Σε ημερομηνία κοντά στις 10 Δεκεμβρίου (αντί 21) θα πραγματοποιηθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) εκτός απρόοπτου, η δημοπρασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz για την ανάπτυξη των δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς.
Η Επιτροπή μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων ανακοίνωσε τον οριστικό κατάλογο προ-επιλεγέντων να συμμετάσχουν στη δημοπρασία, δηλαδή τους τρεις παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind και πλέον το μόνο που μπορεί να καθυστερήσει τη δημοπρασία είναι οι δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνει το lockdown.
Εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα που θα καταβάλουν οι τρεις πάροχοι Cosmote, Vodafone και Wind στο δημόσιο για τις άδειες 5G θα διαμορφωθεί σε 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).
Για να φθάσουμε στη δημοπρασία εντός των προθεσμιών, μέσα 298 εργάσιμες μέρες (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές του προηγούμενου lockdown) χρειάσθηκε να ψηφιστούν ρυθμίσεις σε 5 νόμους, 4 Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, 6 Υπουργικές Αποφάσεις, 12 απλές αποφάσεις, 5 εισηγήσεις, να καταρτιστούν 4 συμβάσεις και 2 σχέδια συμβάσεων, να πραγματοποιηθούν 3 δημόσιες διαβουλεύσεις, 1 διακήρυξη διαγωνισμού και 28 επιστολές.
Επίσης το Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεργάστηκε με το Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το ΓΕΕΘΑ, το γραφείο του πρωθυπουργού, την ΕΕΤΤ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, την ΚτΠ ΑΕ και το ΕΚΠΑ.
Η επόμενη πρόκληση για τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνη Τζωρτζακάκη αποτελεί η όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάπτυξη των δικτύων αλλά και των υπηρεσιών που θα «τρέξουν» πάνω από το 5G ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος όσο αφορά τις Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ).