Τις προθέσεις του ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή ενός νέου υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα ενώνει την Ελλάδα με την Κύπρο διερευνούν το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, του υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κύπρου και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Ελλάδας.
Με κείμενο διαβούλευσης που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους οι δύο προαναφερόμενοι φορείς καλούν τους ενδιαφερόμενους έως 8 Ιουνίου να διατυπώσουν τις απόψεις τους σημειώνοντας ότι στόχος είναι να αξιολογήσουν την ανάγκη για ένα νέο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των δύο χωρών.
Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, οι δύο κυβερνητικές αρχές επιθυμούν να συλλέξουν πληροφορίες, προκειμένου να διερευνηθεί ο καταλληλότερος και αποτελεσματικότερος τρόπος που μπορεί να υποστηριχθεί ένας ιδιωτικός φορέας για την υλοποίηση του εν λόγω καλωδίου.
Οι πληροφορίες που αναζητούνται μεταξύ άλλων είναι η χωρητικότητα που προσφέρουν τα καλώδια που λειτουργούν σήμερα (είναι δύο όπως αναφέρεται το SEA-ME-WE-3 και το MedNautilus) η χωρητικότητα και η αναμενόμενη διάρκεια ζωής τους, τυχόν άλλα επενδυτικά σχέδια, η εμπορική και οικονομική βιωσιμότητα ενός τέτοιου έργου, τα εμπόδια στην αδειοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία του.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα διεθνώς για τέτοιου είδους υποδομές. Το ζητούμενο είναι να μπει και η Ελλάδα στο χάρτη.
Θεωρητικά (αλλά προς το παρόν μόνο θεωρητικά) η γεωπολιτική θέση της χώρας μας την καθιστά ιδανικό προορισμό για την προσγειάλωση και λειτουργία νέων υποθαλάσσιων καλωδίων που θα ικανοποιούν τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για τηλεπικοινωνιακές διασυνδέσεις της ηπειρωτικής Ευρώπης με την Κίνα, την Ασία, την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.
Πρόσφατα, δημοσίευμα ξένης ιστοσελίδας σχετικής με τηλεπικοινωνιακές υποδομές, ανέφερε ότι η ινδική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Reliance Jio Infocomm (Jio), σχεδιάζει την κατασκευή δύο νέων υποθαλάσσιων καλωδίων. Με βάση το χάρτη που δημοσιεύεται φαίνεται ότι η Κρήτη έχει περιληφθεί στις περιοχές που θα περάσουν τα καλώδια αυτά, χωρίς να είναι όμως εντελώς ξεκάθαρο. Ωστόσο, δεν έχει ξεφύγει της προσοχής στελεχών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα.