Να διαφοροποιήσει τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα στην πορεία για τη δημιουργία τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, δύναται, η ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας της Forthnet με την κινεζική ZTE.
Ωστόσο, η πληροφόρηση για το δίκτυο που οραματίζεται η Forthnet είναι λιγοστή και ειδικά ως προς τη συμφωνία της με την κινεζική εταιρεία η μοναδική πηγή για την κατανόηση των προθέσεων είναι οι δύο σχετικές ανακοινώσεις της.
Του περασμένου Σαββάτου, μιλά για σύμφωνο Συνεργασίας της Forthnet και της ZTE με την Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd (εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών) και την KaiXinRong Group Co. Ltd το οποίο υπεγράφη στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.
Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση το σύμφωνο αυτό έγινε, «προκειμένου να διερευνήσουν επιχειρηματική συνεργασία για την χρηματοδότηση αυτού του δικτύου οπτικών ινών», ενώ εξηγείται: «Με το Σύμφωνο Συνεργασίας, η Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και η KaiXinRong Group Co. Ltd εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια για την υλοποίηση νέου δικτύου τηλεπικοινωνιακής πρόσβασης στην Ελλάδα, με βάση την τεχνολογία των οπτικών ινών, που θα παρέχει ταχύτητες σύνδεσης Gigabit. Το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης θα γίνει τα 3 πρώτα χρόνια στα οποία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών από ευρωπαϊκά κονδύλια που διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση.»
Το Σύμφωνο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ του διευθύνοντος Συμβούλου της Forthnet, Πάνου Παπαδόπουλου, του Deng Chao, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΖΤΕ Ελλάδος, της Wang Huanxin, προέδρου της Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και του Zhao Feilong, Διευθύνοντος Συμβούλου της KaiXinRong Group Co., Ltd., παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiaoli.
Τον Ιούλιο του 2016 κατά την τότε επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα ανακοινώθηκε ότι υπεγράφη μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου, και του κ. Chao, «Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ της Forthnet και της ΖΤΕ, προκειμένου να καταρτιστεί επιχειρηματικό σχέδιο για την από κοινού χρηματοδότηση και ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα μας».
Μεταξύ των δύο αυτών ανακοινώσεων δεν υπήρξε καμιά επίσημη ενημέρωση των δύο εταιρειών όσο αφορά τον σχεδιασμό τους.
Στο μεταξύ έχουν δρομολογηθεί επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς στο πλαίσιο κανονισμού της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) από τους OTE, Vodafone και Wind, εταιρείες που έχουν ενημερώσει για τις προθέσεις τους. Στη διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι έχει διαφωνήσει με σημεία της, έχει προσέλθει και η Forthnet και με ενδιαφέρον αναμένεται η ανακοίνωση της ΕΕΤΤ για το πώς θα μοιράσει τις περιοχές μεταξύ των εταιρειών προκειμένου να αναπτύξουν δίκτυα νέας γενιάς. Επίσης έχει δρομολογηθεί από τη γενική γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του ΥΨΗΠΤΕ η αξιοποίηση κονδυλίων ύψους 360 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ για την συμπλήρωση των υφιστάμενων επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς στις αστικές και μη αστικές περιοχές.
Όπως προαναφέραμε η Forthnet κάνει λόγο για ένα νέο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο πρόσβασης, με τη χρήση οπτικών ινών, αφήνοντας την εντύπωση ότι αναφέρεται σε ένα δεύτερο δίκτυο πρόσβασης, ανταγωνιστικό αυτού που δημιουργείται από τους υπόλοιπους παρόχους, κάτι που θα άλλαζε άρδην το «παιχνίδι» στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Αναμφισβήτητα, εφόσον κάτι τέτοιο προχωρήσει, θα είναι μια για καλή είδηση για τον καταναλωτή αφού θα έχει τη δυνατότητα περισσοτέρων επιλογών.
Προφανώς, επίσης, κανένας φορέας δεν θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις οι οποίες δεν είναι αναγκαίες και δεν έχουν την προοπτική κερδοφορίας. Με βάση τη λογική αυτή με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένεται η Forthnet να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τις προθέσεις της, καθώς και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια θα είναι η συμβολή της στις επενδύσεις (είτε πάει για νέο δίκτυο, είτε για κάτι συμπληρωματικό) με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας που εμφανίζει ως εταιρεία και την ανάγκη επίλυσης του θέματος του υψηλού δανεισμού της.