Η επίδραση των τηλεπικοινωνιών και της συνδεσιμότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας, είναι από καιρό δεδομένη. Η διάδοση της πληροφορίας, με όχημα τις υψηλές ταχύτητες και την επεξεργασία των δεδομένων, σήμερα είναι ευθέως ανάλογη με τον πλούτο μίας χώρας.
Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι -εκ των πραγμάτων- δημουργείται ένα χάσμα που εύκολα μπορούμε -ποιητική αδεία- να το ονομάσουμε χάσμα γενεών.
Έτσι, την ίδια στιγμή που προηγμένες οικονομίες έχουν ανακοινώσει τις πρώτες δοκιμές και την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, πολλές αναπτυσσόμενες χώρες παραμένουν στην εποχή του 3G.
Την πρώτη κιόλας μέρα του MWC, έλαβε χώρα μία συζήτηση με κεντρική εισηγήτρια την Amina J. Mohammed, αναπληρώτρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η οποία ζήτησε από τις τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να ξεκινήσουν προγράμματα «ψηφιακής βοήθειας» μέσω μοντέλων αυτοχρηματοδότησης, προγραμμάτων ενίσχυσης, συνεργατικών σχημάτων και φυσικά ένα συνδυασμό των παραπάνω.
Η κα. Mohammed τόνισε ότι ο ΟΗΕ βλέπει αμοιβαίο όφελος, αφού και οι τηλεπικοινωνιακές εταιρίες θα αυξήσουν δραματικά τους χρήστες, οι κατασκευαστές εξοπλισμού θα πολλαπλασιάσουν τις εγκαταστάσεις εξοπλισμού, ενώ ταυτόχρονα θα μπουν όλοι σε ένα κύκλο ανατροφοδότησης της ανάπτυξης.
Αν και είναι βέβαιο ότι οι εποχές για θεαματικά ανοίγματα είναι δύσκολες, η εκτίμηση είναι ότι η έννοια της κρίσης υπάρχει στις κορεσμένες, ή τουλάχιστον στις αναπτυγμένες αγορές. Οι χώρες που βιώνουν την έλλειψη εξελιγμένων τηλεπικοινωνιών, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν την ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα, πολύ γρήγορα θα ανακατευθύνουν πόρους της οικονομίας τους για να τροφοδοτήσουν την τηλεπικοιωνιακή ανάπτυξη, βλέποντας την προστιθέμενη αξία που παράγουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.