Εν πρώτοις η στήλη σας εύχεται καλή Ανάσταση!!!
Εμείς όμως δεν θα το βάλουμε κάτω: Δεν θα πούμε ποτέ τον μέγα παρακείμενο «Τετέλεσται». Πάντα θα ελπίζουμε, πάντα θα προσπαθούμε, πάντα θα περιμένουμε το Πάσχα μας. Βλέπετε, η απόσταση από τη μεγάλη Παρασκευή μέχρι την Κυριακή του Πάσχα είναι η ίδια η ζωή μας!Η εβδομάδα που διανύουμε είναι πραγματικά είναι μια Μεγαλοβδομάδα, με όλα τα πασχαλιάτικα χαρακτηριστικά. Σίγουρα εμπεριέχει προετοιμασία για τα Πάθη και σίγουρα θα έχει πολλά πυροτεχνήματα.
Ήδη ψηλά στα βόρεια προάστια έχουν αρχίσει οι δοκιμές αφού Κόκκινοι, Πράσινοι και Κανελλί, στήνουν τα πιόνια τους στη σκακιέρα. Με σκακιστικούς όρους οι κόκκινοι ακολουθούν τη Σικελική Άμυνα που τους δίδαξε ο Βιττόριο, ενώ οι πράσινοι μετά το αρχικό άνοιγμα αναδιπλώνονται με ένα ροκέ και ετοιμάζονται για νέα στρατηγική.
Από εδώ και πέρα όμως, φαίνεται να τελειώνουν τα πολιτισμένα επιτραπέζια και το πράγμα αρχίζει να βρωμάει μπαρούτι. Και όπως όλοι οι της στρογγυλής θεάς γνωρίζουν, στα ντέρμπυ -ιδιαίτερα μεταξύ πράσινων και κόκκινων- τον πιο επικίνδυνο ρόλο έχει ο διαιτητής. Ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που οι ίδιοι οι κανόνες αμφισβητούνται ακόμα και πριν ξεκινήσει το ματς.Via Dolorosa ή έστω nervosa
Εκεί που ο ΟΤΕ είχε καταφέρει να βρεθεί στη θέση του επιτιθέμενου με τη συντονισμένη επικοινωνιακή του πολιτική όσον αφορά στα κοστολογικά του πλάνα, ξαφνικά ανοίγουν δύο μέτωπα. Κατά διαβολική σύμπτωση μάλιστα ανοίγουν ταυτόχρονα και σε μια χρονική στιγμή που στο Μέγαρο έχουν ανάγκη ησυχίας και περισυλλογής για να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και τα οικονομικά τους.
Πάσχα σημαίνει “πέρασμα” και το αρχικό περιεχόμενο της γιορτής ήταν η ανάμνηση του περάσματος της Ερυθράς Θάλασσας κατά την επιστροφή από την έρημο στη «γη της επαγγελίας». Το βέβαιο είναι ότι μετά τις εξελίξεις αυτής της εβδομάδας, η αγορά θα περάσει σε μία νέα well balanced (;) φάση.
Αυτό το κουτί ποιος θα το ανοίξει;
Η πρώτη βόμβα παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του Λεωνίδα. Ήταν σε κόκκινο κουτί και είχε παραλήπτη τον ΟΤΕ και όλοι περίμεναν ότι ήταν συστημένο από τον Βιττόριο με περιεχόμενο που λίγο-πολύ είχε προαναγγελθεί από τα τέλη του Φλεβάρη.
Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι, αφού υπάρχει μια μικρή διαφορά και ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η λεπτομέρεια λοιπόν είναι ότι η Vodafone δεν προσπαθεί να πετύχει ρύθμιση της Cosmote, ως κατέχουσα δεσπόζουσα θέση, αλλά περνάει ένα βήμα παραπέρα.
Λαμβάνει ως δεδομένο ότι οι πράσινοι έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι και ζητάνε από τη ΕΕΤΤ να εξετάσει αν κόβουν μεγαλύτερες φέτες για τον εαυτό τους, ήτοι αν κάνουν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Αυτό το φαινομενικά «αθώο» αίτημα, βασίζεται σε δύο συμπεράσματα. Το πρώτο είναι ότι οι κόκκινοι θεωρούν ότι η δεσπόζουσα θέση της Cosmote έχει αποδειχθεί ήδη από τις μελέτες μεριδίου αγοράς που έχει κάνει τόσο η Analysis & Mason (από τη σχετική μελέτη για το ψηφιακό μέρισμα), όσο και η ΕΕΤΤ όπου και οι δύο συμφωνούν ότι το μερίδιο των πράσινων είναι λίγο πάνω από το 52% επί του συνόλου για να μην μιλήσουμε για το ποσοστό της καρτοκινητής που εκτινάσσεται σε αστρονομικά επίπεδα.
Το δεύτερο είναι ότι το αίτημα εξέτασης προς την ΕΕΤΤ δεν θα γινόταν αν δεν υπήρχε και σχετικό τεκμηριωμένο σκεπτικό.
Σε περίπτωση μάλιστα που η ΕΕΤΤ κρίνει βάσιμες τις αιτιάσεις της Vodafone, αυτό επισείει και πρόστιμα τα οποία φτάνουν και μέχρι το 10% του τζίρου κάτι που θα ήταν εξοντωτικό για τον Οργανισμό με τον κύκλο εργασιών που έχει.
Τώρα το μπαλάκι είναι και πάλι στα χέρια του Λεωνίδα, ο οποίος με αυτό πακέτο στα χέρια, αναδεικνύεται ως ο απόλυτος ρυθμιστής της αγοράς. Η πρόκληση είναι μεγάλη, αλλά και η ευκαιρία να αναζητήσει μία Σολομώντειο λύση η οποία πρέπει αφενός, μεν να μην εξοντώνει τον Οργανισμό, κάτι που ενδεχομένως θα σήμαινε πολλές παράπλευρες απώλειες στην Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια και αφετέρου να αποδίδει δικαιοσύνη. (Ρυθμιστική) Αρχή άνδρα δείκνυσι!
Μην περιμένετε βέβαια το πράγμα να ξεκαθαρίσει σύντομα, αφού δυο στους τρείς δεν βιάζονται να βγει άμεσα κάποια απόφαση. Άλλωστε, δεν είναι και εύκολο να προκύψει μία απόφαση για ένα θέμα με τόσες παραμέτρους. Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις; Πως λέμε κάθε (ρυθμιστική) Αρχή και δύσκολη;
Το μεγάλο δίλημμα το έχουν οι «πράσινοι» οι οποίοι από τη μία πλευρά δεν βιάζονται να ελεγχθούν, αλλά από την άλλη βλέπουν ότι όλο το επικοινωνιακό σκηνικό αντιπαράθεσης «για την καθυστέρηση έγκρισης της κοστολογικής πρότασης από την ΕΕΤΤ» που στήθηκε και κόστισε ένα κάρο χρήματα, πάει στο βρόντο. Λογικά πάντως δεν θα αργήσουμε να μάθουμε γα τις προθέσεις του Ομίλου σχετικά με το θέμα, δεδομένου ότι διαμορφώνονται δύο τάσεις. Η μία θέλει, έστω και προσωρινά, μία πιο ήπια προσέγγιση, ενώ η άλλη επιθυμεί σκληρή αντιπαράθεση σε όλα τα μέτωπα, γεγονός που σημαίνει κανονικό -και ενίοτε ανορθόδοξο- πόλεμο.
Από την άλλη, ας μη ξεχνάμε, ότι το 2013, θα πέσει στο τραπέζι και η πραγματική απόδοση του ψηφιακού μερίσματος (291 μύρια γαρ…) και δεν θα είναι εποχή να έχεις ένα πάροχο πληγωμένο -και θυμωμένο- από πρόστιμα. Διότι, άλλο να κρέμεται πάνω από το κεφάλι σου η Λεωνίδειος σπάθη και άλλο να την φας κατακούτελα!
Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς για να κάνει κανείς υποθέσεις, οπότε λέμε να το αποφύγουμε. Τουλάχιστον γι’αυτή την εβδομάδα. Είναι άλλωστε τόσο δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις. Ειδικά όταν αφορούν το μέλλον!
Αυτό που δεν χρειάζεται να είναι κανείς αναλυτής, μάγος ή αστρολόγος για να προβλέψει είναι ότι σίγουρα στον Οργανισμό μελετούν ήδη τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το θέμα η Nova, σχετικά με την προσφυγή της ΟΤΕ TV, αποφεύγοντας καταδίκη και πρόστιμο.
Προς Τερματισμό τα Τέλη Τερματισμού;
Και σαν μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το πράγμα δεν… τερματίζει εκεί. Δεν ήταν η αρχή του τέλους αλλά το τέλος της αρχής της δημόσιας διαβούλευσης για τα τέλη τερματισμού κινητής που ξεκίνησε η «Εμείς Ελέγχουμε Τέλη Τερματισμού» – ΕΕΤΤ.
Ουσιαστικά πρόκειται για την αμοιβή που λαμβάνει ο πάροχος του δικτύου που δέχεται την κλήση από τον πάροχο που κάνει την κλήση. Σήμερα αυτό το κόστος είναι 4,95 cents ανά λεπτό και η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι δίκαιο η Πρωτοχρονιά του 2013 να μας βρει με 1,03 cents.
Για όσους αναρωτιέστε πως του ήρθε ξαφνικά η ιδέα του Λεωνίδα, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από τις περίπλοκες θεωρίες συνομωσίας. Το σημερνό κόστος στην Ελλάδα είναι περίπου 5πλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο 7 αντιπροσωπευτικών χωρών της Ένωσης. Δηλαδή αν περάσει η πρόταση τη ΕΕΤΤ (που συνήθως κάθε πρότασή της περνάει…), τότε θα έχουμε 5 φορές χαμηλότερα τέλη τερματισμού μέσα σε λίγους μήνες.
Αν αγωνιούσαν από το Μέγαρο να μας δώσουν 25% χαμηλότερες τιμές, ο Λεωνίδας μας υπόσχεται 75% κάτω. Όχι από δικά του λεφτά βέβαια, αλλά η πρόθεση μετράει.
Κάτι τέτοιο θα φέρει την αγορά τα πάνω κάτω, αφού θα μηδενίσει σχεδόν το πλεονέκτημα που έχει ο πάροχος με το μεγαλύτερο αριθμό πελατών που τους δίνει φθηνότερες on-net κλήσεις (στην προκειμένη περίπτωση η Cosmote).
Το έλεγε η διαφήμιση της Wind τόσο καιρό, αλλά νομίζαμε ότι επρόκειτο για μια εφεύρημα του marketing. Να λοιπόν που οσονούπω «Όλοι (θα) μιλάνε με Όλους»! Έτσι θα επιβραδυνθεί ακόμα περισσότερο η φορητότητα και το ενδιαφέρον θα στραφεί στις υπηρεσίες που θα είναι το επόμενο πεδίο ανταγωνισμού.
Αυτό βέβαια αφορά την χονδρική, γιατί στην πράξη τα δίκτυα μπορούν να «παίξουν» με όλη την κλίμακα. Από το να μην περάσουν στους καταναλωτές την μείωση, μέχρι να την περάσουν ολόκληρη (ήτοι -75%).
Αυτά τα δύο ακραία σενάρια αποκλείονται: το πρώτο γιατί συνιστά εναρμονισμένη πρακτική (και δεν συμφέρει τους δύο από τους τρεις) και το δεύτερο γιατί βαλλόμενα πανταχόθεν τα δίκτυα, πρέπει να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη, ώστε να είναι έτοιμα όταν ο Νυμφίος του Ψηφιακού Μερίσματος χτυπήσει την πόρτα τους.
Κάποιοι «κατηγόρησαν» την ΕΕΤΤ ότι καθυστέρησε. Ίσως και να έχουν δίκιο. Φαντάζεστε όμως με πόση προθυμία θα προσέρχονταν τα δίκτυα στο διαγωνισμό για τις συχνότητες, με ψαλιδισμένα κατά 75% τα τέλη τερματισμού; Αυτό σύμφωνα με τη δική μας άποψη, γιατί σύμφωνα με την άποψη της Ρυθμιστικής Αρχής ήταν δύσκολο να «τρέξουν» ταυτόχρονα και οι δύο διαδικασίες. Best late than never!
Habemus legis
Ολοκληρώθηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή, η ψήφιση του νόμου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και μετά από πολλά-πολλά χρόνια, αποκτήσαμε μια up to date νομοθεσία. Για να είμαστε ειλικρινείς, με το χαμό που έγινε με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν ή αποσύρθηκαν, η κατάσταση έδειχνε περισσότερο με παιχνίδι τένις, ενώ κάτι με την εμπλοκή των ταξί, κάτι με την εμπλοκή των φορτηγών, είχαμε αρχίσει να απελπιζόμαστε.
Βέβαια τώρα μένει το πιο δύσκολο κομμάτι που θα κρατήσει για πολλά χρόνια και είναι αυτό το οποίο αποτυγχάνουν οι περισσότεροι νόμοι. Που; Μα φυσικά στην εφαρμογή τους!
Από σημεία που υπέστησαν αλλαγή της τελευταίας στιγμής, είναι η παράταση της θητείας του πρόεδρου και της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ, η οποία τελικά δεν πέρασε μετά από άνωθεν παρέμβαση (Πρωτόπαπας γαρ), που ξεκίνησε από… κάτωθεν πίεση (συνδικαλιστές γαρ).
Τώρα ποια σύνθεση της ΕΕΤΤ θα χειριστεί το θέμα του ψηφιακού μερίσματος και όσα αυτό συνεπάγεται (εναρμόνιση με γειτονικές χώρες κ.ά.) είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, αφού λίγο οι συνδικαλιστές και λίγο τα παπαγαλάκια της μαύρης προπαγάνδας κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ασυνέχεια της Ρυθμιστικής Αρχής. Και επειδή σε αυτή τη χώρα μας αρέσει να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, η στήλη δέχεται στοιχήματα σχετικά με το γεγονός ότι στο φινάλε θα τους παρακαλάνε να δεχθούν ολιγόμηνη παράταση, για να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά. Ελλάς το μεγαλείο σου!
Αυτό που ξεκαθάρισε πάντως, είναι το θέμα του καθεστώτος που διέπει τη μεταβίβαση του δορυφόρου σε περίπτωση πώλησης. Έτσι, βεβαιωθήκαμε ότι δεν πρόκειται να τελεσφορήσει σύντομα το θέμα της πώλησης, αφού για να μεταβιβαστούν τα δικαιώματα χρήσης χρειάζεται υπογραφή του Υπουργού Μεταφορών και Δικτύων. Και για να έχεις υπουργό θα πρέπει να έχεις κυβέρνηση και αν έχεις κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να θέλει να μεταβιβάσει τα δικαιώματα δορυφόρου. Εκτός και αν υπάρξει συνέχεια και στο Υπουργείο, όπου ο συγκεκριμένος Υπουργός έχει δείξει ότι είναι άνθρωπος των λύσεων. Αν βέβαια, εξακολουθήσει να δίνει λύσεις και μετά τις εκλογές…