Έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν, πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (που συνήθως είναι καλά ενημερωμένο για τις αποφάσεις της κυβέρνησης) αναφέρουν ότι σε τρεις μήνες θα επανεξεταστεί ο φόρος 2% που επιβλήθηκε υπέρ των πνευματικών δικαιωμάτων μόνον, όμως, για τα smartphones.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε έπειτα από επικοινωνία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, ο οποίος μια μέρα μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή, την οποία είχε υπογράψει, εμφανίστηκε αντίθετος, ζητώντας με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να επανεξεταστεί συνολικά. «Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», πρόσθετε ο κ. Παππάς.
Η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού συμπεριελήφθη σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το άσυλο. Προβλέπει μεταξύ άλλων την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, στα smartphones, τα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ) από ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο «ψηφιακό» τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Ο ΣΕΠΕ αναφέρει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικά αποθηκευτικά μέσα άνω των 4GB.