Ένα πάγιο αίτημα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η μείωση του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας (σήμερα 12% στην καρτοκινητή και από 12% έως 20% στα συμβόλαια) που επιβλήθηκε για δημοσιονομικούς λόγους, επιβαρύνοντας υπέρμετρα το σύνολο των κατόχων κινητού ικανοποιήθηκε μερικώς από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα είπε στην ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το ειδικό τέλος στην κινητή μηδενίζεται για τους νέους, δηλαδή όσους είναι μέχρι 29 ετών και μειώνεται και για όλους τους καταναλωτές. Ιδιώτες και επιχειρήσεις, από τις αρχές του 2022, θα πληρώνουν τέλη 10% αντί για 12% έως 20% σήμερα (ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού). Το όφελος θα είναι μεγαλύτερο γιατί ο ΦΠΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του λογαριασμού που περιλαμβάνει τα τέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι είναι «πράγματι ακριβές οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ στην Ελλάδα».
Αναφορικά με τη μείωση του ειδικού τέλους στην κινητή, στελέχη των τηλεπικοινωνιών σημειώνουν ότι είναι ένα σημαντικό βήμα που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αγοράς αν και προσθέτουν ότι η πρόταση προς την κυβέρνηση ήταν το τέλος να διαμορφωθεί στο 5%.
Ο πρωθυπουργός επεφύλασσε και ένα δωράκι στους εφήβους 15 έως 17 ετών που θα εμβολιαστούν ή έχουν εμβολιαστεί. Όπως το χαρακτήρισε «ένα κίνητρο, για να συνδυάσουν την προστασία της υγείας τους με την επικοινωνία ή τα ηλεκτρονικά τους χόμπι». Θα τους δοθούν 50 gigabytes δωρεάν data στο κινητό τους.
Η εξαγγελία αυτή για να υλοποιηθεί έχει μια διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για να διαμορφωθεί η τιμή που οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θα παρέχουν στους νέους τα 50 gigabytes, κόστος που θα καλυφθεί από το δημόσιο. Η δωρεάν αυτή παροχή στους νέους θα έχει ισχύ 3 μήνες, θα πρέπει δηλαδή τα δεδομένα να καταναλωθούν εντός του προαναφερόμενου χρονικού διαστήματος.
Η ψηφιακή πλατφόρμα που θα μπαίνουν οι γονείς για να δηλώσουν το κινητό του παιδιού τους που είναι δικαιούχος θα υλοποιηθεί από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).
Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του και στο σκέλος που αφορούσε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ψηφιακές υπηρεσίες: «Όσο για το ψηφιακό κράτος, εδώ μιλούν στην κυριολεξία οι αριθμοί. Από το 112 που σώζει ζωές, μέχρι τις 1.256 υπηρεσίες που μας εξυπηρετούν καθημερινά, γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, με ένα κλικ και με ένα χαμόγελο. Το gov.gr είναι ο καθρέφτης της Ελλάδας του μέλλοντος που προβάλλει την εικόνα της στο παρόν».
Από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε άλλη εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είπε σχετικά: «Το gov.gr είναι κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής μας, 1300 διαδικασίες είναι σήμερα εκεί και ο στόχος μας είναι στο τέλος να φτάσουμε σε ένα μοντέλο που θα μπορεί κάποιος λίγο πολύ να κάνει τα πάντα από το σπίτι του ή από τη δουλειά του. Στόχος είναι το ερχόμενο 12μηνο να προσθέσουμε περίπου 100 πολύ σημαντικές υπηρεσίες που θα αφορούν θέματα όπως η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, τις ψηφιακές μεταβιβάσεις ακινήτων, αυτοκινήτων, την ανανέωση του διπλώματος οδήγησης και πολλά άλλα».
Στα γενικότερου ενδιαφέροντος ζητήματα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία για το 2021, από το 3,6% στο 5,9%, με δεδομένο ότι κατά το 2ο τρίμηνο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν σημείωσε άλμα 16,2%.
Για τις επιχειρήσεις ανακοινώθηκε η μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση. Αυτό θα ισχύσει από το φορολογικό έτος 2021. Επίσης μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου και καθιερώνονται εκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Ακόμη, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο, στο εξής θα φορολογούνται με 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, δηλαδή με 15,5%. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «το μέτρο αυτό θα ισχύσει για τρία χρόνια για ποσό έως 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι εταιρείες αυτές, που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, να γίνουν μεγαλύτερες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Το μέτρο αυτό θα εξαγγελθεί σύντομα από τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης».