Τα σημαντικότερα ζητήματα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς συζήτησαν χθες ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Vodafone, Χάρη Μπρουμίδη τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της Wind, Νάσο Ζαρκαλή και τον πρόεδρο της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Γιώργο Στεφανόπουλο.
Στα θεσμικά ζητήματα δεσπόζει το ζήτημα του δραστικού περιορισμού του χρόνου που είναι αναγκαίος για την αδειοδότηση των κεραιών. Όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τα στελέχη των παρόχων χωρίς να λυθεί το αδειοδοτικό δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν οι επενδύσεις στο 5G. Η νέα ηγεσία του υπουργείου «κληρονομεί» ένα σχέδιο νόμου που έχει εκπονηθεί από την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει προκειμένου, να γίνουν τυχόν παρεμβάσεις και άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή.
Ζητούμενο για τους παρόχους, αλλά και γενικότερα για τη χώρα είναι η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας. Στη σταθερή ευρυζωνικότητα υπάρχει το κουπόνι ενίσχυσης της ζήτησης, διαδικασία η οποία επίσης θα εξεταστεί για τυχόν διορθωτικές κινήσεις.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως τόνισε ιδιαίτερα στην ομιλία του κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου ο κ. Πιερρακάκης, απασχολεί ιδιαίτερα και η χαμηλή κατάταξη της χώρας (26η ανάμεσα στις 28 χώρες – μέλη της ΕΕ) στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI). Μια από τις παραμέτρους που εξετάζεται είναι και οι τιμές των υπηρεσιών οι οποίες καταγράφονται υψηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Όπως εκτιμάται αν αυξηθεί η διείσδυση της ευρυζωνικότητας αυτό θα λειτουργήσει θετικά ως προς τη μείωση των τιμών. Οι πάροχοι αναφέρονται επίσης συχνά και στο θέμα των υπερφορολόγησης των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Αναφορικά με το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra Fast Broadband (UFBB)», συνολικού προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (870 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) το οποίο έχει προκηρυχθεί και αναμένεται η τυπική απάντηση έγκρισής του από την DG COMP (Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία») το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμα ενημερωθεί πλήρως για να διατυπώσει την τελική άποψή του. Από την πλευρά των παρόχων υπάρχουν ενστάσεις και ως προς την αρχιτεκτονική του έργου και ως προς το ύψος της χρηματοδότησης που αναλογεί στο δημόσιο και η οποία θεωρείται μικρή.
Κατά την χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του 112 και των ειδοποιήσεων των πολιτών για έκτακτες καταστάσεις, τόσο κατά την τελική φάση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, όσο και της ενδιάμεσης λύσης αποστολής ειδοποιήσεων μέσω SMS, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα πρόκειται για υπηρεσία αποστολής συμβατικών SMS σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών που θα παρουσιάζεται κάποιο έκτακτο φαινόμενο ή γεγονός.