Ο στόχος της ΕΕ για μια ενιαία αγορά πληρωμών, όπου οι πληρωμές μέσω κινητών και το ηλεκτρονικό εμπόριο θα αποτελούν κύρια μέσα πληρωμής, φαίνεται να βρίσκει γόνιμο έδαφος μέσα από τη στρατηγική της Visa Europe για ανάπτυξη των «ανέπαφων» πληρωμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε πρόσφατο συνέδριο των τραπεζών – μελών της, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, η Visa Europe ανακοίνωσε ότι θα επενδύει 100 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας πληρωμών μέσω κινητών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ειδικότερα, ο κ. Peter Ayliffe, Visa Europe Chief Executive, δήλωσε: «Διαπιστώνουμε διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη χρήση των καρτών Visa στην Ευρώπη, ειδικότερα στις χρεωστικές κάρτες και εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση όσο οι ηλεκτρονικές πληρωμές αντικαθιστούν τα μετρητά. Σε αυτό το διάστημα, αναμένουμε την ανάπτυξη των ανέπαφων πληρωμών, των πληρωμών μέσω κινητών και την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Για να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, η Visa Europe θα επενδύει 100 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα είναι το εμπορικό λανσάρισμα των πληρωμών μέσω κινητών πριν το τέλος του 2011, ενώ θα ακολουθήσει μία σημαντική ανακοίνωση υπηρεσίας ηλεκτρονικού εμπορίου που θα αποτελεί τον πιο εύχρηστο και ασφαλή τρόπο πληρωμής».
Η Visa Europe επιβεβαίωσε στη Βαρκελώνη ότι διατηρεί διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και το 2011, με τον αριθμό των επεξεργασμένων συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους να σημειώνει άνοδο 22,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, και με ρυθμό αύξησης 10,6%. Συνεχίζεται έτσι η ανοδική τάση που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο με την παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων του 2010, όπου επίσης ανακοινώθηκε ότι η Visa Europe, από τη δημιουργία της το 2004, έχει επενδύσει στην τεχνολογία πληρωμών το ποσό του 1 δισ. ευρώ!
Η επένδυση αυτή, δημιούργησε την υποδομή για την επεξεργασία συναλλαγών, παρέχοντας το πιο αξιόπιστο, γρήγορο και ασφαλές σύστημα εγκρίσεων και εκκαθαρίσεων συναλλαγών στην Ευρώπη. Επιπλέον, μέσω αυτής της επένδυσης έχει χρηματοδοτηθεί το Ευρωπαϊκό λανσάρισμα των καρτών με chip, η ανάπτυξη των ανέπαφων πληρωμών, των πληρωμών μέσω κινητών και του ηλεκτρονικού εμπορίου καθώς και η υλοποίηση πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών διαχείρισης κινδύνου.
Η Visa Europe θα επενδύει στο εξής 100 εκατ. ευρώ το χρόνο για την εμπορική ανάπτυξη των πληρωμών μέσω κινητών και του ηλεκτρονικού εμπορίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από 10 χρόνια, η αναλογία αγορών με κάρτες Visa ήταν 1 προς 18 ευρώ. Σήμερα, για κάθε 8 ευρώ δαπάνης, το 1 ευρώ πραγματοποιείται με κάρτες Visa.
Νίκος Καμπανόπουλος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο:
Η τεχνολογία ανέπαφων πληρωμών θα υιοθετηθεί εντός του 2011-12 στην Ελλάδα
I-C: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επαφές της Visa με τους παρόχους κινητής
τηλεφωνίας, αλλά και το τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να δούμε και στη χώρα μας πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου;
N.K.: Οι πληρωμές μέσω κινητών αποτελούν μια προτεραιότητα στρατηγικής σημασίας για τη Visa Europe. Εκτιμούμε ότι η σύγκλιση των πληρωμών με την τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας αποτελεί κλειδί για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη διαλειτουργικών και ασφαλών λύσεων που δεν θα εξαρτώνται από την τεχνολογία και τον τύπο του κινητού. Αυτές οι λύσεις βασίζονται στην ενσωμάτωση των εφαρμογών πληρωμών σε ένα chip που θα υπάρχει σε μια microSD κάρτα στη SIM ή θα είναι ενσωματωμένο στην ίδια τη συσκευή, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα εύχρηστο και μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες πολλών καταναλωτών.
Φέτος έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, καθώς οι κατασκευαστές λανσάρουν νέες συσκευές με δυνατότητες ανέπαφων συναλλαγών και κατά συνέπεια η τεχνολογία των ανέπαφων συναλλαγών γίνεται ευρέως αποδεκτή. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας διευρύνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διείσδυσης, καθώς αποτελεί προϋπόθεση η διεύρυνση της αποδοχής από περισσότερους εμπόρους και επιχειρήσεις. Οι πληρωμές μέσω κινητών αναμένεται να ακολουθήσουν τη διείσδυση των καρτών ανέπαφων πληρωμών, αλλά ο στόχος είναι να επιτευχθεί πρώτα η δυνατότητα για ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες. Αυτό θα δώσει ώθηση στη χρήση στα σημεία συναλλαγών και θα καταστήσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέρος της καθημερινότητάς μας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών αναμένεται να υιοθετηθεί εντός του 2011-2012 και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα όπου υπάρχει ανάγκη για επεξεργασία ενός μεγάλου όγκου συναλλαγών μικρής αξίας, όπως στα fast food, στα περίπτερα και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως το Μετρό ή ακόμα και σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης, διόδια και σημεία στάθμευσης.
Βάση της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών είναι η EMV, που ήδη έχει υιοθετηθεί στην Ελλάδα, αλλά χρειάζεται περαιτέρω αναβάθμιση ορισμένων συσκευών αποδοχής καρτών. Στόχος της Visa είναι να προσφέρει τα οφέλη των ηλεκτρονικών πληρωμών στους χρήστες κινητών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα άλλωστε με τον GSMA (Group Special Mobile Association), οι πάροχοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν κατά 5 δισ. δολάρια μέσω της παροχής δυνατότητας τραπεζικών συναλλαγών σε 364 νέους πελάτες. Παράλληλα, η Juniper Research εκτιμά ότι πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες μεταφορές χρημάτων μέσω κινητών μέχρι το 2014, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό καταδεικνύει τις προοπτικές αυτής της τεχνολογίας και τα οφέλη που προκύπτουν για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην Ευρώπη.
I-C: Υπάρχει πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας για την ανάπτυξη εφαρμογών κινητών πληρωμών από την πλευρά των καταναλωτών; Από τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει βλέπετε να είναι δεκτικό το ελληνικό κοινό στις «ανέπαφες» συναλλαγές και στις συναλλαγές μέσω κινητού;
N.K.: Φαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλωτές εξοικειώνονται όλο και περισσότερο με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, κυρίως με τη χρήση των χρεωστικών καρτών, καθώς η χρήση αυτής της κατηγορίας καρτών στα σημεία πώλησης συνεχίζει να κινείται ανοδικά και αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή το 20% της συνολικής χρήσης καρτών στην Ελλάδα.
Εντούτοις, απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση, δεδομένου ότι τα μετρητά συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο μέσο καταναλωτικής δαπάνης. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε σε ηλεκτρονικές, όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές με μετρητά, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της παραοικονομίας στην Ελλάδα (η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη χρήση μετρητών). Το μέτρο της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών για συναλλαγές άνω των 3.000 ευρώ για φέτος και άνω των 1.500 ευρώ από του χρόνου, είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Σε επόμενη φάση, προβλέπουμε την εισαγωγή των καρτών ανέπαφων συναλλαγών που θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες συναλλαγές χαμηλής αξίας. Από τη στιγμή που οι καταναλωτές θα εξοικειωθούν με την καθημερινή χρήση αυτής της τεχνολογίας, θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την εισαγωγή των πληρωμών μέσω κινητών.
I-C: Πόσο κοντά είμαστε στην εκπλήρωση του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς πληρωμών; Θα υστερήσει -για μια ακόμα φορά- η χώρα μας στην υιοθέτηση αυτής της πρακτικής ή η αυξημένη χρήση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και η εμπιστοσύνη στους παρόχους, αποτελεί καλή παρακαταθήκη;
N.K.: Η Visa Europe έχει επενδύσει, από το 2004, 1 δισ. ευρώ στην τεχνολογία πληρωμών, περιλαμβανομένης και την επένδυσης στη νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Επεξεργασίας Συναλλαγών, που καθιστά τη Visa τη μοναδική υπηρεσία επεξεργασίας διατραπεζικών συναλλαγών που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού χώρου, όπως ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA), και προσφέρει υπηρεσίες αυθημερόν διευθέτησης συναλλαγών στα μέλη της στην Ευρώπη, σε 18 νομίσματα.
Με δυνατότητα επεξεργασίας 2.500 συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει στη Visa Europe τη δυνατότητα να υποστηρίξει μια περαιτέρω διεύρυνση του όγκου των συναλλαγών, ενώ η επεξεργασία συναλλαγών προσφέρει τη δυνατότητα για παροχή περισσότερων υπηρεσιών στις τράπεζες μέλη της, όπως τα SMS mobile alerts για πραγματοποίηση συναλλαγών και εντοπισμό της απάτης σε πραγματικό χρόνο.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στους παρόχους φαίνεται ότι αποτελεί μια καλή παρακαταθήκη προς την εφαρμογή των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων.
Η Visa Europe εκτιμά ότι η σύγκλιση των πληρωμών και της τεχνολογίας των κινητών είναι η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης των ηλεκτρονικών πληρωμών και γι’ αυτό το λόγο επενδύει σε ετήσια βάση στην Ευρώπη 100 εκατ. ευρώ.