Για ένα δύσκολο εγχείρημα προϊδεάζουν η εικόνα της τηλεπικοινωνιακής αγοράς και οι υποχρεώσεις της Forthnet.
Με τη διαδικασία express που έχουν δρομολογήσει οι πιστώτριες τράπεζες επιδιώκεται να καταγραφεί το αρχικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της εισηγμένης. Ωστόσο, σημείο «κλειδί» θεωρείται το αν στην κατάθεση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με πληροφορίες σε μια εβδομάδα, θα συμμετέχουν «παίχτες» εκτός της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς και κυρίως ποιοι θα είναι αυτοί και αν θα προχωρήσουν μέχρι τέλους καταθέτοντας δεσμευτική προσφορά. Πρόσκληση για συμμετοχή στη διαδικασία έχει σταλεί από την Nomura International, σύμβουλο των τραπεζών, σε μεγάλο αριθμό φορέων διεθνώς (τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και επενδυτικά κεφάλαια).
Οι «συνήθεις» διεκδικητές της Forthnet, οι Vodafone και Wind, παρακολουθούν από απόσταση και όσο και αν αυτό αποτελεί μέρος της τακτικής τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που ξεκινά, έχει τις ρίζες του και σε πραγματικά δεδομένα που προβληματίζουν όσο αφορά την εισηγμένη.
Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων στοιχείων η Forthnet έχει συνολικό τραπεζικό δανεισμό 255 εκατ. ευρώ που έχει καταστεί βραχυπρόθεσμος. Οι συνολικές υποχρεώσεις της κινούνται στην περιοχή των 595 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο της στο τέλος Ιουνίου είχε 1,8 εκατ. ευρώ.
Στο παρελθόν έγινε γνωστό, χωρίς να διαψευστεί ότι οι Vodafone και Wind είχαν διαμηνύσει στις πιστώτριες τράπεζες ότι συμφωνία εξαγοράς της εισηγμένης δεν μπορεί να υπάρξει αν προηγουμένως δεν «κουρευτούν» σημαντικά τα δάνειά της και όπως εκτιμάται τι ίδιο θα πράξουν και τώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη τους υπερτονίζουν τις μέρες αυτές ότι το διάστημα αυτό τους απασχολεί μόνον η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια εταιρεία με ξεκάθαρα δεδομένα τα οποία μπορούν να εμπιστευτούν για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία ευκολότερα από ότι στην περίπτωση της Forthnet.
Ενδελεχή έλεγχο των υποχρεώσεων της εισηγμένης θα επιδιώξει προφανώς και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφερόμενος γεγονός που σημαίνει ότι η διαδικασία θα κρατήσει αρκετό χρονικό διάστημα. Την ίδια στιγμή η τηλεπικοινωνιακή αγορά στα χρόνια της κρίσης έχει απωλέσει περίπου το μισό των εσόδων της και παρά το γεγονός αυτό καλείται να πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς.
Στο μεταξύ οι πιστώτριες τράπεζες Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Alpha Bank οι οποίες έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα υπό τον άμεσο έλεγχό τους το 32,76% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet (θεωρητικά μπορούν να φθάσουν στο 70% εφόσον μετατρέψουν σε μετοχές ολόκληρο του Μετατρέψιμο Ομολογιακό) αναζητούν στελέχη για να τοποθετήσουν στη διοίκηση της εταιρείας και με ενδιαφέρον αναμένεται ποιο επίπεδο διοίκησης θα αντικαταστήσουν.