Ξεκαθαρίζει το πλαίσιο με βάση το οποίο η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών (ΓΓΤΤ) θα προχωρήσει τα συγχρηματοδοτούμενα έργα για την ευρυζωνικότητα.
Το έργο Ultra-Fast Broadband (UFB) – δημιουργία δικτύων οπτικών ινών στις περιοχές που δεν θα πάνε οι ιδιωτικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, βάσει του νεότερου σχεδιασμού της ΓΓΤΤ υπό τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα.
Ο νέος σχεδιασμός για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας κινείται σε ένα ρεαλιστικότερο πλαίσιο και βασικό χαρακτηριστικό να καλύψει με τις κρίσιμες αυτές υποδομές περιοχές της Ελλάδας που για τους ιδιώτες δεν αποτελούν προτεραιότητα, εξαιτίας του περιορισμένου εμπορικού ενδιαφέροντος.
Το UFB ωστόσο έχει μακρύ δρόμο μπροστά του.
Η προετοιμασία της υλοποίησης του έργου ξεκίνησε με την έναρξη της προθεσμίας που έχουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι να ενημερώσουν για τα επενδυτικά τους σχέδια ώστε να γίνει λεπτομερής προσδιορισμός -χαρτογράφηση των περιοχών παρέμβασης του έργου. Η εργασία αυτή προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή των παρόχων (ΟΤΕ, Vodafone, Wind κατά βάση, εκκρεμεί το τι θα γίνει με τη Forthnet) με την παροχή έως τις 23 Ιουνίου 2018, των στοιχείων των επενδυτικών τους σχεδίων, τα οποία θα μείνουν εμπιστευτικά.
Θα ακολουθήσει η διαστασιολόγηση και κοστολόγησή του και η προετοιμασία Φακέλου Μεγάλου Έργου για την έγκριση της χρηματοδότησής του από τα διαρθρωτικά ταμεία και την προετοιμασία φακέλου κοινοποίησης για τη συμβατότητα του με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.
Ο προβλεπόμενος χρονικός ορίζοντας έναρξης του διαγωνισμού είναι το τέλος του 2018 και ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης από το 2019 έως το 2023. Πρόκειται για ένα «σφικτό» χρονοδιάγραμμα, από αυτά που δύσκολα βγάζει πέρα ο δημόσιος τομέας, ωστόσο, αναγκαίο προκειμένου το έργο να προλάβει τους χρόνους του ΕΣΠΑ, αλλά και για να αποδώσει τα αναμενόμενα στην υπόθεση της δημιουργίας των τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας, τα οποία αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας γενικότερα.
Η χρηματοδότησή του θα προέλθει ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) – Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 (ΠΑΑ).
Η χωροθέτηση του θα συμπεριλάβει όλες τις αποκαλούμενες λευκές και γκρι περιοχές (NGA – white, NGA-grey) όπου δεν προσφέρονται υπηρεσίες αναβαθμίσιμες σε gigabit, όπως θα προκύψουν από την χαρτογράφηση ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων με χρονικό ορίζοντα ως το 2023.
Οι ανάδοχοι – συμμετέχοντες στο ΣΔΙΤ – θα έχουν την υποχρέωση παροχής, αποκλειστικά, υπηρεσιών χονδρικής, με άλλα λόγια το δίκτυο θα κατασκευαστεί και μέσω αυτού όλοι οι πάροχοι θα προσφέρουν υπηρεσίες λιανικής.
Το έργο Ultra-Fast Broadband θα υλοποιηθεί σε γεωγραφικές περιοχές που δεν έχουν υλοποιηθεί έργα στο πλαίσιο των Rural Broadband και Superfast Broadband. Οι περιοχές όπου ήδη υλοποιούνται (ή πρόκειται να υλοποιηθούν έως το τέλος του 2023) ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, περιλαμβάνουν και αυτές όπου η ζήτηση από πλευράς τελικών χρηστών ενισχύεται μέσω του κουπονιού SFBB_voucher στο πλαίσιο του έργου Superfast Broadband που αναμένεται να υλοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για τις περιοχές που η οπτική ίνα θα φθάσει έως τα σπίτια με τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους OTE, Vodafone και Wind με βάση τον κανονισμό της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το vectoring.