Η Εθνική Στρατηγική για τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, παρουσιάστηκε σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρης Ρέππας, με τους Υφυπουργούς Παντελή Τζωρτζάκη, ο οποίος είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών, και τον Ντίνο Ρόβλια.
Παρόντες επίσης ήταν ο κ.Μαρκόπουλος, μέχρι σήμερα ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού, ο κ.Θεοχάρης, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ.α.
Σκοπός της συνέντευξης ήταν να αναδειχθούν οι στόχοι της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η μεθοδολογία που ακολουθείται, καθώς και να τονιστούν τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνολική εφαρμογή της.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανάφερε ότι η χώρα στοχεύει σε 4 βασικούς στόχους μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, στην ενίσχυση αναπτυξιακών δράσεων, στον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της παροχής πληροφορίας και γνώσης.
Ο κ. Τζωρτζάκης, που στην ουσία έχει επωμιστεί την υλοποίηση της μετάβασης προς την πραγματική Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ευχολόγιο, αλλά για πραγματικό επιχειρησιακό πλάνο, στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθούσε μια ιδιωτική επιχείρηση. Άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά «…το κράτος είναι μια επιχείρηση με 12 εκατομμύρια πελάτες».
Ουσιαστική διαφοροποίηση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια του παρελθόντος είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχουν μετρήσιμοι δείκτες που βασίζονται στην επίτευξη των στόχων όπως ατοί ορίζονται από το ψηφιακό θεματολόγιο.
Με βάση αυτούς τους δείκτες, η Ελλάδα είναι αρκετά πίσω και γι’αυτό πρέπει να πραγματοποιήσει πολύ γρήγορα βήματα. Ενδεικτικά, η ελληνικές επιδόσεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι σε 55 δείκτες χαμηλότερες από τις ευρωπαϊκές και μόνο σε 12 παρουσιάζονται ίσες οι καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Μ.Ο.
Σε αυτό μάλιστα το σημείο ο Τζωρτζάκης επισήμανε ότι, «…Δυστυχώς, στο μόνο σημείο που ακουμπάμε το μέσο όρο, είναι το κομμάτι που ουσιαστικά το υλοποιεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει να κάνει με τις τηλεπικοινωνίες. Είναι το μόνο σημείο που είμαστε στο μέσο όρο της Ευρώπης.. Σε όλα τ’ άλλα, απέχουμε παρασάγγας από εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε”.
Στο εύλογο ερώτημα, γιατί μετά από τόσα χρόνια και συνολικές επενδύσεις της τάξεως περίπου των 7 δισεκατομμυρίων, μέσα από Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, στην πράξη δεν υπήρχε πραγματικό αποτέλεσμα στις λειτουργίες του Κράτους, ο κ. Τζωρτζάκης εντόπισε δύο παράγοντες που οδήγησαν προς αυτό. Α) Την έλλειψη συνέχειας της κυβερνητικής πολιτικής, ακόμα και κατά της διάρκεια της θητείας των κυβερνήσεων, B) Την αθρόα αγορά εξοπλισμού χωρίς εκπαίδευση και καλλιέργεια παιδείας για τη χρήση τους, αφού ουδέποτε η μετάβαση προς τη Ηλεκτρονική Διαχείριση δεν εντάχθηκε στις στρατηγικές προτεραιότητες της Πολιτείας.
Σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση, τόσο ο κ. Τζωρτζάκης όσο και ο κ. Ρέππας δήλωσαν ότι η υλοποίηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι δεδομένη τόσο από την εσωτερική ανάγκη του κράτους για εξορθολογισμό, όσο και μέσω των προβλέψεων της δανειακής σύμβασης.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι καθημερινά με την προσθήκη νέων δεδομένων στα συστήματα και τις σχετικές στοχευμένες διασταυρώσεις «… κάθε μέρα βγαίνουν στην επιφάνεια προβλήματα κακοδιαχείρισης. Δεν είναι συμπτωματικό με τα προνοιακά επιδόματα, δεν είναι συμπτωματικό με το ΙΚΑ της ασφάλισης, δεν είναι συμπτωματικό με τη φοροδιαφυγή» πρόσθεσε ο Τζωρτζάκης, συμπληρώνοντας ότι «…όπου υπήρξε άριστη συναντίληψη, υπήρξαν θεαματικά αποτελέσματα, δηλαδή στο κομμάτι με τον κ. Μπόλαρη στα προνοιακά, με τον κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο στο ΙΚΑ».
Σχετικά με τους διαθέσιμους πόρους και το ρυθμό απορρόφησης, κατόπιν σχετικής ερώτησης, ο κ. Τζωρτζάκης ενημέρωσε ότι για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αντιστοιχούν 500 εκατομμύρια ευρώ και η τρέχουσα απορρόφηση έχει φτάσει το 12,5%. Αντίστοιχα για την Ψηφιακή Σύγκλιση προβλέπονται κονδύλια 1,5 δισεκατομμύρια και η απορρόφηση βρίσκεται στο 28%, ενώ ήδη τα προγραμματισμένα έργα ανεβάζουν το ποσοστό σε 90%
Για την εξασφάλιση της συνέχειας του κράτους σε πρακτικό επίπεδο, η Εθνική Στρατηγική για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. έχει παρουσιαστεί στο Διακομματικό Συμβούλιο Στρατηγικής για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, ενώ από σήμερα τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση με σκοπό να έχει ολοκληρωθεί με πλήρη συναίνεση μέχρι τις 29 Μαρτίου. Σκοπός είναι η επόμενη κυβέρνηση να συνεχίσει κανονιά την υλοποίηση της Στρατηγικής από το σημείο που θα έχουμε σταματήσει. Ειδικά σε αυτό το σημείο ο κ.Ρέππας τόνισε ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και μέχρι και την ημέρα των εκλογών θα λειτουργεί πάση δυνάμει.