Σιγήν ισχύος τηρείται επίσημα για το τι θα πράξει τελικά η κυβέρνηση αναφορικά με την μνημονιακή υποχρέωση για μεταβίβαση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) προκειμένου στη συνέχεια να πουληθεί με πιθανότερο αγοραστή την Deutsche Telekom.
Υπενθυμίζεται ότι στο ελληνικό δημόσιο απευθείας ανήκει το 6% των μετοχών του Οργανισμού και το υπόλοιπο 4% ανήκει στο ΙΚΑ (όπου έχει ενταχθεί και το ταμείο των εργαζομένων στον ΟΤΕ). Το δημόσιο διατηρεί και τα δικαιώματα ψήφου του 4%.
Σημείο κλειδί της όλης υπόθεσης είναι το εξής: αν το ποσοστό που ελέγχει απευθείας το δημόσιο στον ΟΤΕ μειωθεί κάτω από το 5% τότε χάνει τη δυνατότητα του veto στις μείζονος σημασίας αποφάσεις και εκεί εντοπίζεται και η μεγαλύτερη δυσκολία από πλευράς κυβέρνησης. Συνέπεια αυτού θα είναι ότι τα δύο μέρη κυβέρνηση – γερμανική εταιρεία θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα συμφωνία μετόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες αρχικές συζητήσεις για μια νέα συμφωνία μετόχων έχουν ήδη γίνει.
Πληροφορίες αναφέρουν όμως ότι στο τραπέζι της συζήτησης υπάρχει και το σενάριο το δημόσιο να εξαγοράσει το 4% του ΙΚΑ (που έτσι και αλλιώς χρηματοδοτεί) και με τον τρόπο αυτό να διατηρήσει ποσοστό 5% του ΟΤΕ και τα veto. Κάτι τέτοιο ωστόσο θεωρείται πως χρειάζεται την έγκριση της τρόικας που δεν είναι σαφές αν θα τη δώσει ή π.χ. θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να πουλήσει ολόκληρο το 10%. Εκτιμάται στο μεταξύ ότι για την Deutsche Telekom θα αποτελούσε κίνητρο η κατάργηση των veto στην προοπτική της εξαγοράς νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
Η διοίκηση του ΟΤΕ στο μεταξύ ανακοίνωσε χθες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου με δύο θέματα: Παροχή ειδικής άδειας της Γενικής Συνέλευσης για τη σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών από την Deutsche Telekom προς τον ΟΤΕ και από τον ΟΤΕ προς τη γερμανική εταιρεία. Η παροχή ειδικής άδειας επιβάλλεται από τη νομοθεσία όταν πρόκειται για «συγγενείς» εταιρείες. Επίσης από τη γενική συνέλευση θα ζητηθεί η παροχή ειδικής άδειας για την τροποποίηση της συμφωνίας άδειας χρήσης σήματος μεταξύ της «Τelekom Romania Mobile Communications» (Δικαιοδόχος) και της Deutsche Telekom (Δικαιοπάροχος).