Με την ανακοίνωση χθες των τηλεπικοινωνιακών παρόχων που συμμετέχουν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κινεί εκ νέου τη διαδικασία για την επιλογή των εταιρειών που θα παρέχουν καθολική υπηρεσία στην ελληνική επικράτεια (σταθερή τηλεφωνία, τηλεφωνικό κατάλογο και κοινόχρηστα τηλέφωνα).
Οι διευθετήσεις για τα προηγούμενα χρόνια όπου ο καθολικός πάροχος ήταν ο ΟΤΕ (και ακόμα είναι) συνεχίζουν να βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
Στον ΟΤΕ δεν έχει γίνει καμιά πληρωμή για την καθολική υπηρεσία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό που διεκδικεί ο ΟΤΕ για τα έτη 2010 – 2014, ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Βάσει της νομοθεσίας υποχρέωση να καλύψουν το κόστος της καθολικής υπηρεσίας έχουν όλοι οι πάροχοι που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Το όλο θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο γιατί στο μεταξύ έχουν κλείσει τηλεπικοινωνιακές εταιρείες οι οποίες ήταν υπόχρεες κατά τα προαναφερόμενα έτη.
Η ΕΕΤΤ εξετάζει τις διεκδικήσεις του ΟΤΕ, μειώνοντας τις εκτιμήσεις για το κόστος της υπηρεσίας, αλλά μέχρι στιγμής, δεν έχει καταλήξει τελεσίδικα στο τελικό ποσό και προφανώς δεν το έχει επιμερίσει στους υπολοίπους παρόχους.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό που εκκινεί και πάλι η ΕΕΤΤ για την παροχή καθολικής υπηρεσίας από 1/1/2017 (εκτός αν ο πάροχος δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προσφέρει την υπηρεσία σε συντομότερο χρονικό διάστημα) έπειτα από ένα χρόνο και πλέον που δεν ήταν σε θέση να λάβει αποφάσεις, μετά την ανακοίνωση των συμμετεχόντων ακολουθεί η περίοδος για την κατάθεση των ενστάσεων (έως τις 26 Ιουλίου). Η Επιτροπή θα αποφανθεί επί αυτών στις 28 Ιουλίου, ενώ η διενέργεια δημοπρασίας πολλαπλών γύρων, εκεί που η υποψήφιοι είναι περισσότεροι του ενός, προγραμματίζεται για τις 22 Σεπτεμβρίου.
Από την ΕΕΤΤ εγκρίθηκε η συμμετοχή των εταιριών ως εξής: Α) Για την υπηρεσία «παροχή πρόσβασης σε σταθερές θέσεις και παροχή τηλεφωνικών υπηρεσιών» οι Cosmote, Forthnet και OTE. Β. Για την υπηρεσία «πληροφορίες τηλεφωνικού καταλόγου και κατάλογοι συνδρομητών» ο ΟΤΕ και Γ. Για την υπηρεσία «κοινόχρηστα τηλέφωνα και άλλα σημεία πρόσβασης στην κοινόχρηστη φωνητική τηλεφωνία» επίσης ο ΟΤΕ.
Να σημειωθεί ότι η δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης της διαδικασίας είχε γίνει τον Μάρτιο του 2015 και η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής από τους δύο ουσιαστικά ενδιαφερόμενους, τον όμιλο ΟΤΕ και τη Forthnet, τον Μάιο του 2015. Έκτοτε η διαδικασία είχε «παγώσει».