Με ιδιαίτερη επιτυχία και σημαντικά αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton της Λευκωσίας το 8ο Συνέδριο InfoCom Cyprus 2016, κάτω από τον γενικό τίτλο: «A brave digital world: Challenge Unlimited!».
Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των μεγαλύτερων εταιρειών του χώρου των ΤΠΕ, αλλά και της αγοράς γενικότερα, συμμετείχαν στο συνέδριο -που όλοι οι ομιλητές χαρακτήρισαν «θεσμό» πλέον για την Κύπρο- καταθέτοντας τις απόψεις τους για τις σημερινές και τις αυριανές εξελίξεις στον τόσο ζωτικό για την ανταγωνιστικότητα της χώρας, τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, κράτους και οικονομίας.
Με δεδομένη τη χαμηλή θέση της Κύπρου στους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, τη φανερή υστέρηση σε τομείς αιχμής, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, και τα μέτρια αποτελέσματα σε άλλους τομείς, η ανάγκη για διαμόρφωση κεντρικής στρατηγικής με συγκεκριμένες πολιτικές και στόχους είναι πλέον αναμφισβήτητη.
Η πολιτική βούληση για την ανάληψη δράσης υπάρχει, όπως διαβεβαίωσε στον χαιρετισμό του προς το Συνέδριο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος έκανε λόγο για τη μετατροπή της Κύπρου σε digital & startup nation, στα πρότυπα της Εσθονίας και του Ισραήλ. Ανάλογη ήταν και η θέση του Γενικού Διευθυντή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων & Βιομηχάνων, Μιχάλη Αντωνίου, που επίσης τόνισε ότι η Πολιτεία είναι ταγμένη στον στόχο της ψηφιοποίησης της οικονομίας.
Στο επίκεντρο της πρώτης ενότητας του Συνεδρίου, με τίτλο: «Networks: Future ready?», βρέθηκαν οι υποδομές και τα δίκτυα, διερευνώντας τη συμβατότητά τους με τις επερχόμενες εξελίξεις, καθώς και το δίπολο προκλήσεις–ευκαιρίες που μπορεί να εξυψώσει οικονομία και κοινωνία. Επισημάνθηκε επιπλέον, η ανάγκη διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής, όπως και εναλλακτικές λύσεις για πρόσβαση υψηλών ταχυτήτων, καθώς επίσης μέθοδοι και λύσεις ασφαλούς διαχείρισης των τεράστιων όγκων δεδομένων που δημιουργούμε πλέον στην καθημερινότητά μας.
Στο πρώτο μέρος της ενότητας «Leader’s summit: Changing together!», έγιναν εκτενείς αναφορές στις τεράστιες αλλαγές οι οποίες λαμβάνουν χώρα καθώς οδεύουμε προς τη Gigabit Society, εκεί γύρω στο 2025, στις μεγάλες ελλείψεις μας σε κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη θεραπεία του προβλήματος, στις Smart Cities του (όχι και τόσο μακρινού…) μέλλοντος μας, στις πρώτες συγκεκριμένες εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που υλοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και στην ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών, με παράλληλη χορήγηση κινήτρων, ώστε να υιοθετήσουν με γοργό ρυθμό τις τεχνολογίες που θα τους προσφέρουν νέες, αυξημένες δυνατότητες για κάθε δραστηριότητά τους.
Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που αυξάνει το ρίσκο των νέων επενδύσεων, οι ηγέτες της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Κύπρου, έθεσαν επί τάπητος στο δεύτερο μέρος της ενότητας «Leader’s summit», τις στρατηγικές και τα σχέδιά τους, μέσα από το πρίσμα των αλληλεπιδράσεων όλων των παραγόντων της τεχνολογίας, της οικονομίας και της Πολιτείας, οι οποίες διαμορφώνουν νέες ισορροπίες και σχέσεις αλληλεξάρτησης, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Ατζέντας 2020.
Στο πολύ εποικοδομητικό πάνελ της τελευταίας ενότητας «Digital Transformation for Business & Citizens», αλλά και στις καταληκτικές παρουσιάσεις, αναφέρθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που απασχολούν τους επαγγελματίες της αγοράς ηλεκτρονικού -και όχι μόνο- εμπορίου και ψηφιακού marketing. Δόθηκαν απαντήσεις αναφορικά με το πως η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών θα διευκολύνει τις υφιστάμενες όσο και τις νεοεισελθείσες στην αγορά, κυπριακές επιχειρήσεις, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, ενώ παρουσιάστηκαν λύσεις και προϊόντα για την επίτευξη μείωσης λειτουργικών δαπανών.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου -όπως κάθε χρόνο- απονεμήθηκαν τα «InfoCom.CY Awards», στους επιχειρηματίες, τις εταιρείες, τους φορείς και τα στελέχη που ξεχώρισαν τον τελευταίο χρόνο στην Κυπριακή αγορά ICT.