Περιορίστηκε ακόμα περισσότερο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ανάπτυξη της αγοράς των απελευθερωμένων γραμμών (LLU) διαμορφούμενη σε ποσοστό κάτω του 1% με τον ΟΤΕ να προσελκύει περισσότερες από τις μισές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις. Οι συνολικές ενεργές LLU γραμμές στο τέλος Μαρτίου (2.053.745) αυξήθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά μόλις 0,7%. Ένα χρόνο πριν (Μάρτιος 2015) οι LLU γραμμές είχαν αυξηθεί κατά 4,9% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το infocom.gr σημαντική αύξηση στους συνδρομητές LLU καταγράφουν η Vodafone και η Wind, ενώ αντίθετα η Forthnet χάνει μερίδιο αγοράς και πιθανότατα πλέον και την πρώτη θέση στην κατάταξη μεταξύ των εναλλακτικών με βάση τους συνδρομητές.
Αναλυτικότερα, η συνδρομητική βάση της Forthnet στις απελευθερωμένες γραμμές μειώθηκε σημαντικά και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά ουσιαστικά τον τελευταίο χρόνο. Η Forthnet στο τέλος Μαρτίου φέτος είχε 610.000 LLU συνδρομητές, όταν με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία της στο τέλος του 2015 είχε 620.500 και παρέμεινε ο μεγαλύτερος εναλλακτικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος. Η μείωση σε ετήσια βάση (σύγκριση πρώτων τριμήνων 2016 και 2015) είναι 5,5% (πρώτο τρίμηνο 2015 είχε 645.833). Η Forthnet συνεχίζει να χάνει συνδρομητές οι οποίοι μετακομίζουν κυρίως προς τον ΟΤΕ και σύμφωνα με πληροφορίες τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά την ουσιαστική απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (2007) έχασε την πρώτη θέση στους εναλλακτικούς παρόχους. Την πήρε η Vodafone η οποία έχει εξαγοράσει και πλέον ενοποιήσει την hellas on line.
Η Vodafone στο τέλος Μαρτίου είχε 609.000 συνδρομητές με απελευθερωμένη σταθερή γραμμή, έχοντας πάρει από τις αρχές του έτους τους περισσότερους μεταξύ των εναλλακτικών. Η αύξηση που έχει σημειωθεί σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν είναι 8,5% (η hellas on line είχε αναφέρει στο τρίμηνο πέρσι 561.228 LLU συνδρομητές).
Ικανοποιητική πορεία διαγράφει και η Wind η οποία στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος είχε 519.000 συνδρομητές LLU αυξημένους σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά 8,8% (477.000 πρώτο τρίμηνο 2015). Μέχρι στιγμής οι Vodafone και Wind δεν έχουν δώσει έμφαση στην υπηρεσία της συνδρομητικής τηλεόρασης (η Wind καθόλου η Vodafone ξεκίνησε ουσιαστικά πρόσφατα) ωστόσο είναι σαφές ότι κερδίζουν έδαφος ρίχνοντας βάρος στις ενοποιημένες υπηρεσίες (σταθερή και κινητή τηλεφωνία και internet).
Λιγότερους συνδρομητές σε σχέση με ένα χρόνο πριν έχει η Cyta (315.000 τέλος Μαρτίου 2016 έναντι 326.500 το ίδιο διάστημα του 2015).
Στο στρατόπεδο του ΟΤΕ τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου αποδόθηκαν στην καλή πορεία της τηλεόρασης και των ευρυζωνικών υπηρεσιών, με το VDSL να καταγράφει ρεκόρ νέων συνδέσεων στο τρίμηνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Α’ τρίμηνο του 2016, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 37.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 58% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς, φθάνοντας συνολικά τους 1.544.000 πελάτες. Για να διαπιστώσουμε την αλλαγή που καταγράφεται στον ανταγωνισμό μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να υπενθυμίσουμε ότι το Α’ τρίμηνο του 2015, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 27.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, ή το 46% περίπου των συνολικών καθαρών νέων συνδέσεων της αγοράς.
Αναφορικά με τις ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων, δηλαδή το VDSL, μέχρι στιγμής αποτελούν κυρίως υπόθεση του ΟΤΕ, αν και πλέον καταγράφεται κινητικότητα και από τους Vodafone, Wind και Forthnet. Οι τρεις μαζί, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το infocom.gr έχουν περίπου 22.000 συνδρομητές VDSL, λαμβάνοντας δίκτυο χονδρική από τον ΟΤΕ.
Στον ΟΤΕ, στο τέλος του πρώτου τριμήνου, περίπου 168.000 συνδρομητές ή το 11% της συνδρομητικής βάσης ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής είχαν επιλέξει τις υπηρεσίες VDSL της εταιρείας. Κατά το πρώτο τρίμηνο προστέθηκαν στον ΟΤΕ περίπου 18.000 συνδρομητές VDSL, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική που αναπτύσσεται για τις υπηρεσίες υψηλότερων ταχυτήτων, οι οποίες βασίζονται σε δίκτυα νέας γενιάς και αυτό παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.
Ανοιχτά διατηρούνται στο μεταξύ όλα τα σενάρια για το αν και σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουν μετοχικές εξελίξεις στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς σημειώνουν ότι χρειάζεται περαιτέρω ενοποίηση, αν και η άποψη αυτή πλέον επιδέχεται και αντίλογο με βασικό επιχείρημα ότι οι εταιρείες έχουν μειωθεί σε πέντε και υπό νορμάλ συνθήκες θα ήταν ένας αριθμός βιώσιμος. Μια περαιτέρω ενοποίηση πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό ενώ, το κυριότερο, θα συρρικνώσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των απασχολούμενων στον κλάδο. Κλειδί πάντως στις όποιες εξελίξεις παραμένει η Forthnet και αυτό εξαιτίας του ενδιαφέροντος που έχουν για αυτήν οι Vodafone – Wind οι οποίες διατηρούν συνολικά ποσοστό 40% της εισηγμένης.