Στην τελική φάση έκδοσης Ομολογιακού Δανείου Μετατρέψιμου σε μετοχές (ΜΟΔ) ύψους 99 εκατ. ευρώ μπήκε η Forthnet, υπό την πίεση της εκτίμησης ότι το κεφάλαιο κίνησης που έχει στα ταμεία της δεν επαρκεί για τις τρέχουσες δραστηριότητές της τους επόμενους 12 μήνες και με τα σενάρια για την κάλυψή του όλα ανοιχτά, καθώς, όπως δηλώνει η διοίκηση της εισηγμένης στο Ενημερωτικό Δελτίο της έκδοσης που εγκρίθηκε χθες Πέμπτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, δεν γνωρίζει αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν την πρόθεση να συμμετέχουν.
Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών και των μέχρι στιγμής ενδείξεων οι βασικοί μέτοχοι της Forthnet (Wind με 33%, GO 22,605 MASSAR 22,605% και Vodafone Ελλάδος 6,506%) δεν προτίθενται να συμμετέχουν στο ΜΟΔ και μένει να φανεί αν η προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου Πάνου Παπαδόπουλου να προσελκύσει τρίτο επενδυτή θα έχει αποτέλεσμα, κάτι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα.
Οι Wind και Vodafone παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, ωστόσο, η άποψή τους είναι ότι η αποτίμηση της εισηγμένης, εξαιτίας των υψηλών δανειακών της υποχρεώσεων (περίπου 326 εκατ. ευρώ) και των χρεών της προς τους προμηθευτές, είναι απαγορευτική στο να διαθέσουν κεφάλαια και πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει υπό προϋποθέσεις με βασικότερη αυτή της μείωσης του δανεισμού της Forthnet, έπειτα από συμφωνία με τις τράπεζες για «κούρεμα» των δανείων της. Ο κ. Παπαδόπουλος προφανώς δεν ξέρει τη θέση των βασικών του μετόχων τυπικά, αλλά ουσιαστικά την γνωρίζει, τουλάχιστον όπως διαμορφώνεται μέχρι αυτή τη στιγμή, γι΄ αυτό και όταν ερωτήθηκε σχετικά σε χθεσινή συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΠΕ) δήλωσε νόημα: «Καθώς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι υπέρ παλαιών μετόχων, όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν την δυνατότητα να αποδείξουν, έμπρακτα πλέον, το ενδιαφέρον τους για την εταιρεία, και όχι μέσω δηλώσεων στα ΜΜΕ».
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Ενημερωτικό τα σενάρια έκδοσης – ματαίωσης του ΜΟΔ είναι:
- Στην περίπτωση που αντληθούν 70 εκατ. και άνω θα ισχύσει η συμφωνηθείσα με τις τράπεζες αναχρηματοδότηση των δανείων. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα τα 70 εκατ. ευρώ του ΜΟΔ θα πάνε για την αποπληρωμή δανείων και τα υπόλοιπα – περίπτωση κάλυψης 100% – θα διατεθούν ως κεφάλαιο κίνησης.
- Αν αντληθούν λιγότερα από 70 εκατ. τα σενάρια είναι δύο: Το ΜΟΔ θα ματαιωθεί και δεν θα δοθεί δυνατότητα νέας συμφωνίας αναχρηματοδότησης των δανείων και στο δεύτερο θα επιδιωχθεί νέα συμφωνία με τις τράπεζες για τον δανεισμό, λαμβανομένου υπόψη του ποσού των κεφαλαίων που θα έχουν αντληθεί. Είναι σαφές από τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις της διοίκησης ότι η λειτουργία της Forthnet δεν μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα χωρίς χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνεται στο χειρότερο σενάριο δύναται ενδεικτικά «να απολεσθούν δικαιώματα αποκλειστικής μετάδοσης περιεχομένου, να ανακύψουν τεχνικές ή άλλες δυσλειτουργίες στις υποδομές, να συρρικνωθεί σημαντικά η πελατειακή βάση και να μειωθούν ουσιωδώς οι ταμειακές εισροές του».
Η διοίκηση της Forthnet εκτιμά ότι οι ανάγκες της εταιρείας σε κεφάλαια κίνησης ανέρχονται σε 352,8 εκατ. και προέρχονται από τον συνυπολογισμό, των εκτιμώμενων τρεχουσών ταμειακών αναγκών ύψους 27,8 εκατ. για τους επόμενους 12 μήνες και της αποπληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεων ύψους 325 εκατ. που απορρέουν από τα Υφιστάμενα Ομολογιακά από τα οποία 202,5 εκατ. έληξαν στις 31.12.2015, 57,5 εκατ. έληξαν στις 30.6.2016, ενώ 10 εκατ. και 55 εκατ. λήγουν στις 31.12.2016 και στις 30.6.2017, αντίστοιχα.
Η τιμή διάθεσης των ομολογιών είναι 0,30 ευρώ. Το ΜΟΔ, θα έχει διάρκεια 9 έτη, ετήσιο επιτόκιο 1% και Τιμή Μετατροπής 0,30 ευρώ ανά Μετατρέψιμη Ομολογία. Λαμβανομένου υπόψη του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης εάν το ομολογιακό καλυφθεί στο σύνολό του και ασκηθεί το δικαίωμα μετατροπής οι νέες μετοχές θα αντιστοιχούν στο 75% του μετοχικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια αν κάποιος τρίτος μπει στο ΜΟΔ ουσιαστικά έχει και τον έλεγχο της Forthnet. Η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 6 Οκτωβρίου.
Απογοητευτικές είναι στο μεταξύ οι εκτιμήσεις για την πορεία της εταιρείας το δεύτερο εξάμηνο του 2016 καθώς εκτιμάται πως θα επέλθει νέα μείωση στο μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU). Όπως σημειώνεται «η παρατεταμένη οικονομική ύφεση και το δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον που έχει οδηγήσει σε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και κατά συνέπεια σε συμπίεση των εσόδων των επιχειρήσεων, αναμένεται να συνεχισθεί και στο β’ εξάμηνο 2016. Στο εν λόγω περιβάλλον και κάτω από τις υφιστάμενες συνθήκες, η στρατηγική του Ομίλου είναι η διατήρηση της υφιστάμενης θέσης του στις αγορές των τηλεπικοινωνιών και της συνδρομητικής τηλεόρασης και η δυνατότητα να διαφοροποιηθεί μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών και της δραστηριοποίησης του σε νέες αγορές. Τα συνολικά έσοδα του Ομίλου για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν μείωση, καθώς το μέσο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ως αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά».