μηδενική επαφή, ενώ μπορούν να αυξομειωθούν όσο είναι απαραίτητο ώστε να ανταποκριθούν στις επιχειρηματικές ανάγκες και αλλαγές ανά περίπτωση. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι οι λύσεις που επιτρέπουν τη διαχείριση software και hardware από οποιοδήποτε φορητό υπολογιστή ή κινητό, προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.
2.Εύκολη διαχείριση και ενσωματωμένη ασφάλεια
Σε μια γρήγορη επιχείρηση, η κάλυψη των αναγκών του δικτύου μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση, αλλά με τη σωστή τεχνολογία η διαχείριση του δικτύου μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά. Καθώς η ποικιλία προϊόντων διαχείρισης δικτύου με cloud τεχνολογία είναι αρκετά μεγάλη, αξίζει οι επιλογές σας να παρέχουν σημαντικά οφέλη όπως το να επιτρέπουν την άμεση επισκόπηση τοποθεσίας σε πραγματικό χρόνο, τη δυνατότητα ανάθεσης πρόσβασης, τη δημιουργία δικτύων επισκεπτών, την ενημέρωση συσκευών, καθώς και τη διατήρηση ενός ασφαλούς δικτύου.
Όσον αφορά τη διαχείριση δικτύου, πολλοί πιστεύουν ότι για την επίτευξη της ευελιξίας, πρέπει να θυσιαστεί κομμάτι της ασφάλειας -γεγονός που πλέον δεν υφίσταται. Όταν διαλέγετε το σωστό προϊόν για την επιχείρησή σας, καλό είναι να επιλέγετε αυτά που επιτρέπουν τον έλεγχο πρόσβασης βάσει ρόλων και προνομίων, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα στους διαχειριστές να ελέγχουν ποιος μπορεί έχει πρόσβαση στο δίκτυο. Επιπλέον, αξίζει να προσανατολιστείτε σε προϊόντα που συνοδεύονται από ενσωματωμένες πιστοποιήσεις κρυπτογράφησης όπως WPA, WPA2 και WPA3, καθώς και προϊόντα που επιτρέπουν το φιλτράρισμα της διεύθυνσης MAC και την τμηματοποίηση του ασύρματου δικτύου LAN.
3.Δυνατότητες ανάπτυξης και εξοικονόμηση χρημάτων
Παρόλο που όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένη ανοχή για τις αποσυνδέσεις του Wi-Fi δικτύου τους και τα προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι συνεχείς αποσυνδέσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα των εργαζομένων. Με περιορισμένες δαπάνες για το τμήμα της πληροφορικής, η μέγιστη αξιοποίηση των επενδύσεων και των πόρων για την υποδομή των δικτύων κρίνεται ζωτικής σημασίας, ειδικά όταν οι εργαζόμενοι δε βρίσκονται στην ίδια γεωγραφική περιοχή.
Επιλέξτε λοιπόν συστήματα διαχείρισης δικτύων που προσφέρουν συνδρομητικό μοντέλο πληρωμής, στα οποία η τιμή αυξάνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις. Με χαμηλό αρχικό κόστος επένδυσης και αυτή τη δυνατότητα, οι επιχειρήσεις μπορούν να επεκτείνουν την ασύρματη και ενσύρματη συνδεσιμότητα, αν και όταν χρειαστεί. Έτσι, με μειωμένη πολυπλοκότητα ανάπτυξης και διαχείρισης των δικτύων, οι διαχειριστές μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι σημαντικό για την επιχείρησή τους.
Η τεχνολογία θα συνεχίσει να διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις που θα προκύψουν το επόμενο έτος. Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του cloud είναι σημαντικός -από τη δυνατότητα προσαρμογής στην υβριδική εργασία και τη γεφύρωση των κενών μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών τοποθεσιών έως τη διευκόλυνση της διαχείρισης του δικτύου στο σύνολό του. Τέλος, όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί οικονομικά αποδοτική λύση και προσφέρει εξαιρετική ευελιξία, οδηγεί τις επιχειρήσεις να βασίζονται ολοένα και περισσότερο σε αυτό.