Η Schneider Electric, o παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τις λύσεις αυτοματισμού, συμμετείχε ως κύριος χορηγός στο ναυτιλιακό περιβαλλοντικό συνέδριο Green4Sea, το οποίο διοργανώθηκε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, την Τετάρτη 6 Απριλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, εκατοντάδες σύνεδροι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξειδικευμένους ομιλητές να αναπτύσσουν τις απόψεις τους για θέματα τα οποία απασχολούν το ναυτιλιακό κόσμο σήμερα, όπως οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί για τη ναυτιλία, η ενεργειακή αποδοτικότητα των πλοίων, η διαχείριση εκπομπών CO2, η διαχείριση του θαλασσίου έρματος και η υιοθέτηση των εναλλακτικών καυσίμων στα πλοία.
Εκ μέρους της Schneider Electric, ο κ. Κωνσταντίνος Κανελλάκης, Marine & Shore Connection Business Development, συμμετείχε στην παρουσίαση με τη θεματική ενότητα “Έξυπνοι πίνακες διανομής και ενεργειακοί έλεγχοι: τρόποι για τη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας στα πλοία”. Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Κανελλάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η δυνατότητα παρακολούθησης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης ενός πλοίου σε πραγματικό χρόνο βοηθά στην αποφυγή προβλημάτων τα οποία ενδέχεται να αποδειχθούν κρίσιμα για τη λειτουργία του, αλλά και βασικών εφαρμογών που διασφαλίζουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα». Οι έξυπνοι πίνακες διανομής (smart panels) της Schneider Electric πραγματοποιούν έλεγχο, σε πραγματικό χρόνο, οποιασδήποτε εγκατάστασης, με αποτέλεσμα το γρήγορο εντοπισμό πιθανής βλάβης ή αστοχίας και τον εύκολο προγραμματισμό των απαραίτητων εργασιών προληπτικής συντήρησης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Κανελλάκης σημείωσε ότι, «η εμπειρία μας δείχνει ότι, μέσα από την παρακολούθηση τόσο της ενεργητικής, όσο και της παθητικής ενεργειακής απόδοσης μιας εγκατάστασης, είναι δυνατό να εξοικονομηθεί ένα ποσοστό της τάξης του 30-35% από την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται ένα πλοίο. Εκτός των έξυπνων πινάκων, λύσεις όπως ο έλεγχος με ρυθμιστές στροφών των αντλιών θαλασσινού νερού και των ανεμιστήρων μηχανοστασίου, καθώς και των συμπυκνωτών αντλιών φορτίου σε δεξαμενόπλοια (COPT condenser), μπορούν να έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Επίσης, ο έλεγχος σε συστήματα φωτισμού/ψύξης/θέρμανσης και ποιότητας ενέργειας μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στη δραστική βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος κάθε πλοίου». Κλείνοντας την ομιλία του, επεσήμανε: «Η Ενέργεια δεν είναι δωρεάν, το να μάθουμε όμως πώς μπορούμε να την εξοικονομούμε είναι».
Το συνέδριο παρακολούθησαν εκατοντάδες στελέχη και εμπειρογνώμονες από τον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας και των ναυτιλιακών υπηρεσιών, οι οποίοι με τη παρουσία τους προσέδωσαν ιδιαίτερο κύρος στη διοργάνωση.