Το σενάριο να πουληθεί μια από τις τρεις θυγατρικές του εξωτερικού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο δανεισμός, φαίνεται πως πλέον έχει καταστεί αναγκαιότητα στον ΟΤΕ.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους προκειμένου να υπάρξει ικανό περιθώριο χρόνου για να ολοκληρωθεί η όποια διαδικασία που θα επιλεγεί.
Το συνολικό ύψος των δανείων που έχει να εξυπηρετήσει ο Οργανισμός, μέχρι το 2013, είναι 3,4 δις. ευρώ και το χρηματοδοτικό κενό (τα κονδύλια που δεν μπορούν να εξασφαλιστούν από τα διαθέσιμα και τις χρηματικές ροές) είναι της τάξεως των περίπου 500 εκατ. ευρώ (ή περίπου 700 εκατ. ευρώ εάν δεν πουληθεί εγκαίρως η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Hellas Sat).
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ η λύση της πώλησης μιας εκ των θυγατρικών προκρίνεται προκειμένου να μην ληφθούν άλλα μέτρα που θα σήμαιναν, μεταξύ άλλων, μείωση των επενδύσεων για υποδομές στην Ελλάδα. Αν και δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις εκτιμάται ότι πρώτη υποψήφια εταιρεία να πουληθεί είναι η AMC εταιρεία κινητής στην Αλβανία, αμέσως μετά θεωρείται πως έρχεται η Globul στη Βουλγαρία και τελευταία η RomTelecom (Ρουμανία).
Η απόφαση να πουληθεί η Hellas Sat, όπως είναι γνωστό, έχει ληφθεί και γίνονται ήδη διερευνητικές επαφές. Ωστόσο, για να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία χρειάζεται να δώσει το «πράσινο φως» η κυβέρνηση, κάτι που εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων (εκλογές, ορισμός νέας κυβέρνησης) εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει.