Πρόσφατα η ΕΕΤΤ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του κοστολογικού ελέγχου του ΟΤΕ για το 2012 και συνακόλουθα τις τιμές που υποχρεούται ο ΟΤΕ να πουλά τις υπηρεσίες του στους εναλλακτικούς (χονδρική). Βλέπουμε σχεδόν παντού μειώσεις. Θεωρείτε πως αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα;
Οι σημαντικές μειώσεις στις τιμές χονδρικής που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του έτους αποτυπώνουν την έντονη προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού κόστους του ΟΤΕ. Η εκτίμησή μας είναι ότι το όφελος για τους εναλλακτικούς παρόχους από τις μειώσεις στις τιμές χονδρικής ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20 εκατ. ευρώ. Η πραγματικότητα λοιπόν αντικατοπτρίστηκε στις τιμές χονδρικής. Αναμένουμε τώρα λοιπόν αυτή η πραγματικότητα να αποτυπωθεί στις τιμές λιανικής μας. Ευελπιστούμε και αναμένουμε το κοστολογικό μοντέλο της λιανικής να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και να αποτυπώνει με τα ίδια μέτρα και σταθμά τις μειώσεις τιμών που επήλθαν στη χονδρική. Είναι πέρα από κάθε λογική υγιούς ανταγωνισμού να μεσολαβεί διάστημα 11 μηνών μεταξύ χονδρικών και λιανικών τιμών, πρακτική που ζήσαμε το 2011. Θέλουμε όλα να γίνουν γρήγορα και σωστά. Μέσα σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης οι έλληνες καταναλωτές δικαιούνται ποιοτικές υπηρεσίες από τον ΟΤΕ σε χαμηλότερες τιμές.
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του 2011 είπατε πως αναμένετε από την ΕΕΤΤ ρυθμίσεις τέτοιες που θα σας επιτρέψουν να μειώσετε τις τιμές προς τους συνδρομητές σας κατά 20 με 25%. Πως προκύπτει αυτό;
Η εκτίμησή μας βασίζεται στην υπόθεση ότι θα ακολουθηθούν οι κανόνες που εφαρμόζει διαχρονικά η ΕΕΤΤ στο μοντέλο της λιανικής. Το νέο κοστολογικό μοντέλο περιλαμβάνει σημαντικές μειώσεις σε όλες τις κατηγορίες κόστους με πιο έντονη τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας των εργαζομένων της εταιρείας. Οι θυσίες των εργαζομένων μας δίνουν τη δυνατότητα να αναμένουμε μειώσεις στα βασικά μας πακέτα μεταξύ 20 και 25% σε σχέση με τις τιμές του Ιανουαρίου. Παράλληλα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να βελτιώσουμε την εμπειρία των πελατών μας στα σημεία επαφής με την εταιρεία – τα καταστήματά μας, το κέντρο τηλεφωνικής εξυπηρέτησης, το site της εταιρείας.
Ποια είναι η απόσταση που θεωρείτε πως πρέπει να έχετε σε επίπεδο τιμών με βάση και τα στοιχεία κόστους που ήδη έχετε καταθέσει;
Με βάση την εμπειρία από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες θα λέγαμε ότι ένα ποσοστό περί το 15% δίνει τη δυνατότητα της ικανής απόστασης από τους εναλλακτικούς ώστε και αυτοί να αποκτούν σημαντικό μερίδιο της αγοράς, αλλά και εμείς να είμαστε σε θέση να τους ανταγωνιστούμε. Δεν υπάρχει πουθενά το παράδοξο ένα πρώην μονοπώλιο να έχει φθάσει σε σημείο, εξαιτίας της ρύθμισης, να γράφει αρνητικές συνδέσεις στην ευρυζωνικότητα και η Ρυθμιστική αρχή να συνεχίζει την ίδια πρακτική όσον αφορά τη ρύθμιση που του ασκεί. Το μερίδιό μας, που σήμερα είναι κοντά στο 40%, συνεχίζει να έχει έντονα πτωτικές τάσεις. Και δεν είναι μόνον αυτό: δεν είναι δυνατόν το κοστολογικό μοντέλο να εγκρίνεται τον Μάρτιο και η ΕΕΤΤ να εγκρίνει τις λιανικές τιμές μας τον Νοέμβριο.
Στην πρόσφατη απόφαση της ΕΕΤΤ υπάρχουν και οι τιμές χονδρικής για το VDSL είτε από το ΚΑΦΑΟ είτε από το αστικό κέντρο. Αυτές πως τις σχολιάζετε;
Παρά την κρίση, o OTΕ δεν δίστασε να επενδύσει δημιουργώντας ένα δίκτυο οπτικών ινών για να προσφέρει στους καταναλωτές ταχύτητες έως 50 Mbps. Το δίκτυο αυτό είναι τεχνικά έτοιμο να δώσει υπηρεσίες από το Φεβρουάριο του 2011. Σήμερα, Μάρτιο του 2012, ο ΟΤΕ ακόμα δε μπορεί να διαθέσει τις νέες υπηρεσίες. Και αυτό γιατί η ΕΕΤΤ δεν επιτρέπει στον ΟΤΕ να λανσάρει το νέο δίκτυο στους πελάτες του μέχρι τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2012. Την ίδια στιγμή, είμαστε υποχρεωμένοι να νοικιάζουμε σε τιμές κόστους το νέο δίκτυο στους ανταγωνιστές μας. Πλέον, οι εναλλακτικοί πάροχοι μπορούν να διαθέσουν υπηρεσίες από αύριο. Ο ΟΤΕ έχει κάνει μια επένδυση που δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Δεν γίνεται οι επενδύσεις να συνεχίζονται επ’ άπειρον χωρίς ανταποδοτικότητα. Η ρύθμιση πέρα από την εξασφάλιση υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος πρέπει να προωθεί τις επενδύσεις και την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς.
Υπάρχει και η δεδηλωμένη αντίδραση των εναλλακτικών που δεν θέλουν να δώσουν την υπηρεσία ARYS όσο αφορά το VDSL, ενώ ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ είπε πρόσφατα ότι εν τέλει μπορεί και να τους συμφέρει. Πως το σχολιάζετε;
Το πλαίσιο που έχει δημιουργήσει ο Ρυθμιστής επιτρέπει στους εναλλακτικούς παρόχους-ανταγωνιστές του ΟΤΕ να παρέχουν υπηρεσίες VDSL από αύριο. Η άποψή μας είναι ότι η αντίδραση των εναλλακτικών υποκρύπτει την ουσία του προβλήματος. Η ουσία έγκειται στην αδυναμία τους να επενδύσουν σοβαρά στα δίκτυα νέας γενιάς.
Δηλαδή, εν τέλει και πάλι ο καταναλωτής θα πρέπει να λαμβάνει δύο λογαριασμούς ένα για τη σταθερή και ένα για τη σύνδεσή του στο διαδίκτυο με υψηλή ταχύτητα. Δεν αποτελεί αυτό ένα πισωγύρισμα;
Η εναλλακτική λύση είναι ο κάθε πάροχος να κτίσει το δικό του δίκτυο. Είναι σε θέση να το κάνουν αυτό οι εναλλακτικοί; Αν και δεν επιθυμώ με κανένα τρόπο να ερμηνεύσω την ΕΕΤΤ υποθέτουμε ότι αυτό εννοούσε όταν έλεγε ότι μπορεί να τους συμφέρει να αγοράσουν το VDSL χονδρική από τον ΟΤΕ.
Που βρίσκεστε σε ό,τι αφορά το VDSL; Προχωράτε σε νέες περιοχές;
Ο ΟΤΕ ξεκίνησε να επενδύει στην ανάπτυξη του νέου δικτύου από τον Οκτώβριο του 2010. Ευελπιστώντας ότι και το πλαίσιο θα προχωρήσει με τους ρυθμούς που έχει ανάγκη η αγορά, αντικαταστήσαμε τα καλώδια χαλκού που φτάνουν στα γνωστά μας ΚΑΦΑΟ με οπτικές ίνες σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Σέρρες, αλλά και στην Αττική στο Δήμο Ζωγράφου και στις περιοχές Βούλας-Βουλιαγμένης και Καρέα. Στις περιοχές αυτές, θεωρητικά οι καταναλωτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να συνδεθούν με ταχύτητες έως 50 Mbps. Θεωρητικά, γιατί μέχρι αυτή τη στιγμή το πλαίσιο και οι αποφάσεις της ρυθμιστικής Αρχής μας απαγορεύουν να διαθέσουμε τις νέες ταχύτητες στον καταναλωτή.
Ωστόσο, η περαιτέρω ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τις τιμές που ο ρυθμιστής θα μας εγκρίνει στη λιανική. Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει, για να μπορούμε και εμείς να καθορίσουμε τα επόμενά μας βήματα. Ο τρόπος και η ταχύτητα του σχεδίου μας θα εξαρτηθούν από τις τιμές λιανικής που θα πάρουμε. Είμαστε πανέτοιμοι και περιμένουμε το πράσινο φως για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Είναι κάτι που το ζητά η αγορά. Ο τόπος έχει ανάγκη από επενδύσεις που θα προάγουν την ευρυζωνικότητα και θα βελτιώσουν την παραγωγικότητα.
Γιατί τελικά πάτε και στο VDSL από το αστικό κέντρο;
Γιατί όχι; Η επιλογή να προσφέρουμε VDSL και από τα Αστικά μας Κέντρα είναι ένας ακόμα τρόπος για να δώσουμε ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες στους πελάτες μας. Στόχος είναι να καλύψουμε με νέες ταχύτητες το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πελατών το συντομότερο δυνατό. Να καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό της πελατειακής μας βάσης που είναι στη γειτονιά των αστικών μας κέντρων και σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από εκεί. Η ουσιαστική αλλαγή στο τοπίο των ευρυζωνικών ταχυτήτων θα έρθει μόλις η ΕΕΤΤ μας επιτρέψει να προσφέρουμε τις νέες ταχύτητες μέσω του νέου δικτύου οπτικών ινών που θα φέρει τις νέες ταχύτητες στα ΚΑΦΑΟ, κάνοντας το κάθε ΚΑΦΑΟ ένα μικρό Αστικό Κέντρο και δίνοντας σε πολύ περισσότερους συνδρομητές τη δυνατότητα να έχουν ταχύτητες έως 50 Mbps.
Παρότι λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι θα προχωρήσει ένα έργο όπως το FTTH -εφόσον όμως εν τέλει προχωρήσει- θα προτείνετε στους μετόχους συμμετοχή στο φορέα ΣΔΙΤ;
Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, περιμένουμε να δούμε τους όρους του διαγωνισμού. Μην ξεχνάτε ότι η πρώτη φόρα που ακούστηκε η λέξη FTTH από επίσημα χείλη ήταν το 2008 και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι χειροπιαστό για να μπορούμε να τοποθετηθούμε. Ο ΟΤΕ είναι πάντα διαθέσιμος για συζήτηση με την κυβέρνηση ως ο μοναδικός ενδιαφερόμενος επενδυτής που μπορεί να φέρει σε πέρας μεγάλα στρατηγικά έργα ευρυζωνικότητας.
Λέτε (εννοούμε ως ΟΤΕ) ότι δεν μπορείτε να δώσετε φθηνότερες υπηρεσίες γιατί δεν σας το επιτρέπει η ΕΕΤΤ. Με άλλα λόγια δηλαδή αυτό που λέτε είναι ότι δεν έχετε τη δυνατότητα να κάνετε εμπορική πολιτική. Πόσο μπορεί να συνεχίσει αυτό; Το μερίδιο του ΟΤΕ έχει μειωθεί σημαντικά ειδικά στις ευρυζωνικές συνδέσεις.
Δεν είναι μόνο θέμα του ΟΤΕ. Η ανάπτυξη του broadband στη χώρα μας υποφέρει από τη μονομερή και άδικη ρύθμιση. Δεν μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως χώρα ούτε για το ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας, ούτε για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Ενώ δεν είμαστε από τις ώριμες αγορές, πέρσι η αγορά ευρυζωνικότητας ανέβηκε μετά βίας 9%. Οι πάροχοι έχουν σταματήσει τις επενδύσεις τους και εμείς που μπορούμε να επενδύσουμε αναγκαζόμαστε να πουλάμε ακριβά. Το μερίδιό μας είναι πλέον κοντά στο 40% με τους πελάτες ADSL του ΟΤΕ, το 2011, να έχουν μειωθεί κατά 15.000. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πολιτική στραγγαλισμού του ΟΤΕ πλήττει, παράλληλα, την ανάπτυξη της αγοράς που δείχνει να βαλτώνει και οδηγεί σε στάση επενδύσεων δεδομένου ότι κανείς άλλος αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις για ανάπτυξη δικτύου.
Δεν μπορεί να μην υπάρχει διέξοδος εν τέλει για τον ΟΤΕ.
Έχουμε προχωρήσει σε σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας μας προκειμένου να γίνει δυνατό να δώσουμε ένα ανταγωνιστικότερο τιμολογιακό πακέτο. Στη φάση αυτή περιμένουμε να λάβουμε τις απαντήσεις της ΕΕΤΤ όσο αφορά τη λιανική το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο.
Και αν δεν σας ικανοποιούν;
Προφανώς δεν θα μείνουμε απαθείς, αλλά μην μου ζητάτε να σας πω σήμερα το τι θα πράξουμε σε αυτή την περίπτωση. Ευελπιστούμε ότι οι αναμενόμενες μειώσεις τιμών θα εγκριθούν έγκαιρα.
Ποιες εκτιμάτε ότι θα είναι οι εξελίξεις στην αγορά φέτος με δεδομένο ότι δεν θα γίνει η συγχώνευση των δύο εταιρειών κινητής; Πως τοποθετείται η Cosmote στο θέμα της ματαίωσης της συγχώνευσης Vodafone-Wind;
Δεν μπορώ να προβλέψω τι θα γίνει από πλευράς συγχωνεύσεων και συνεργασιών είτε στην κινητή είτε στη σταθερή. Το σίγουρο είναι ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν δεδομένους -και πολύ απαιτητικούς- επενδυτικούς κύκλους. Βρισκόμαστε μπροστά στο επόμενο στάδιο επενδύσεων: στην κινητή το επόμενο βήμα είναι το LTE και στη σταθερή οι οπτικές ίνες. Μία κατακερματισμένη αγορά μπορεί πρόσκαιρα να δίνει κάποια οικονομικά οφέλη στους πελάτες, μακροπρόθεσμα, όμως, δεν ευνοεί τις επενδύσεις, που απαιτεί η ίδια η αγορά και χρειάζεται η χώρα.
Γνωρίζουμε όλοι ότι στην παρούσα φάση κανείς επενδυτής, ως εκ τούτου, και η DT δεν εγκρίνει εύκολα επενδύσεις. Με δεδομένο αυτό πως προχωρά η Cosmote, θα δούμε πρόοδο φέτος όσο αφορά τις ταχύτητες και τις υπηρεσίες; Τι προγραμματίζουν από επενδύσεις ο ΟΤΕ και η Cosmote;
Δεν σταματήσαμε να επενδύουμε με την επίφαση της κρίσης. Το αποδεικνύουμε μέσα από την καθημερινή μας πρακτική και τις επενδύσεις μας. Θυμίζω την επένδυση του ΟΤΕ στο δίκτυο VDSL, αλλά και την ανανέωση των αδειών της COSMOTE με την κατοχύρωση επιπλέον δικαιωμάτων για χρήση ραδιοσυχνοτήτων για 119 εκατ. Στην COSMOTE, μόνο το 2011 φέραμε εντυπωσιακές ταχύτητες δεδομένων στους καταναλωτές, αυξάνοντας τη μέση ταχύτητα χρήστη κατά 45%, ενώ επεκτείναμε το δίκτυο 3G κατά 38%. Για το 2012, συνεχίζουμε την αναβάθμιση του δικτύου μας σε HSPA+ και κάνουμε το σχεδιασμό μας για τη μετάβαση στο LTE. Προφανώς, όταν τα δεδομένα από το περιβάλλον δυσκολεύουν, κάνουμε αλλαγές και προσαρμοζόμαστε, όπως απαιτείται. Κατά γενική ομολογία η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Για το λόγο αυτό χρειάζεται και το έδαφος να γίνει γονιμότερο. Εμείς θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις.
Πως σχολιάζετε το αίτημα της Vodafone που εκφράστηκε σαφώς από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου πρόσφατα περί ανάγκης ρύθμισης της Cosmote;
Ο ανταγωνισμός στην κινητή τηλεφωνία λειτουργεί υποδειγματικά σχεδόν 20 ολόκληρα χρόνια και κυρίως προς όφελος του καταναλωτή ενώ στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένα προηγούμενο ρύθμισης αγοράς κινητής. Να σας θυμίσω ότι πριν από πέντε χρόνια το μερίδιο αγοράς της COSMOTE απείχε από τον ανταγωνισμό κατά μια με δυο μονάδες. Από τότε και μέχρι σήμερα τα πράγματα άλλαξαν μέσα από τη δική μας σκληρή δουλειά, σίγουρα όχι τυχαία. Χτίσαμε όλη μας την εμπορική πολιτική γύρω από τους πελάτες μας. Γίναμε πιο ελκυστικοί στα νεανικά κοινά. Βγάλαμε αιχμηρή επικοινωνία και πήραμε πολλά ρίσκα. Επενδύσαμε συστηματικά στο δίκτυό μας. Ίσως οι ανταγωνιστές μας θα πρέπει να εστιάσουν σοβαρότερα σε αυτούς τους τομείς αντί να περιμένουν τη σωτηρία τους από το Ρυθμιστή.
Αποφασίσατε να λανσάρετε την υπηρεσία «ΟΤΕ TV» σε ένα αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Γιατί τώρα; Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;
Αν και σε περιόδους ύφεσης δεν είναι εύκολο να μιλάμε για «ευνοϊκό έδαφος», ωστόσο σε περιόδους οικονομικής στενότητας έχει παρατηρηθεί ότι η τηλεόραση και ιδιαίτερα το πλούσιο περιεχόμενο της συνδρομητικής τηλεόρασης, παρέχει μία διέξοδο, έναν οικονομικό τρόπο ψυχαγωγίας. Η OTE TV παρέχει μία ολοκληρωμένη, πλούσια σε περιεχόμενο και τεχνολογικά προηγμένη πρόταση για Home Entertainment στο καλύτερο value for money της αγοράς. Η ΟΤΕ TV έχει μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμολογιακή πολιτική κάνοντας τη συνδρομητική δορυφορική τηλεόραση προσιτή στο ευρύ κοινό. Με τιμή από 14,90 ευρώ το μήνα για πελάτες ΟΤΕ δίκαια το moto μας είναι «τώρα η ψυχαγωγία γίνεται εμπειρία για όλους». Η OTE TV σταθερά εμπλουτίζεται με νέο περιεχόμενο και υπηρεσίες. Ήδη έχουμε πάνω από 50 κανάλια, 9 εκ των οποίων σε High definition χωρίς επιπλέον χρέωση και συνεχίζουμε.
Ακούγεται ότι ο τομέας της κινητής ευρυζωνικότητας, στον οποίο η αγορά στηρίζεται για την ανάκαμψή της, αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω κρίσης και ότι οι πωλήσεις των smartphones έχουν πέσει. Ισχύει;
Η κινητή ευρυζωνικότητα είναι άμεσα συνυφασμένη με τις έξυπνες συσκευές. Επενδύουμε στα smartphones, προσφέροντας στους πελάτες μας, σε συνεργασία με τους κορυφαίους κατασκευαστές, την ευρύτερη γκάμα εξελιγμένων συσκευών σε πολύ προσιτές τιμές. Τον τελευταίο χρόνο μόνο λανσάραμε 45 εξελιγμένα smartphones και tablets, κάποια από τα οποία σε αποκλειστικότητα. Ήδη η διείσδυση αυτών των συσκευών είναι αρκετά μεγάλη. Κοντά στο 1 εκατ. συνδρομητές COSMOTE έχουν smartphone, ενώ το Δ’ τρίμηνο του 2011, πάνω από το ένα τρίτο των συσκευών που διαθέσαμε ήταν smartphones. Παράλληλα, οι επενδύσεις στο δίκτυό μας δίνουν στους χρήστες ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες, απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των απαιτητικών εφαρμογών που τρέχουν πάνω στις νέες συσκευές.