Ξεκάθαρο έχει καταστεί πλέον ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε.) απειλεί την Ελλάδα με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας όσο αφορά την ανεξαρτησία της ΕΕΤΤ και τον αριθμό των τηλεοπτικών καναλιών σε σχέση με τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στη Digea.
Σύμφωνα με την τελευταία επιστολή της Ε.Ε. (16.6.2016) που υπογράφεται από τον Επίτροπο Ψηφιακής Οικονομίας Günther Oettinger, αν δεν τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο και συγκεκριμένα ο ν.4339/2015 (γνωστός και ως «νόμος Παππά») η Επιτροπή θα προχωρήσει σε αιτιολογημένη γνωμοδότηση.
Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει ο Επίτροπος ο ν.4339/2015 «στην πράξη παρέχει τη δυνατότητα στον υπουργό Υποδομών να απευθύνει οδηγίες στην ΕΕΤΤ», κάτι που θεωρείται μείζονος σημασίας παράβαση του κοινοτικού δικαίου. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι «οι αρμοδιότητες που ασκούνται από τον υπουργό Υποδομών σε σχέση με την πειθαρχική διαδικασία και το πειθαρχικό συμβούλιο» που συστήθηκε βάσει του προαναφερόμενου νόμου είναι ευθεία παραβίαση της σχετικής νομοθεσίας.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Επίτροπος: «στην πραγματικότητα ο υπουργός Υποδομών έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του πειθαρχικού συμβουλίου ασκούν τα καθήκοντά τους… Λαμβανομένου υπόψη ότι ο υπουργός έχει την εξουσία να κινεί πειθαρχική διαδικασία αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την αμεροληψία των αποφάσεων των μελών της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ και να θίξει άμεσα την ανεξαρτησία της αρχής». Και αμέσως παρακάτω: «Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο στην περίπτωση του προέδρου της ΕΕΤΤ και των μελών της Ολομέλειας οι οποίοι, λόγω των αρμοδιοτήτων που ασκεί ο υπουργός Υποδομών σε σχέση με την πειθαρχική διαδικασία, θα μπορούσαν να επιδείξουν μια μορφή «εκ προοιμίου υπακοής…»
Στην ανάλυση που κάνει ο Επίτροπος δεν παραλείπει να στηλιτεύσει και τις δημόσιες προτροπές του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη για παραίτηση των μελών της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ.
Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες η αναφορά της επιστολής Oettinger για τον περιορισμένο αριθμό καναλιών σχετίζεται με τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στη Digea (πάροχος δικτύου τηλεόρασης) και συγκεκριμένα με τον όρο ότι αν δεν χρησιμοποιεί κάποιον από τους 4 πολυπλέκτες που της έχουν αποδοθεί (ο καθένας μπορεί να σηκώσει τουλάχιστον 4 τηλεοπτικά κανάλια) πρέπει να τον επιστρέψει στο κράτος. Ωστόσο, ταυτόχρονα, η Digea υποχρεούται να μεταφέρει από το δίκτυό της μόνον τους αδειοδοτημένους τηλεοπτικούς σταθμούς οι οποίοι σήμερα είναι 7 (πανελλαδικής εμβέλειας) και βάσει του νόμου «Παππά» θα γίνουν 4. Από την Ε.Ε. γίνεται επίσης μνεία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της για την αδειοδότηση επιπρόσθετων τηλεοπτικών προγραμμάτων γενικού ή θεματικού ενδιαφέροντος, ενώ καταλήγει ότι ουσιαστικά με τις προωθούμενες πολιτικές η Digea δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.