Η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η οριζόντια αξιοποίηση των ΤΠΕ σε άλλους κλάδους, αποτελούν τους βασικούς στόχους του προγράμματος invent – από την ιδέα στην επιχείρηση – το οποίο ξεκίνησε διαδικασία για την προσέλκυση καινοτόμων ιδεών που με τη βοήθειά του θα μετουσιωθούν σε βιώσιμα επιχειρηματικά σχήματα.
Πρόκειται για πρωτοβουλία του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ΕΠΙ.νοώ (Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ – ΜοΚΕ ΕΜΠ – και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ, σε συνεργασία και χρηματοδότηση του Δήμου Αθηναίων) και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), που σχεδίασαν και υλοποιούν με την αρωγή της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ).
Η ΕΕΚΤ και ειδικότερα οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind θα συμβάλλουν παρέχοντας τους αναγκαίους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος. Το ποσό που θα διαθέσουν στην τριετία είναι της τάξεως των 600 χιλ. ευρώ.
Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μήνες και κατά το διάστημα αυτό θα επιλεγούν περί τις 30 προτάσεις επιχειρηματικής δράσης από τις οποίες τελικά θα προκριθούν 20 με τους αριθμούς αυτούς να είναι ενδεικτικοί, καθώς δεν αποκλείεται να αλλάξουν εφόσον περισσότερες προτάσεις έχουν τα χαρακτηριστικά για να προχωρήσουν. Η υποβολή των προτάσεων συμμετοχής είναι μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός.
Η ιδέα για τη δημιουργία αυτής της Θερμοκοιτίδας, όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται αυτά τα προγράμματα, ξεκίνησε πριν περίπου 1 χρόνο από τις συζητήσεις που είχαν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη για τις θεσμικές εκκρεμότητες του χώρου, όταν η αρμοδιότητα των τηλεπικοινωνιών άνηκε στο Υποδομών (τώρα έχει περάσει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής).
Κατά την παρουσίαση του invent ο γενικός γραμματέας τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ανάγκη για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που σχετίζεται με τις ψηφιακές τεχνολογίες αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης και επιπλέον, είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την ενιαία ψηφιακή αγορά. Η κοινή αυτή προσπάθεια, δημοσίου, ακαδημαϊκού και ιδιωτικού τομέα, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πως μπορούμε μαζί να δημιουργήσουμε κάτι πραγματικά ευέλικτο, βιώσιμο και χρήσιμο σε βάθος χρόνου για την κοινωνία και την οικονομία».
Σύμφωνα επίσης με τον κ. Μαγκλάρα στόχος είναι ο δραστικός και άμεσος περιορισμός του φαινομένου της διαρροής επιστημόνων στο εξωτερικό. Από το 2008 έως σήμερα περισσότεροι από 400.000 Έλληνες ηλικίας 15-46 ετών έχουν φύγει από την Ελλάδα, ενώ από το 2010 μέχρι το 2013 περισσότεροι από 150.000 Έλληνες επιστήμονες όλων των ηλικιών να μετανάστευσαν στο εξωτερικό. Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός πληθυσμός αντιστοιχεί μόλις στο 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, διαθέτουμε το 3% των επιστημόνων κορυφαίας εμβέλειας παγκοσμίως.