Στις 14 Ιουλίου, με μια πρωτοφανή απόφαση για τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιών και της mobile τεχνολογίας, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατάφερε να γίνει «πρώτο θέμα» παγκοσμίως. Όπως έγινε γνωστό, δια μέσω του αρμοδίου για θέματα ψηφιακής πολιτικής, Όλιβερ Ντάουντεν, οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία απαγορεύεται να αγοράσουν νέο εξοπλισμό 5G από την Huawei μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ενώ μέχρι το 2027 υποχρεώνονται να αφαιρέσουν όλα τα 5G kits από τα δίκτυα τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση επιθυμεί οι πάροχοι να «κάνουν μετάβαση/ απομακρυνθούν» από την αγορά νέου εξοπλισμού της Huawei για χρήση στο δίκτυο, μέσα σε χρονικό διάστημα δύο ετών.
Ο Edward Brewster, Εκπρόσωπος της Huawei UK, σχολιάζοντας την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η απογοητευτική απόφαση είναι κακή είδηση για οποιονδήποτε στο Ηνωμένο Βασίλειο με κινητό τηλέφωνο. Δυστυχώς, το μέλλον μας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πολιτικοποιηθεί, ως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ και όχι για λόγους ασφάλειας. Τα τελευταία 20 χρόνια, η Huawei έχει επικεντρωθεί στην οικοδόμηση ενός καλύτερα συνδεδεμένου Ηνωμένου Βασιλείου».
Αδιαμφισβήτητα, η συγκεκριμένη (κατά πολλούς αδικαιολόγητη) απόφαση μοιάζει να έρχεται ως συνέχεια και επιστέγασμα των εμπορικών κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι H.Π.Α. την τελευταία διετία, καθώς η Huawei θεωρείται από την κυβέρνηση του Donald Trump ως απειλή για την ασφάλεια τους. H Huawei όλο αυτό το χρονικό διάστημα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση μέσω των υπευθύνων της, ότι ουδέποτε έχει υπάρξει έστω και η παραμικρή υπόνοια ανάμειξης της σε θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια όχι μόνο των Η.Π.Α., αλλά και οποιασδήποτε άλλης χώρας στην οποία δραστηριοποιείται. Άλλωστε μία τέτοια είδους κίνηση δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του κινεζικού κολοσσού της τεχνολογίας. Αυτή η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου βέβαια τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν έρχεται καθόλου τυχαία, καθώς οι πρόσφατες επαφές της Downing Street με την Washington στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης ευρύτερης εμπορικής και οικονομικής συμφωνίας, αναμφίβολα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να προχωρήσει η πολιτική ηγεσία του UK στις προαναφερθείσες ενέργειες. Επιπλέον, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι οι διαρκείς αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Κίνα και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τους χειρισμούς της πρώτης στην πανδημία του COVID-19 και στο θέμα του Χονγκ Κονγκ, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν τη σχέση της βρετανικής κυβέρνησης με εταιρείες που προέρχονται από τη Κίνα.
Ωστόσο, η παραπάνω ενέργεια του Ηνωμένου Βασιλείου, δε σημαίνει ότι βρίσκει σύμφωνες κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η Γερμανία, η οποία επί του παρόντος δεν είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την πολιτική της Αγγλίας αναφορικά με το ζήτημα του εξοπλισμού 5G που φέρει την υπογραφή της Huawei. Η κυβέρνηση της Γερμανίας επέλεξε μια προσέγγιση στην οποία προσαρμόζει τις απαιτήσεις ασφαλείας για τους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας στις τρέχουσες προκλήσεις ασφάλειας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο Βερολίνο την Τρίτη. «Αυτές οι απαιτήσεις ισχύουν εξίσου για όλους τους παρόχους και τους κατασκευαστές». Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση ζητά στενό ευρωπαϊκό συντονισμό. «Είναι αναμφισβήτητο ότι απαιτούνται υψηλά πρότυπα ασφαλείας για την επέκταση των νέων δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Αυτό όμως πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Για το σκοπό αυτό, η Γερμανία ανταλλάσσει ιδέες με τους ευρωπαίους εταίρους της, και ειδικά με τη Γαλλία. Η Επιτροπή της ΕΕ έχει ήδη συστήσει να αναληφθεί μια κοινή δράση από τις χώρες μέλη της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων 5G.
Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας προχωράει ένα βήμα παραπέρα, καθώς προειδοποιεί ότι ο πρόωρος αποκλεισμός του Κινεζικού κατασκευαστή της Huawei, θα βλάψει σημαντικά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κυβερνητικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών Jochen Homann. «Έχουμε λάβει όλες τις προφυλάξεις έτσι ώστε να χρησιμοποιείται μόνο αξιόπιστη τεχνολογία. Κατά την άποψή μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκλείσουμε την Huawei από την αρχική φάση». Τέλος, ο κ. Homann τεκμηρίωσε τη στάση του με τον κατάλογο ασφαλείας που ανέπτυξε η υπηρεσία δικτύου μαζί με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφορικής και τον υπεύθυνο αξιωματούχο προστασίας δεδομένων. Οι απαιτήσεις εξασφάλισαν «ότι όλοι οι προμηθευτές παρέχουν αξιόπιστη τεχνολογία. Αυτός ο κατάλογος είναι έτοιμος και, κατά τη γνώμη μου, είναι επαρκής για τους ελέγχους ασφαλείας».
Πέραν όμως του Βερολίνου που στηρίζει εμφανώς την κινεζική εταιρεία, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα όσα δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό WirtschaftsWoche, ο CTO της Sunrise, ενός εκ των μεγαλύτερων τηλεπικοινωνιακών ομίλων της Ελβετίας. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Ε. Grasser δεν βλέπει σημαντικούς κινδύνους στη Huawei, κρίνοντας ότι δεν προκύπτει κάποιο πρόβλημα αξιοπιστίας από την κινεζική εταιρεία, τονίζοντας ότι στο σύγχρονο τεχνολογικό και τηλεπικοινωνιακό γίγνεσθαι οι κίνδυνοι μπορούν να προέλθουν από παντού, κι όχι αποκλειστικά από μία χώρα όπως η Κίνα.
O κύριος Grasser δεν παρέλειψε να τονίσει ότι συχνά οι πολιτικοί συνηθίζουν να αναζητούν μια απλή λύση σε ένα περίπλοκο πρόβλημα και ότι δεν γίνεται να αποκτηθεί ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αποκλείοντας έναν κατασκευαστή. Παράλληλα, το στέλεχος της Sunrise ανέφερε ότι βασίζονται στον ορθολογισμό και διερωτάται εάν έχει πραγματικό και πρακτικό νόημα για ένα πάροχο να αποκλείσει έναν από τους λίγους κατασκευαστές υψηλής ποιότητας τεχνολογίας και να μειώσει τον ανταγωνισμό από τη στιγμή που οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών φροντίζουν στο να κρυπτογραφούν δεδομένα πελατών με τεχνολογία end-to-end, που ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να σπάσουν εύκολα.
Σε σχετική ερώτηση για το εάν ένας αποκλεισμός της Huawei από την υποδομή των δικτύων 5G στην Ελβετία θα οδηγούσε την Sunrise σε μια τεράστια οικονομική καταστροφή εξαιτίας της αχρήστευσης όλης της υποδομής της, ο κύριος Grasser έβγαλε «είδηση» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ελβετική υπηρεσία πληροφοριών έχει ταχθεί κατά του αποκλεισμού. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο τερματισμός ενός δικτύου θα ήταν ένα σενάριο πολέμου, και τότε θα έχουμε και άλλες ανησυχίες πέρα από το δίκτυο 5G. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη του, o CTO της Ελβετικής Sunrise εκθείασε την εξαιρετική συνεργασία που έχει η εταιρεία του με την Huawei, καθώς η υψηλή τεχνογνωσία που παρέχει η κινεζική εταιρεία σε συνδυασμό με ανεπτυγμένες τεχνολογικά λύσεις που παρέχει στον τομέα των τηλεπικοινωνιακών δικτύων αποτελούν εγγύηση αξιοπιστίας και σταθερότητας, ακόμη και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες όπως είναι η κρίση του κορονοϊού.