Στο τελευταίο στάδιο έγκρισης ώστε τα έργα να ξεκινήσουν τέλος του τρέχοντος έτους βρίσκεται η διαδικασία για την προώθηση των δράσεων ενίσχυσης της ευρυζωνικότητας, δικτύων νέας γενιάς στην περιφέρεια, εποπτείας φάσματος και ανάπτυξης υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων, συνολικού προϋπολογισμού 514 εκατ. ευρώ.
Όπως είναι ήδη γνωστό το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω δράσεων (τα 400 εκατ. ευρώ) που έχουν εκπονηθεί από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ) με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Βασίλη Μαγκλάρα, στοχεύουν στην ενίσχυση της ζήτησης για ευρυζωνικές υπηρεσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων μέσω κουπονιών. Ο σχεδιασμός έχει λάβει υπόψη του τις επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους OTE, Vodafone και Wind στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και η προοπτική είναι να κινητοποιηθούν επιπλέον κεφάλαια από τους ιδιωτικούς φορείς με σκοπό η χώρα να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που θα βοηθήσει τα μέγιστα συνολικά την οικονομία.
Αναλυτικότερα, η πρώτη και μεγαλύτερη δράση, Superfast Broadband (SFBB) συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση της ζήτησης υπηρεσιών υπερ – υψηλής ταχύτητας για οικιακούς καταναλωτές μέσω κουπονιού (συγκεκριμένα 1.200.091 νοικοκυριά), που θα καλύπτει μέρος του εφ’ άπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Με ορίζοντα το έτος 2023 ο στόχος είναι το 50% του πληθυσμού να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps και το 70% να έχει πρόσβαση σε υποδομές – δίκτυα επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps. Η εκτίμηση είναι ότι η δράση θα ξεκινήσει προς το τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Η δεύτερη δράση υπό την ονομασία Connected Enterprises, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και σε ελεύθερους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας. Περιλαμβάνει την ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών μέσω επίσης κουπονιού που θα εξασφαλίζει στον δικαιούχο σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps, με δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps). Το κουπόνι θα καλύπτει μέρος του εφ’ άπαξ και του μηνιαίου κόστους σύνδεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ενδεχομένως και μέρος του κόστους εξοπλισμού και πρόσβασης σε νεφο – υπολογιστικές υπηρεσίες. Ως εκτιμώμενος χρόνος για την έκδοση της πρόσκλησης είναι το δεύτερο τρίμηνο του 2018.
Η τρίτη δράση, Regional Broadband Extension, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 25 εκ. ευρώ είναι από το ΕΠΑνΕΚ και το υπόλοιπο από το ΕΓΤΑΑ, Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) στοχεύει στην αύξηση της διαθεσιμότητας, για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν διαθέτουν πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, ακόμα και μετά την υλοποίηση του έργου Rural Broadband. Η δράση αποσκοπεί στην κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού μέρους των εν λόγω οικισμών με ευρυζωνικές συνδέσεις και συγκεκριμένα με ταχύτητες κατά προτίμηση ανώτερες των 100 Mbps. Η έκδοση της πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Η τέταρτη δράση συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ αφορά στην ανάπτυξη καινοτόμου συστήματος εποπτείας φάσματος για τον εντοπισμό εκπομπών που δεν έχουν αδειοδοτηθεί ή δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά κάλυψης του εθνικού σχεδιασμού, τον εντοπισμό εκπομπών που δεν πληρούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής της αδείας τους, και τον εντοπισμό παρεμβολών από νόμιμους ή μη πομπούς. Δικαιούχος, αποκλειστικά αρμόδιος για την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η πρόσκληση για την υλοποίησή του θα βγει επίσης το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους.
Η πέμπτη δράση αφορά στην ανάπτυξη υποδομής και συστοιχίας μικροδορυφόρων για την ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, συνολικού προϋπολογισμού 23,950 εκατ. ευρώ. Η σχετική πρόσκληση προγραμματίζεται να δημοσιοποιηθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους και ο σκοπός της δράσης μεταξύ άλλων είναι: Να αναπτύξει την εθνική δραστηριότητα υλοποίησης ολοκληρωμένων διαστημικών συστημάτων, να ενισχύσει τις συνέργειες μεταξύ διάσπαρτων επιστημονικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα ακολουθώντας καθετοποιημένη προσέγγιση και να αναπτύξει εθνικό σύστημα μικροδορυφόρων για την εξυπηρέτηση εφαρμογών εθνικής εμβέλειας και σημασίας.