Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για την άρση της μονιμότητας σε όλες τις επιχειρήσεις που άλλοτε άνηκαν στο δημόσιο δημιουργεί νέα δεδομένα και για τον ΟΤΕ.
Η μονιμότητα στον Οργανισμό ισχύει για όσους έχουν προσληφθεί πριν από το 2006, ενώ για τους υπολοίπους εργαζομένους ισχύει ότι και στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση αυτή συμπεριλαμβάνεται στον Κανονισμό Εργασίας ο οποίος έχει κυρωθεί με νόμο. Η νέα διάταξη που έχει ψηφιστεί, ωστόσο, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών ότι η μονιμότητα στον ΟΤΕ είναι δυνατόν να αποτελέσει παρελθόν από τις 14 Φεβρουαρίου 2012, με μοναδική ασφαλιστική δικλείδα την σε ισχύ ΣΣΕ (Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) η οποία περιλαμβάνει αναφορά για τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού.
Στο πλαίσιο αυτό η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως – αν και όχι άμεσα – είναι αρκετά πιθανό να τεθεί εκ νέου επί τάπητος το θέμα των εργασιακών στον ΟΤΕ. Δεν αποκλείεται δηλαδή, από καμιά από τις ενδιαφερόμενες πλευρές, η τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που έχει υπογραφεί με μειώσεις μισθών 11% να λήξει γρηγορότερα, κάτι που συναρτάται και από τις γενικότερες εξελίξεις στη χώρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως οι «πιέσεις» της γερμανικής Deutsche Telekom (διατηρεί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού και ασκεί και τη διοίκηση) για τη μείωση των δαπανών προσωπικού είναι διαρκείς. Επίσης, από παλιότερες δηλώσεις ανωτάτων στελεχών είναι γνωστό πως μελέτη που είχε γίνει έκανε λόγο για πλεονάζον προσωπικό που υπολογιζόταν περί τις 2.000.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως προχωρά η δημιουργία της επιχειρησιακής μονάδας ή θυγατρικής εταιρείας (Transfer) στην οποία θα μεταφερθεί ένα μέρος του προσωπικού. Το σκεπτικό είναι η νέα μονάδα να αναλαμβάνει εργασίες και για άλλους παρόχους, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η εξαίρεσή της από το κόστος που υπολογίζεται για το βασικό αντικείμενο εργασίας στον ΟΤΕ.
Σημειώνεται ότι στον ΟΤΕ (μητρική) το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι δαπάνες προσωπικού επί των εσόδων (στοιχεία 2011) είναι 32,8% – χωρίς τις προβλέψεις για αποζημιώσεις και το λογαριασμό νεότητας – και 34,4% αν συνυπολογιστούν και αυτές. Το ποσοστό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.
Άρση μονιμότητας η διάταξη που έχει ψηφιστεί:
Από 14.2.2012 διατάξεις νόμων ή κανονιστικών αποφάσεων, καθώς και όροι Συλλογικών Συμβάσεων και Διαιτητικών Αποφάσεων, Κανονισμών Εργασίας, Οργανισμών Προσωπικού και αποφάσεων Διοίκησης επιχειρήσεων, που θεσπίζουν όρους που υποκρύπτουν μονιμότητα ή ρήτρες μονιμότητας παρεκκλίνοντας από τους γενικούς κανόνες της εργατικής νομοθεσίας ή/και προβλέπουν την εφαρμογή, αναλογική ή ευθεία, διατάξεων του Κώδικα περί Δημοσίων Υπαλλήλων, καταργούνται. Οι σχετικές διατάξεις εφαρμόζονται και σε επιχειρήσεις, εταιρείες ή οργανισμούς που υπάγονται ή είχαν υπαχθεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως αυτός είχε οριοθετηθεί κάθε φορά με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του ν.1256/1982 (Α΄65) ή με τις διατάξεις του άρθρου 51 του ν.1892/1990 (Α΄101).