Περισσότερες από 120 πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές ντοκιμαντέρ και πάνω από 800 ώρες τηλεοπτικού υλικού έχει να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων ζωής του το Cosmote History.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ το κανάλι της Cosmote TV που προβάλει ντοκιμαντέρ με έμφαση στην ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, θα συνεχίσει να στηρίζεται από τον Όμιλο και τα επόμενα χρόνια. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν αποφέρει οικονομικό όφελος στον Όμιλο, αντίθετα χρηματοδοτείται με τα κεφάλαια που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του. Π.χ. μόνον ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις παραγωγές είναι περίπου 3 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Τσαμάζ, «τo Cosmote History δημιουργήθηκε για να μας θυμίζει από πού ερχόμαστε και μέχρι πού μπορούμε να φτάσουμε. Ήταν ιδέα μου και επιθυμία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όταν όλοι στον κόσμο μιλούσαν αρνητικά για την Ελλάδα. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του, έχει συμβάλλει ώστε το κοινό και ιδιαίτερα η νέα γενιά να γνωρίσει καλύτερα διάφορες πτυχές της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Είμαστε υπερήφανοι που, από την πρώτη στιγμή, το Cosmote History αγαπήθηκε από τους τηλεθεατές, οι οποίοι το έχουν αναδείξει ως το δημοφιλέστερο κανάλι ντοκιμαντέρ στην Cosmote TV».
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση της δημιουργίας του Cosmote History λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η απόφαση να δημιουργήσουμε αυτό το κανάλι δεν ήταν εύκολη. Γνωρίζαμε ότι θα χρειαζόμαστε πολλές ώρες πρωτότυπου υλικού και ότι δεν θα βγαίναμε οικονομικά. Οι συνεργάτες μου στην αρχή, το 2014, με κοιτούσαν προβληματισμένοι για το πως θα καλύψουμε το κόστος. Έφθασα στο σημείο να τους πω ότι, αν δεν έχετε πειστεί εσείς καθίστε στην άκρη και θα το κάνω μόνος μου…»
«Εκείνη την εποχή» πρόσθεσε ο ίδιος, «δίναμε μάχη με τους ρυθμιστές για να απλώσουμε την οπτική ίνα να φθάσει μέχρι τα σπίτια. Όπως είπα στους συνεργάτες μου, όταν φύγουμε από τον ΟΤΕ κανείς δεν θα θυμάται αυτή τη μάχη. Θα ήθελα να κάνω κάτι πολύ μεγαλύτερο για τη χώρα, σε μια εποχή που το περιεχόμενο των ελεύθερων καναλιών ήταν αυτό που ξέρετε… Κάτι που να βλέπουμε όλοι… και έτσι ξεκίνησε η υλοποίηση της ιδέας.»
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως η διείσδυση του καναλιού στις νέες γενιές είναι ακόμα μικρή, όπως είναι άλλωστε γενικά των ντοκιμαντέρ, ωστόσο, ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να το ενισχύει με νέες παραγωγές, με την ελπίδα να αυξηθεί.
Αναφορικά με τη διείσδυση σήμερα της συνδρομητικής τηλεόρασης οι ελληνικές πλατφόρμες μετρούν περί το 1,1 εκατ. συνδρομητές (νοικοκυριά). Η Cosmote είναι η νούμερο ένα με 575.000 συνδρομητές. Ξεκίνησε το 2011 με δορυφορική κάλυψη, διευρύνοντας την αγορά που μετρούσε μόλις 300 χιλ. συνδρομητές.
Βάσει των στοιχείων εξαμήνου 2020 (τελευταία επίσημα) η Nova έχει περί τους 300.000 συνδρομητές (το νούμερο είναι κατά προσέγγιση γιατί αναφέρει μαζί τους συνδρομητές λιανικής της σε Ελλάδα και Κύπρο). Στην πλατφόρμα της Vodafone (βάσει εκτιμήσεων) είναι εγγεγραμμένοι περίπου 150 χιλ. συνδρομητές και της Wind 80 χιλ.
Αναφορικά με τις ξένες πλατφόρμες το Netflix εκτιμάται ότι έχει περί τις 400 χιλ. συνδρομητές (σταθερούς) αν και τις υπηρεσίες του έχουν δοκιμάσει κατά καιρούς πολύ περισσότεροι και οι υπόλοιπες (Apple TV κ.λ.π.) περί τους 100 χιλ.
Όπως εκτιμά η διοίκηση του ΟΤΕ περί τα 200.000 νοικοκυριά στη χώρα μας λαμβάνουν παράνομα υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, ένα φαινόμενο που δεν είναι βεβαίως μόνον ελληνικό, αλλά στερεί τη δυνατότητα υγιούς ανάπτυξης της αγοράς αυτής.
Με άλλα λόγια τα νοικοκυριά που πληρώνουν για να έχουν τηλεοπτικό περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στις πειρατικές πλατφόρμες είναι περίπου 1,8 εκατ.
Το Cosmote History γράφει ιστορία
Στα 5 χρόνια λειτουργίας του, το Cosmote History έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων. Μεταξύ αυτών, η ιστορία από την αρχαιότητα έως σήμερα, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η επιστήμη και τα σημαντικά ανθρώπινα επιτεύγματα, οι τόποι της Ελλάδας και οι παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας, οι μεγάλες προσωπικότητες του χθες και του σήμερα.
Πολλές από τις πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές του Cosmote History έχουν αποσπάσει σημαντικά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Βερολίνου. Επίσης, η συμπαραγωγή της Cosmote TV «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες» επιλέχθηκε, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη διεκδίκηση του Βραβείου Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους, στην 92η Διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ. Το 2020, το κανάλι παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα την πρώτη του συμπαραγωγή με το National Geographic, με τίτλο «Κέρος: Το μυστήριο των σπασμένων ειδωλίων».
Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης χθες, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη θερμή ανταπόκριση που είχε η ελεύθερη μετάδοση περιεχομένου του Cosmote History στο κανάλι της Cosmote TV στο YouTube, κατά τη διάρκεια του lockdown. Όπως σημείωσε, στόχος για το κανάλι είναι να λειτουργεί ως πηγή γνώσης, ανοικτή σε όλους και ειδικά στους νέους. Εκεί βασίστηκε και η απόφαση του Ομίλου ΟΤΕ να διαθέσει δωρεάν το Cosmote History HD στα σχολεία, μέσα από τη streaming υπηρεσία της Cosmote TV. Τα πρώτα σχολεία έχουν ήδη αποκτήσει ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι, ενώ όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ «η πόρτα μας ήταν και παραμένει ανοιχτή για όποιο σχολείο της χώρας εκφράσει ενδιαφέρον».
Μεγάλο αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821
Στο πλαίσιο συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Cosmote History έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο αφιέρωμα με θέμα τον αγώνα για την ελευθερία, το οποίο αποτελείται από 11 νέες παραγωγές και συμπαραγωγές Cosmote TV. Συνολικά, καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, οι τηλεθεατές θα παρακολουθήσουν πάνω από 100 ώρες τηλεοπτικού προγράμματος αφιερωμένου στην ελληνική Επανάσταση. Οι πρεμιέρες ντοκιμαντέρ για την ελληνική Επανάσταση θα διατεθούν ελεύθερα για όλους, μέσα από το κανάλι της Cosmote TV στο YouTube.
Πέρα από το αφιέρωμα στην ελληνική Επανάσταση, το πρόγραμμα του Cosmote History HD για το 2021 περιλαμβάνει πολλές ακόμη νέες πρωτότυπες παραγωγές και συμπαραγωγές.
«Το πρόγραμμα του καναλιού εμπλουτίζεται σημαντικά και τη νέα χρονιά, διατηρώντας τον ελληνικό προσανατολισμό του. Το τηλεοπτικό κοινό του Cosmote History θα απολαύσει πάνω από 20 πρεμιέρες νέων παραγωγών και συμπαραγωγών μας. Στόχος μας παραμένει η διάδοση σημαντικών στιγμών της ιστορίας μας στα νεανικά κοινά», δήλωσε σχετικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής Cosmote TV, Δημήτρης Μιχαλάκης.
Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα του Cosmote History έρχονται οι σειρές ντοκιμαντέρ «Αλφάβητος – Κοινός κώδικας» για την πορεία του ελληνικού αλφαβήτου ανά τους αιώνες, «Η μάχη της Κρήτης: Επιχείρηση Ερμής», για τα 80 χρόνια από τη μάχη της Κρήτης και «Αρχαία ελληνική τεχνολογία: Από τον θεό στον άνθρωπο», με θέμα την επιρροή της ελληνικής αρχαιότητας στην σύγχρονη τεχνολογία, όλες σε παραγωγή Cosmote TV.
Από συμπαραγωγές, οι επόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνουν τον δεύτερο κύκλο της σειράς ντοκιμαντέρ «Στα φτερά του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» για τον ρόλο των αεροπορικών μαχών στην Ελλάδα την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ξόρκια και Προφητείες» για τις ρίζες της μαγείας και της μαντείας ανά τους αιώνες στην ελληνική επικράτεια και το ντοκιμαντέρ «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» μια αληθινή ιστορία αφιερωμένη στη μνήμη του Ολοκαυτώματος.