Μια σημαντική για την τηλεπικοινωνιακή αγορά είδηση «έκρυβε» το φόρουμ που οργανώνει η Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) με θέμα: «Towards 5G Enabled Gigabit Society» στην Αθήνα το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα.
Σύμφωνα με όσα είπε ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, το πολυαναμενόμενο σχέδιο νόμου «Αδειοδότηση και Έλεγχος Κατασκευών Κεραιών» οδεύει στη Βουλή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα μεταβιβάζεται στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, αφού ολοκληρώθηκε ένας κύκλος διαβούλευσης με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και άλλους φορείς. Στη συνέχεια θα τεθεί σε σύντομη δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.
Βασική του καινοτομία αποτελεί η έκδοση της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος Οικοδομικών Αδειών του Ν.4495/2017. Με άλλα λόγια η αναγκαία για την εγκατάσταση μιας κεραίας έγκριση της Πολεοδομίας (σήμερα Υπηρεσίες Δόμησης) θα χορηγείται μέσω του Ηλεκτρονικού Συστήματος Οικοδομικών Αδειών που έχει υλοποιήσει το ΤΕΕ (Τεχνική Επιμελητήριο Ελλάδος) για τις οικοδομικές άδειες.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου περιορίζει τη γραφειοκρατία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου καθεστώτος αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων κινητής τηλεφωνίας στη βάση διεθνών καλών πρακτικών. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Υποβολής Κατασκευών Κεραιών (ΣΗΛΥΑ) με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα αποτελεί τη βάση της διαδικασίας.
Το ΤΕΕ θα εγκρίνει τις απαραίτητες εγκρίσεις δόμησης για τα κεραιοσυστήματα σε αντικατάσταση της υφιστάμενης διαδικασίας πολεοδομικής έγκρισης, εκεί δηλαδή που σημειώνονται και οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των κεραιών. Επίσης αξιοποιεί το νέο θεσμό του ελεγκτή δόμησης και στον κλάδο κινητών επικοινωνιών, όπως συμβαίνει για τις πολεοδομικές εγκρίσεις.
Στο ίδιο φόρουμ ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) Γιώργος Στεφανόπουλος αφού επικρότησε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αναφέρθηκε στις σημαντικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, 2,5 δις. την περίοδο 2017 – 2020 και υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί η φορολογία στη χρήση των υπηρεσιών η οποία φθάνει έως και 50%. Όπως επίσης είπε παρά τη οικονομική κρίση οι πάροχοι επενδύουν σε υποδομές το 50% του EBITDA τους (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).
Το φόρουμ πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας για τις Ευρυζωνικές Υποδομές, την ψηφιακή ευρυεκπομπή και Διαχείριση Ραδιοφάσματος, η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση της διασύνδεσης με υπερυψηλές ταχύτητες, την ανάπτυξη και συνεγκατάσταση των υποδομών και τα μελλοντικά ευρυζωνικά δίκτυα επόμενης γενιάς. Επίσης, επικεντρώνεται στις τεχνολογίες 5G και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα οδηγήσει – ως το 2025 – στη μετατροπή της Ευρώπης σε μια κοινωνία Gigabit.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, στο χαιρετισμό του, ανέφερε: «Οι Τηλεπικοινωνίες αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης. Η θέση της χώρας μας στο χάρτη της δίνει τη δυνατότητα να μετατραπεί σε κόμβο για την ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό η Ελλάδα χρειάζεται αξιόπιστα δίκτυα. Με οδηγό την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική 2016-2021 βάζουμε τις βάσεις για την ψηφιακή ανάπτυξη».
Ο Διευθυντής του Γραφείου Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών της ITU, Chaesub Lee, αφού ευχαρίστησε το υπουργείο ΨΗΠΤΕ για τη φιλοξενία, ανέφερε ότι: «Πλησιάζοντας το 2020, η τυποποίηση των 5G στο διεθνές περιβάλλον, είναι μια από τις προτεραιότητες της Ένωσης. Τα μέλη της ITU έχουν καθορίσει το πλαίσιο και τους γενικούς στόχους αυτής της διαδικασίας, καθώς και τον οδικό χάρτη μέχρι την ολοκλήρωσή της. Σε αυτό το Συνέδριο της Αθήνας θα συζητηθεί όλο το οικοσύστημα και οι επιχειρηματικές προκλήσεις στον τομέα των ΤΠΕ, καθώς επίσης και ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας και οι έξυπνες πόλεις. Συνεργαζόμενοι, μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο περιβάλλον 5G, ικανό να στηρίξει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές του κόσμου».
Η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Mariya Gabriel, μέσω μηνύματός της, που αναγνώστηκε από τον Αναπληρωτή Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργο Μοσχόβη, τόνισε: «Η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά είναι μεταξύ των δέκα προτεραιοτήτων της Επιτροπής και τα 5G αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση για όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες. Μέσω αυτών θα μεταμορφωθούν οι οικονομίες, παρέχοντας ασύρματη συνδεσιμότητα σε όλα τα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, των μηχανών και των αισθητήρων. Το Σχέδιο Δράσης 5G, το οποίο ενέκρινε η Επιτροπή το 2016, θέτει τη στρατηγική της Ευρώπης για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων συνδεσιμότητας, ειδικότερα για τη υλοποίηση δικτύων 5G σε μία πόλη σε κάθε Κράτος Μέλος μέχρι το 2020 και τη διευρυμένη ανάπτυξή τους μέχρι το 2025. Με τη Δήλωση του Ταλίν, τα Κράτη Μέλη υπογράμμισαν ότι τα 5G έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον, οπότε απαιτούνται και παγκόσμια Πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένη από τις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία φιλοξενεί τη Διάσκεψη αυτή, να αναλάβει την πρωτοβουλία λειτουργίας διασυνοριακών διαδρόμων 5G με τις γειτονικές της χώρες».