Η Microsoft λειτουργεί σήμερα Data Centers σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία και έχει υπό κατασκευή σε άλλες τρεις, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και να αποθηκεύονται τα δεδομένα του cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.
Εκτός από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για την κατασκευή και τη λειτουργία των Data Centers, η επένδυση αναμένεται να λειτουργήσει ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και ως προπομπός για περαιτέρω επενδύσεις με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Το οικονομικό αποτύπωμα ανάλογων επενδύσεων στην Πολωνία και την Ιταλία προσεγγίζει και υπερβαίνει, αντίστοιχα, το 1 δισ. ευρώ και το ίδιο ποσό αναφέρεται αντίστοιχα ως εκτίμηση και για την Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα έργο που για τις υποδομές του, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εκτιμάται ότι θα χρειασθεί περί τα 500 εκατ. ευρώ συν 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο ίδιος ο πρόεδρος της αμερικάνικης εταιρείας, Brad Smith, μίλησε για επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων αποφεύγοντας να αναφέρει ακριβή νούμερα. Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει την κατασκευή τριών μονάδων αποθήκευσης δεδομένων στην Αττική. Ο τόπος δεν έχει ανακοινωθεί με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για περιοχή στα Μεσόγεια.
Όπως «ομολόγησε» χθες ο κ. Smith, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο αμερικάνικος κολοσσός δεν είχε συμπεριλάβει στον αρχικό σχεδιασμό του την Ελλάδα για τη κατασκευή και λειτουργία Data Centers.
Στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Microsoft, κάτι παραπάνω σε επενδύσεις, προτείνοντας συγκεκριμένα την κατασκευή DataCenters. «Και ήταν πειστικός», σημείωσε ο κ. Smith, ο οποίος στη συνέχεια ήρθε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο και η επένδυση δρομολογήθηκε.
Αυτή τη φορά, όσο και αν ακόμα και σε ένα τέτοιο θέμα η καχυποψία περισσεύει, ο τίτλος δεν θα είναι «η Ελλάδα έχασε την ευκαιρία να φιλοξενήσει τα Data Centers της Microsoft για την εξυπηρέτηση των πελατών της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Στελέχη της αγοράς των ΤΠΕ (Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών) σχολίαζαν χθες ότι πιο πιθανό έδειχνε η εν λόγω επένδυση να έβρισκε στέγη σε Βουλγαρία ή Ρουμανία.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η αμερικανική εταιρεία οι Alpha Bank, ΔΕΗ, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Eurobank, ΟΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να χρησιμοποιούν υπηρεσίες Microsoft Cloud όταν θα είναι διαθέσιμες από το νέο Data Center.
«Στην 2η και 3η βιομηχανική επανάσταση η χώρα μας βρέθηκε ουραγός, στην 4η θέλουμε να βρεθούμε με τους πρωτοπόρους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος. «Θα είναι το πρώτο Data Center στην ευρύτερη περιοχή και ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη. Αυτή η υποδομή φιλοδοξούμε να επιταχύνει ακόμα περισσότερο το ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας», προσέθεσε.
Εκπαίδευση 100.000 επαγγελματιών
Η πρωτοβουλία «GR for Growth» όπως βαπτίσθηκε το όλο εγχείρημα περιλαμβάνει πλάνο της Microsoft να επεκτείνει τις εργασιακές ευκαιρίες για επαγγελματίες και νέους στα επόμενα πέντε χρόνια. Η Microsoft σκοπεύει να δώσει ώθηση στις ψηφιακές δεξιότητες 100.000 επαγγελματιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και των φοιτητών με απώτερο σκοπό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών. Αυτός ο φιλόδοξος στόχος θα επιτευχθεί στα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα τριών επιπέδων που περιλαμβάνει μαθήματα δια ζώσης καθώς και ψηφιακά:
- Εκτεταμένη εκπαίδευση των πελατών και συνεργατών της Microsoft.
- Μία νέα πρωτοβουλία για την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων σε συνεργασία με την κυβέρνηση, καλύπτοντας τις ανάγκες εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.
- Επέκταση και περαιτέρω επένδυση στο υπάρχον πρόγραμμα με το ReGeneration που εστιάζει σε νέους και άνεργους, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία εκπαίδευσης των LinkedIn Learning, MS Learn και GitHub.