Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δημήτρης Τσαμάκης μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης και αναστολής της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου με την οποία διορίστηκε ο Κωνσταντίνος Μασέλλος στη θέση του προέδρου της Επιτροπής.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Τσαμάκης η αντικατάστασή του ήταν «αιφνιδιαστική» και παρά την βούλησή του, «ενέργεια μη συμβατή με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία» η οποία πλήττει όχι μόνο την προσωπικότητά του αλλά κυρίως τη λειτουργική ανεξαρτησία της Αρχής, ενώ θεωρεί βέβαιο ότι θα προκαλέσει τριγμούς στην ομαλή λειτουργία των εποπτευομένων αγορών.
Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο κατά τη διάρκεια της άσκησης των καθηκόντων του, υπήρξε δεδηλωμένη, τόσο προφορικώς όσο και εμπράκτως και αδιαμφισβήτητη, η αναγνώριση από πλευράς υπουργείου της τετραετούς διάρκειας της θητείας του, ακόμη δε και μετά τη λήξη της θητείας της απελθούσας Ολομέλειας. Ο κ. Τσαμάκης επικαλείται αποφάσεις που έλαβε η νέα Ολομέλεια αφού είχε ανακοινωθεί η αντικατάστασή του και μέχρι να δοθεί το τυπικό πράσινο φως για τον διορισμό του κ. Μασέλλου από την Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλής, διάστημα κατά το οποίο ασκούσε κανονικά τα καθήκοντά του και μάλιστα προχώρησε στη σύγκλιση δύο φορές της νέας Ολομέλειας προκειμένου αυτή να εγκρίνει τη διαδικασία για τις άδειες παρόχου δικτύου ραδιοφώνου.
Ο κ. Τσαμάκης στο υπόμνημά του προς το διοικητικό δικαστήριο απαριθμεί επίσης το τι κατάφερε η ΕΕΤΤ επί των ημερών του. Μεταξύ άλλων παραθέτει τα εξής:
- Την καθιέρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς (NGA – Vectoring) που συνάντησε την καθολική αποδοχή των παρόχων, όπως εκφράστηκαν δημόσια και είχε σαν αποτέλεσμα την αύξηση των επενδύσεων κατά 30%, εντός του έτους, ενώ με την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάπτυξης οι συνολικές επενδύσεις των παρόχων θα ανέλθουν σε 1,5 δις ευρώ, σύμφωνα με τα επενδυτικά σχέδια που έχουν ανακοινώσει.
- Τη διενέργεια του διαγωνισμού για την εκχώρηση φάσματος για τα 1800 MHz με έσοδο πλέον των 200 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και έσοδα από άλλες πηγές τα συνολικά έσοδα προς τον Κρατικό Προϋπολογισμό, για το 2017 ανέρχονται σε 260 εκατ. ευρώ.
- Τη συμβολή της ΕΕΤΤ στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό του ψηφιακού μερίσματος 2 το οποίο θα αποδοθεί προσεχώς στην κινητή τηλεφωνία για σημαντικές εφαρμογές.
- Την ψήφιση του νέου κανονισμού γενικών αδειών που θα έχει θετικές επιπτώσεις για τους πολίτες-καταναλωτές.
- Τη διαδικασία επαλήθευσης του Κόστους Καθολικής Υπηρεσίας για τα ΕΛΤΑ.
- Την υποβολή προτάσεων ύψους 37 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ κυρίως για τη διαχείριση και εποπτεία του φάσματος, που ήδη έχουν εγκριθεί από την Κοινότητα.
Για τα λιμνάζοντα επί πολλά έτη χωρίς απόφαση από την ΕΕΤΤ θέματα όπως είναι αυτό της καταγγελίας της Vodafone εναντίον της Cosmote (εκκρεμεί από το 2012) για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή ο κ. Τσαμάκης αναφέρει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λήψη τελικής απόφασης από τη νέα Ολομέλεια καθώς με βάση εισήγηση της υπηρεσίας υπάρχει πόρισμα της επιτροπής ακρόασης.