Περισσότερες συνδέσεις FTTH, 5G και υποθαλάσσια καλώδια για την ένωση νησιών περιλαμβάνει το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της Vodafone Ελλάδος, ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως είπε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας, Χάρης Μπρουμίδης, μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του επενδυτικού της προγράμματος 2021 – 2025, η Vodafone θα προχωρήσει στην κατασκευή 150.000 νέων γραμμών FTTH (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) που θα προστεθούν στο υπό ολοκλήρωση έργο ανάπτυξης δικτύων νέας γενιάς με δίκτυα FTTH και FTTC (οπτική ίνα στην υπαίθρια καμπίνα) σε περίπου 500 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Επίσης, έχουν ολοκληρωθεί οι γεωτεχνικές μελέτες και ξεκίνησε η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου της Vodafone στο Αιγαίο, το οποίο σε συνδυασμό με το δεύτερο υποθαλάσσιο καλώδιο που θα κατασκευάσει στο Ιόνιο, θα φέρει νέες τεχνολογικές δυνατότητες, σε σχεδόν 1 εκατ. κατοίκους, χιλιάδες επιχειρήσεις και πολλά εκατομμύρια επισκεπτών 11 ελληνικών νησιών. Η κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου στο Αιγαίο θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος.
Πρόκειται για έργο, ύψους 40 εκατ. ευρώ, που θα συνδέσει αφ’ ενός την Αττική με νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και την Κρήτη και αφ’ ετέρου την Κέρκυρα με την ηπειρωτική χώρα.
Ο κ. Μπρουμίδης σχολιάζοντας το ελληνικό πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης, σημείωσε ότι είναι ένα καλό σχέδιο, που έχει τις σωστές προτεραιότητες, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν κάποια κενά που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η επέκταση του 5G σε απομακρυσμένες περιοχές, κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης Γερμανικής πρωτοβουλίας κάλυψης του ψηφιακού χάσματος.
Υπογράμμισε ότι οι πόροι είναι μία αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ψηφιακή ανάκαμψη, καθώς η Ελλάδα υστερεί ακόμη σε τομείς, όπως οι ψηφιακές δεξιότητες και η ψηφιοποίηση των ΜμΕ και του κράτους, που μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες της προσπάθειας αυτής.
Αναφορικά με το 5G ο κ. Μπρουμίδης σημείωσε ότι θα αποτελέσει τον κινητήρα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα, αποτελώντας μία δικτυακή πλατφόρμα, η οποία θα στηρίξει τις εφαρμογές νέας γενιάς για όλους τους κλάδους της οικονομίας, όπως εκείνες που έχει παρουσιάσει η Vodafone για την αυτοκίνηση χωρίς οδηγό ή την εκπαίδευση μέσω ολογράμματος.
Επιπλέον αναφέρθηκε στις ΜμΕ, τονίζοντας ότι η γρήγορη ψηφιοποίησή τους αποτελεί τη μεγάλη τους ευκαιρία, ώστε να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και να μην μείνουν πίσω στην ψηφιακή μετάβαση και βρεθούν ενώπιον των εκθετικών διαφορών που ακολουθούν το τεχνολογικό χάσμα.