Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις σε Data Centers που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, εξηγεί, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Grid Telecom, Γιώργος Ψυρρής, μιλώντας παράλληλα για τα σχέδια της περαιτέρω ανάπτυξης του δικτύου της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Όπως επισημαίνει, «η περαιτέρω ανάπτυξη νέων Data Centers στη χώρα μας θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εύρωστου ψηφιακού οικοσυστήματος, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ, καθώς και στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Με την άφιξη των νέων τεχνολογιών όπως 5G, IoT, AI, η ανάπτυξη των Data Centers γίνεται επιτακτική, και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο, και όχι μόνο σε πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που θα διακινείται, και της ανάγκης για πολύ χαμηλό χρόνο απόκρισης, τα Data Centers θα πρέπει να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον τελικό χρήστη». Σύμφωνα με τον κ. Ψυρρή, «το νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα αναπτυχθεί από την Grid Telecom θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε κάθε καλωδιακή εταιρεία που θα αποφασίσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στον επενδυτικό της πλάνο, προκειμένου να διασχίσει την Ελλάδα ή να κάνει χρήση των εγχώριων Data Centers».
I.C.: Ποιο είναι σήμερα το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Grid Telecom;
Γ.Ψ.: Στόχος της Grid Telecom είναι η εμπορική αξιοποίηση του δικτύου οπτικών ινών που έχει ήδη εγκατεστημένο ο ΑΔΜΗΕ στις Γραμμές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το δίκτυο αυτό έχει συνολικό μήκος 3.000 χιλιομέτρων και συνεχώς επεκτείνεται παράλληλα με την επέκταση του συστήματος από τη μητρική εταιρεία. Το δίκτυο εκτείνεται τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική χώρα, σύμφωνα με το πλάνο επενδύσεων 5 δισ. ευρώ που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος 10ετίας. Μέσω των πυλώνων, το δίκτυο οπτικών ινών της Grid Telecom ακολουθεί πλήρως ανεξάρτητες οδεύσεις από εκείνες των υφιστάμενων οπτικών δικτύων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζει τα συνήθη προβλήματα που προκαλούν διακοπές στα επίγεια δίκτυα άλλων παρόχων, εξασφαλίζοντας πολύ υψηλότερη διαθεσιμότητα υπηρεσιών.
I.C.: Και ο σχεδιασμός για την περαιτέρω ανάπτυξή του δικτύου σας;
Γ.Ψ.: Η Grid Telecom έχει ήδη ξεκινήσει με ίδια μέσα την περαιτέρω επέκταση του δικτύου, κατασκευάζοντας οπτικούς δακτυλίους στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με στόχο τη διασύνδεση του δικτύου της με τα μεγαλύτερα Data Centers της χώρας. Σε ότι αφορά τα διεθνή σχέδια μας, το οπτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ φτάνει ήδη έως τα σύνορα όλων των γειτονικών χωρών και χαράσσουμε την περαιτέρω επέκτασή του, ξεκινώντας από την περιοχή των Βαλκανίων.
Παρ’ ότι η κίνηση δεδομένων από την Ασία, την Μέση Ανατολή, και τώρα τελευταία και από την Αφρική, αυξάνεται ραγδαία, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτής διέρχεται μέσω της χώρας μας. Η συντριπτική πλειονότητα των καλωδίων που διασχίζουν τη Μεσόγειο περνούν νότια της Κρήτης, και καταλήγουν στην Ιταλία και τη Γαλλία, προκειμένου τελικά η κίνηση δεδομένων να καταλήξει σε κάποιον από τους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς κόμβους της Δυτικής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της διεθνούς κίνησης δεδομένων από την Ασία προς την Ανατολική Ευρώπη περνά μέσα από τη Μασσαλία, κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο. Αυτός ο κύκλος θα μπορούσε να αποφευχθεί αν περνούσε μέσα από την Ελλάδα. Σημειώστε ότι μία συντομότερη διαδρομή έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερο τηλεπικοινωνιακό κόστος και χαμηλότερο χρόνο απόκρισης (latency), και ως εκ τούτου πολύ σημαντικό όφελος για τον χρήστη.
I.C.: Ποιες είναι οι υπηρεσίες που παρέχετε και πως θα διαμορφωθούν στο επόμενο διάστημα;
Γ.Ψ.: Σήμερα διαθέτουμε ήδη στους πελάτες μας, υπηρεσίες σκοτεινής ίνας με μακροχρόνιες μισθώσεις (IRU), καθώς και συναφείς υπηρεσίες συνεγκατάστασης, προκειμένου να εγκαταστήσουν στους χώρους μας τον ενεργό τους εξοπλισμό. Τον επόμενο χρόνο θα είμαστε σε θέση να διαθέσουμε και υπηρεσίες πολύ υψηλών χωρητικοτήτων μέσω ενός ιδιόκτητου «state of the art» DWDM δικτύου. Οι υπηρεσίες μας, παρέχονται πάντοτε με υψηλή διαθεσιμότητα βάσει των αναγκών του πελάτη.
I.C.: Ποιο είναι το ύψος των επενδύσεων σας;
Γ.Ψ.: Οι επενδύσεις μας, μέχρι σήμερα αφορούν κυρίως την επέκταση του δικτύου σε μητροπολιτικές περιοχές, προκειμένου να διασυνδεθούμε με τα σημεία παρουσίας των πελατών μας, έχουν γίνει προσεκτικά και σε μεγάλο βαθμό είναι αυτοχρηματοδοτούμενες. Την ίδια λογική θα ακολουθήσουμε και με την επέκταση του δικτύου DWDM που θα αναπτύξουμε το 2021. Οι κόμβοι θα επεκταθούν σταδιακά για τα επόμενα 5 έτη με βάση την κατά τόπους ζήτηση.
I.C.: Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αλλαγές που έρχονται στην τηλεπικοινωνιακή αγορά εν όψει των δικτύων νέας γενιάς;
Γ.Ψ.: Ας ξεκινήσω από τα σταθερά δίκτυα, όπου οι επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά και όσες έχουν προγραμματιστεί για το μέλλον, είναι πράγματι θεαματικές. Ο όμιλος ΟΤΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις, κυρίως σε τεχνολογία FTTC, και σαφώς έχει το προβάδισμα έναντι των εναλλακτικών παρόχων, κατέχοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 75% των συνολικών εγκατεστημένων γραμμών FTTH της χώρας. Επίσης η εμπλοκή του στο έργο Rural, του έχει δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνει την ευρυζωνική κάλυψη σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. Η Vodafone και η Wind ξεκίνησαν και αυτές να επενδύουν σε δίκτυα νέας γενιάς, στο πλαίσιο του έργου Vectoring, και τα τελευταία δύο χρόνια πράγματι στη χώρα μας η αύξηση των ευρυζωνικών συνδέσεων (ταχυτήτων ≥50 Mbps) μέσω τεχνολογιών οπτικής ίνας (FTTx) είναι θεαματική. Το έργο UFFB, το οποίο θα ξεκινήσει το 2021, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη υποδομών, καθώς αρκετές περιοχές στην περιφέρεια θα αποκτήσουν για πρώτη φορά πρόσβαση σε αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων.
Επίσης η ανάπτυξη του 5G είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας, γιατί θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της, συμβάλλοντας στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η Grid Telecom, μέσω των υφιστάμενων υποδομών της μητρικής της, επιθυμεί να συμβάλει, στο μέτρο του εφικτού, στην επίτευξη των στόχων της πολιτείας, όσον αφορά την ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σταθερής και κινητής, έτσι ώστε να επιταχυνθεί ο επιτυχής ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας.
I.C.: Συμμετέχετε στον ανταγωνιστικό διάλογο για το έργο UFBB. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας;
Γ.Ψ.: Η Grid Telecom συμμετέχει με αξιώσεις στο έργο ΣΔΙΤ, UFBB, γεγονός που αποδεικνύει και η σύμπραξη μας με την Τέρνα Ενεργειακή. Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh, που αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους της, έχει υλοποιήσει αντίστοιχα έργα στην Ευρώπη, και θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αποκτάμε πρόσβαση σε πολύτιμη τεχνογνωσία. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΑΔΜΗΕ δέχθηκε την πρόταση για συνεργασία που κατέθεσε η Τέρνα Ενεργειακή πριν από λίγους μήνες, και υπέγραψε το κοινό MoU πριν λίγες ημέρες.
I.C.: Έχετε πει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσετε σε όλα τα Data Centers της Ελλάδας. Ποιο είναι το σκεπτικό σας;
Γ.Ψ.: Πράγματι, μέχρι το τέλος του έτους η Grid Telecom θα έχει παρουσία στα Data Centers των εταιρειών Lamda Hellix, Sparkle, Synasecom και Lancom. Στα κατά τόπους Data Centers, είναι συγκεντρωμένη η πλειονότητα των πελατών που αποτελούν την αγορά στόχο μας. Αποκτώντας παρουσία σε αυτά, έχουμε τη δυνατότητα να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες μας, διασυνδέοντας τους με οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας έχουμε παρουσία.
I.C.: Τι σηματοδοτούν οι επενδύσεις σε Data Centers που έχουν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα;
Γ.Ψ.: Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν αξιόλογα Data Centers, τα οποία πληρούν πολύ αυστηρές διεθνείς προδιαγραφές φυσικής και ψηφιακής ασφάλειας. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς. Στη χώρα μας, έχουμε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνογνωσία, τη γεωστρατηγική θέση, και έχουμε δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την προσέλκυση νέων σημαντικών επενδύσεων. Εταιρείες όπως η Microsoft και η Digital Reality, είδαν το τελευταίο διάστημα αυτή την ευκαιρία και θα επενδύσουν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα, γνωρίζοντας ότι τα διεθνή καλώδια από την Ασία δεν μας έχουν στα πλάνα τους. Φανταστείτε πόσοι άλλοι διεθνείς παίκτες, όπως εταιρείες τεχνολογίας, ΟΤΤ, Content Providers κ.ά. θα ήθελαν να επενδύσουν στη χώρα μας, αν τα επόμενα υποθαλάσσια καλώδια που θα διασχίσουν την Μεσόγειο έφταναν μέχρι την Κρήτη.
Τον Ιανουάριο του 2021, ο ΑΔΜΗΕ θα ολοκληρώσει τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, και θα διασυνδέσει με δύο εναλλακτικές οδεύσεις την ηπειρωτική Ελλάδα με την Κρήτη. Η διασύνδεση του νησιού θα ολοκληρωθεί το 2023, με την υλοποίηση της διασύνδεσης της Αττικής με το Ηράκλειο. Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων, θα εξασφαλίσει και την τηλεπικοινωνιακή της διασύνδεση με αντίστοιχες εναλλακτικές οδεύσεις, με πολλαπλά ζεύγη οπτικών ινών.
Το νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο που θα αναπτυχθεί από την Grid Telecom, θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη μεταφορά δεδομένων σε κάθε καλωδιακή εταιρεία που θα αποφασίσει να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο επενδυτικό της πλάνο, προκειμένου να διασχίσει την Ελλάδα ή να κάνει χρήση των εγχώριων Data Centers. Η περαιτέρω ανάπτυξη νέων Data Centers στη χώρα μας, θα έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός εύρωστου ψηφιακού οικοσυστήματος, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ, καθώς και στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας. Με την άφιξη νέων τεχνολογιών, όπως 5G, IoT, AI, η ανάπτυξη των Data Centers γίνεται επιτακτική, και μάλιστα σε τοπικό επίπεδο, και όχι μόνο σε πόλεις όπως η Αθήνα ή η Θεσσαλονίκη. Λόγω του μεγάλου όγκου δεδομένων που θα διακινείται, και της ανάγκης για πολύ χαμηλό χρόνο απόκρισης, τα Data Centers θα πρέπει να βρίσκονται πολύ πιο κοντά στον τελικό χρήστη. Η Grid Telecom και ο ΑΔΜΗΕ θα βρίσκονται εδώ για να στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις αυτές τις επενδυτικές πρωτοβουλίες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Ψυρρής είναι Διευθυντής της Grid Telecom, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΑΔΜΗΕ, από το 2019. Στην πολυετή πορεία του στον Όμιλο OTE, έχει διατελέσει Διευθυντής Product Marketing & Service Development (2015-2016) και Διευθυντής Product Marketing Οικιακών Πελατών Σταθερής Τηλεφωνίας (2010-2015).
Ο κ. Ψυρρής διαθέτει σημαντική εμπειρία και στην χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών, έχοντας υπό την εποπτεία του τη διαχείριση έργων υποδομών για διάθεση υπηρεσιών χονδρικής σε τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (2006-2010). Έχει διατελέσει εισηγητής στην Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Centre Francophone d’Etudes Supérieures C.F.E.S.
Είναι απόφοιτος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Οικονομικές Επιστήμες) και κάτοχος MBA από το Πανεπιστήμιο της Ουαλίας. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.