Εντός της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε θα προκηρυχθούν, εκτός απρόοπτου, από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) οι συχνότητες για το 5G καθώς έχει δρομολογηθεί το κλείσιμο και της τελευταίας εκκρεμότητας με τη φασματική περιοχή 3410 – 3800 MHz.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος της σύμβασης για την μετακίνηση σε άλλη φασματική περιοχή της Rural Connect (εταιρεία υπό το έλεγχο της Intrakat που παρέχει υπηρεσίες σταθερής ασύρματης πρόσβασης στην κεντρική Ελλάδα) από το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκληρώθηκε και απομένει μόνο η υπογραφή της. Έχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων, μελέτη για το ποσό που θα αποζημιωθεί Rural Connect (6,4 εκατ. ευρώ) το οποίο θα καταβάλουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που θα πάρουν τις συχνότητες (Cosmote, Vodafone και Wind).
Υπενθυμίζεται ότι εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές το συνολικό τίμημα των αδειών για το 5G για τους τρεις παρόχους θα διαμορφωθεί στα 367,319 εκατ. ευρώ (με βάση τις τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας).
Βάσει του τεύχους προκήρυξης τα δικαιώματα που θα αποδοθούν είναι για τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz και τη ζώνη των 2GHz, καθώς το 2021 λήγουν τα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται να χορηγηθούν: Έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz, έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz και 2110-2170 MHz, έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz και 758-788 MHz και έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.
Οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αναλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση:
Παροχής υπηρεσιών φωνής και δεδομένων: Εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος θα πρέπει να πετύχουν: Κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας, 95% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, του θαλάσσιου χώρου και των αυτοκινητόδρομων, του 90% των ευρωπαϊκών οδών, των εθνικών οδών και 95% του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη.
Παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών με ονομαστικό ρυθμό μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη, εντός 3 ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος, για την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών που κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας, για την κάλυψη του 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου, Αθήνα – Πάτρα και Αθήνα – Θεσσαλονίκη και για την κάλυψη, με μέγιστη καθυστέρηση (one-way latency) μεταξύ τερματικού και αντίστοιχου σταθμού βάσης, δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου (10 ms), του 95% των παρακάτω αυτοκινητόδρομων: Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι, Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας), Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Εγνατία Οδός, Οδός Κεντρικής Ελλάδος, Αττική Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.