Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών για τη Forthnet με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένδειξη για το ποιος ή ποιοι από τους φορείς, που κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά, θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την πώλησή της.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι θα ακολουθήσει, αν δηλαδή θα επιλεγούν 2 ή 3 από τους ενδιαφερόμενους ως short list ή ένας με τον οποίο θα γίνει προσπάθεια να κλείσει συμφωνία καθώς η διαδικασία δεν έχει προκαθοριστεί επακριβώς από τις πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank) και τον σύμβουλό τους Nomura International.
Σε γενικές γραμμές τα σενάρια για τη τύχη της εισηγμένης συνοψίζονται σε δύο: Το πρώτο να περάσει ο έλεγχός της σε έναν από τους ενδιαφερόμενους φορείς, χωρίς συνέργειες και προοπτική συγχώνευσής της, όπως είναι οι περιπτώσεις των τεσσάρων από τους πέντε που έχουν καταθέσει δεσμευτική προσφορά, Odyssey, Pillarstone, Golden Tree (εκ των βασικών των μετόχων της Wind) και Providence με τον Antenna.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφορές της Pillarstone και των Providence – Antenna είναι κατώτερες των προσδοκιών των πωλητών και έχουν τεθεί εκτός συζήτησης. Από την τηλεπικοινωνιακή αγορά στο μεταξύ διατυπώνονται πολλά ερωτήματα για το σχήμα της Odyssey του Γιώργου Παλυβού. Όπως έχει γίνει γνωστό σε αυτό συμμετέχει μέσω της MD Leaderman NV, ο Stan Miller ο οποίος, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα του, διαθέτει πάνω από 30 χρόνια εμπειρία στην τηλεπικοινωνιακή και τηλεοπτική αγορά και σήμερα μεταξύ άλλων είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων της MTS Russia και του MTN Group. Όλα αυτά όμως περί την Odyssey δεν απαντούν στο ερώτημα πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει ικανά κεφάλαια για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και τη βιώσιμη αυτόνομη πορεία της.
Την ίδια στιγμή το Golden Tree ως fund εφόσον αναδειχθεί ως προτιμητέος επενδυτής της Forthnet θα επιδιώξει να την μετασχηματίσει για να την πουλήσει.
Το δεύτερο σενάριο είναι να προκριθεί η προσφορά των Vodafone και Wind κάτι που σημαίνει ότι θα υλοποιηθεί η συζητούμενη, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, ενοποίηση των τηλεπικοινωνιών (consolidation). Η προσφορά των δύο τηλεπικοινωνιακών παρόχων έχει στην αφετηρία της ένα τουλάχιστον πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Το γεγονός ότι και οι δύο μαζί κατέχουν το 26% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Δεδομένο θεωρείται ότι εφόσον την εξαγοράσουν θα πάψει να υφίσταται ως αυτόνομη οντότητα, θα συγχωνευτεί με τις Vodafone και Wind, χωρίς να είναι γνωστό το πώς αυτό θα γίνει.
Πέρα από την αποτίμηση της αξίας της Forthnet (ή με άλλα λόγια το προσφερόμενο τίμημα) μια άλλη πτυχή της υπόθεσης που απασχολεί τις τράπεζες είναι το κατά πόσον μια απόφαση που θα περιορίζει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους από 4 σε 3 θα γίνει αποδεκτή από τους φορείς της Πολιτείας που θα κληθούν να δώσουν την έγκρισή τους (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων – ΕΕΤΤ και Επιτροπή Ανταγωνισμού).
Σε κάθε περίπτωση η εμπειρία από το τι διημείφθη μετά την απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, στο ξεκίνημα της οποίας δραστηριοποιήθηκαν με αξιώσεις περί τους 12 «παίχτες» οι περισσότεροι εκ των οποίων είτε πτώχευσαν, είτε συγχωνεύτηκαν επιβάλλει η υπόθεση Forthnet να κλείσει γρήγορα.
Η Forthnet το 2014 είχε φθάσει να εξυπηρετεί 671.166 απελευθερωμένες γραμμές. Το 2015 μειώθηκαν 4,5% και το 2016, 9,2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία σημαντικές απώλειες καταγράφει και το 2017 (572.306 γραμμές στο εξάμηνο πέρσι, έναντι 542.000 σήμερα).