Ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία των Grid Telecom – Τέρνα Ενεργειακή (Grid Telecom, θυγατρική του ΑΔΜΗΕ – Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) κατέθεσαν εμπρόθεσμα δεσμευτική προσφορά για το ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) ανάπτυξης υποδομών υπερυψηλής ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Στη διαδικασία επιχείρησε να συμμετέχει και η ΔΕΗ. Η προσφορά της όμως δεν εμφανίστηκε εμπρόθεσμα στο σύστημα του ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων).
Από την πλευρά της ΔΕΗ πηγές αναφέρουν ότι όλα τα αρχεία ανέβηκαν στο σύστημα στην ώρα που έπρεπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρξε τεχνικό πρόβλημα.
Άλλες πηγές κοντά στη διαδικασία σημείωναν πως η ΔΕΗ πήρε ένα ρίσκο μπαίνοντας στο ηλεκτρονικό σύστημα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Προσέθεταν επίσης ότι το ΕΣΗΔΗΣ λειτουργούσε κανονικά καθώς και ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας φορέας δεν προλαβαίνει την χρονική προθεσμία διαγωνισμού έπειτα από λάθος υπολογισμό όσο αφορά την ώρα που εισέρχεται στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Με ενδιαφέρον αναμένεται αν η ΔΕΗ θα καταθέσει ένσταση. Επισήμως δεν έχει κάνει καμία σχετική ανακοίνωση.
Με το UFBB θα δημιουργηθούν περίπου 750.000 συνδέσεις ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Στοχεύει στην επιτάχυνση της επίτευξης των στόχων συνδεσιμότητας του ευρωπαϊκού σχεδίου της «Κοινωνίας των Gigabit».
Κύριος του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και αναθέτουσα αρχή η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το έργο χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ (2014- 2020) με 300 εκατ. ευρώ και πλέον το χρονικό περιθώριο για την υλοποίησή του είναι ασφυκτικό (μέχρι το τέλος του 2023).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) έχει περιληφθεί έργο γέφυρα «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας» (Ultra-Fast Broadband – UFBB) αλλά και UFBB 2.
Ως προς το UFBB 2 στόχος του Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρώτο έργο (π.χ. να καλύψει περιοχές που τυχόν δεν θα καλυφθούν) και ως αναβάθμισή του, όπου χρειάζεται. Δεν έχουν ακόμα οριστεί τα δεδομένα του UFBB 2 (ύψος δαπάνης, περιοχές που θα αφορά κ.λπ.). Όπως εκτιμάται αυτό θα γίνει όταν προχωρήσει η διαδικασία για το μεγάλο ΣΔΙΤ.
Αρχικά ενδιαφέρον για το UFBB είχαν εκδηλώσει, εκτός από τους προαναφερόμενους τρεις φορείς, οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Vodafone και Wind, οι κατασκευαστικές εταιρείες Άβαξ και Ιντρακάτ και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ EGN.
Η Vodafone εγκατέλειψε νωρίς τον ανταγωνιστικό διάλογο. Αντίθετα η Wind συμμετείχε στον ανταγωνιστικό διάλογο και μέχρι πρόσφατα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι θα διεκδικήσει το εν λόγω ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Wind διαφοροποίησε τη στάση της ενόψει της πώλησής της στην United Group.
Για αρκετό χρονικό διάστημα συμμετείχαν στον ανταγωνιστικό διάλογο οι κατασκευαστικές Άβαξ και Ιντρακάτ, αλλά εν τέλει δεν κατέθεσαν προσφορά. Εκτιμάται ότι ένας από τους λόγους είναι ότι δεν έγινε δυνατό να συνεργαστούν με τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.
Το UFBB χωρίζεται σε 7 γεωγραφικές περιοχές. Αν οι προσφορές ήταν τρεις, όπως επιθυμούσε ιδανικά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι δύο θα αναλάμβαναν από δύο περιοχές και ένας τρεις. Στην περίπτωση των δύο προσφορών ένας από τους δύο θα αναλάβει να αναπτύξει ευρυζωνικό δίκτυο σε τέσσερις υπο-περιοχές του έργου και ο δεύτερος σε τρεις.