Στη συμβιβαστική πρόταση των 7 τηλεοπτικών καναλιών γενικού περιεχομένου κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) και αφού αρχικά 4 μέλη του ψήφισαν να δοθούν 6 άδειες γενικού περιεχομένου (συν τρεις αργότερα θεματικού) και άλλα 4 για 9 (8 γενικού περιεχομένου και 1 θεματικού).
Σύμφωνα με πληροφορίες την άποψη για 6 (όλως τυχαίως) ψήφισαν όσα από τα μέλη προτάθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ και για 9 ψήφισαν τα μέλη που είχαν προταθεί από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Υπενθυμίζεται ότι 6 άδειες είχε εισηγηθεί ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) Δημήτρης Τσαμάκης σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής Νίκο Παπαουλάκη που έχει εκφράσει την άποψη ότι μπορούν να διατεθούν τουλάχιστον 9. Βάσει των παραπάνω πληροφοριών δικαιώνεται ο αντιπρόεδρος, όπως και η άποψη ότι ήταν σφάλμα ο διαγωνισμός για 4. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο συμβιβασμός σε 7 άδειες προϋποθέτει πως αργότερα μπορεί να δοθούν και άλλες 2 θεματικού περιεχομένου.
Πάντως, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, είχε απάντηση στο 4 που μπορεί να γίνει άνετα 7, καθώς όπως ισχυρίστηκε μετά τον διαγωνισμό για τις 4 άδειες γενικού περιεχομένου θα ακολουθούσε και δεύτερος για θεματικές και τώρα – κατά την άποψή του – με τις 7 δεν υπάρχει χώρος για θεματικές.
Τώρα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο τίμημα που θα κληθούν να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι να αποκτήσουν τηλεοπτική άδεια. Τυπικά ακολουθεί η επικύρωση της απόφασης του ΕΣΡ για τον αριθμό από τον κ. Παππά. Στη συνέχεια ο προαναφερόμενος υπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσδιορίσουν το τίμημα για την απόκτηση των αδειών.
Υπενθυμίζεται ότι αν ο περιβόητος διαγωνισμός των 64 ωρών για τις 4 άδειες δεν ακυρωνόταν οι πλειοδότες θα κατέβαλαν συνολικά 246 εκατ. ευρώ (ΣΚΑΙ 43,6 εκατ. ευρώ, ΑΝΤ1 75,9 εκατ., Β. Καλογρίτσας 52,6 εκατ. και Β. Μαρινάκης 73,9 εκατ. ευρώ).