Φέτος -σε αντίθεση με τις άλλες χρονιές που βλέπαμε τεχνολογικά άλματα- θα δούμε μία ωρίμανση των τάσεων που είχαν αρχίσει να δρομολογούνται από πέρυσι.
Είχαμε αφήσει από πέρυσι στη μέση τη συζήτηση, αν τελικά θα πρέπει να αφήσουμε για μερικά χρόνια τη συζήτηση για το 5G και να επικεντρωθούμε στην καλύτερη εμπορική εκμετάλλευση του 4G, ώστε να μην έχουμε μία πρώιμη τεχνολογία που θα κανιβαλίσει την ώριμη. Όμως, η ταχύτητα των εξελίξεων και η ανάγκη των κατασκευαστών για συνεχή ανάπτυξη, εξαφάνισαν στη χρονιά που πέρασε, κάθε σκέψη για τεχνητή επιβράδυνση. Αν και από πλευράς hardware η αλλαγή τεχνολογικής γενιάς θέλει ακόμη πολύ δουλειά, σε επίπεδο sorftware και τεχνολογίας RF έχουν γίνει άλματα.
Στο επίπεδο των SDN (Software Defined Networks) οι εξελίξεις που θα εμφανιστούν στο MWC από τους κατασκευαστές εξοπλισμού, θα συνεχίσουν να κάνουν συνεχείς ανατροπές στις σχέσεις κόστους-απόδοσης και τη ζωή ευκολότερη στους παρόχους.
Τους παρόχους που βλέπουν τα κέρδη τους να συμπιέζονται και αναζητούν, εκτός από τεχνολογικές αναβαθμίσεις, νέα πλάνα στρατηγικών συνεργασιών που περιέχουν ανταλλαγές υπηρεσιών, αλλά και εμπλουτισμό τους με νέα προϊόντα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη συνέργεια μεταξύ της Ρουμανικής θυγατρικής της DT, με τον τοπικό κλάδο της Orange, στην οποία προβλέπεται -ούτε λίγο ούτε πολύ- η Orange να χρησιμοποιεί το σταθερό δίκτυο της Telekom Romania και ως αντιπαροχή να δίνει πρόσβαση στους πελάτες του ανταγωνιστή της στο δίκτυο 4G.
Παρά τις συνέργειες όμως, το ρυθμιστικό είναι ένα αγκάθι που πληγώνει τις σχέσεις μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών . Το παζλ είναι πολύπλοκο και γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο, από τη στιγμή που τυπικά η ρύθμιση ανήκει στις εθνικές αρχές, ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι έχουν -καιρό τώρα- υπερβεί τα εθνικά σύνορα και αποκτούν πανευρωπαϊκή υπόσταση και επιρροή.
Την κατάσταση χαρακτηριστικά περιέγραψε στην περσινή του παρουσία στο MWC, σε μία μόνο φράση ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Ατζέντα, Günther Oettinger, λέγοντας ότι η Ευρώπη “είναι κατακερματισμένη σε 28 νομοθεσίες, 28 κανονισμούς για την προστασία των δεδομένων και 28 ρυθμιστικές αρχές.”
Θα τα δούμε όλα αυτά να ξεδιπλώνονται μπροστά μας, στην καθιερωμένη συνάντηση των τηλεπικοινωνιακών ομίλων της υφηλίου, όπου οι CEO τους μας έχουν αποδείξει ότι λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Βέβαια, η συζήτηση για το 5G, διατηρείται ολοζώντανη, γιατί με τη σειρά της θεωρείται η ραχοκοκαλιά της πλήρης διάδοσης του ΙοΤ. Σύμφωνα με τους οραματιστές της δικτυωμένης κοινωνίας, τα δισεκατομμύρια συνδεμένες συσκευές που θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους σε χιλιοστά του δευτερολέπτου, θα χρειάζονται μια τελείως διαφορετική δομή δικτύου με δυναμικά χαρακτηριστικά, ελάχιστη καθυστέρηση (latency) και ενσωματωμένες υπολογιστικές δυνατότητες. Πέρυσι, είδαμε τηλεχειριζόμενους εκσκαφείς που ελέγχονταν από απόσταση 5.000 χιλιομέτρων και το πρώτο «κινητό» 5G μεγέθους μικρού αυτοκινήτου.
Φέτος, το ΙοΤ θα έχει την τιμητική του, υποσχόμενο εκτεταμένες καταναλωτικές εφαρμογές με πρώτη και καλύτερη την αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά και πολλούς άλλους τομείς που υπόσχονται να φέρουν χρήμα στα ταμεία των παρόχων και θα ενεργοποιήσουν την αλυσίδα αξιών που θα οδηγήσει προς τις έξυπνες πόλεις.
Στο ίδιο πνεύμα θα δούμε μια ακόμη επέλαση των wearables. Αν και ακόμη δεν έχουν ευρέως πείσει το καταναλωτικό κοινό και η διάδοσή τους είναι μικρότερη των προσδοκιών, θεωρούμε ότι το στοίχημα είναι να πείσουν το κοινό για τη χρησιμότητά τους. Πυλώνες γι’αυτό θα είναι η ασφάλεια και η υγεία, δύο τομείς που είναι υψηλής σημασίας και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν την κρίσιμη μάζα καταναλωτικής συνείδησης.