Οι ειδήσεις που έβγαλε η ομιλία του Eric Schmidt στο MWC στη Βαρκελώνη έχουν να κάνουν με όνειρα. Όνειρα που απ’ ότι άφησε να εννοηθεί, δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Και μάλιστα, την πραγματικότητα της Google. Ο Schmidt μίλησε ουσιαστικά για την τεχνολογία και τον ρόλο της. Τον ρόλο της να δώσει πρόσβαση στην πληροφορία σε όλο τον κόσμο που την έχει ανάγκη. Η τεχνολογία είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ελευθερία. Η τεχνολογία θα είναι σαν τον ηλεκτρισμό είπε. Θα λειτουργεί έτσι. Θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας. Για πολλούς από εμάς είναι. Εμείς όμως ανήκουμε σε μία ελίτ. Των ενημερωμένων καταναλωτών που αγοράζουν τις υπηρεσίες τεχνολογίας. Μία τεχνολογία που δεν έχει να κάνει με το γράψιμο κώδικα αλλά την παροχή υπηρεσίας.
Υπάρχουν όμως 5 δισεκατομμύρια κόσμου που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το στοίχημα για την τεχνολογία θα είναι, οι άνθρωποι αυτοί, να αποκτήσουν πρόσβαση στον συνδεδεμένο κόσμο που απολαμβάνουμε όλοι. Γι αυτό και είναι υποχρέωση κάθε εταιρείας και κάθε Ρυθμιστή να δρα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα σε όλους και όχι να προσπαθεί να ελέγξει το μόνο ελεύθερο πράγμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή: το Internet. Ο Eric Schmidt βλέπει να πραγματοποιείται αυτό με την αλματώδη ανάπτυξη των data centers παγκοσμίως αλλά και την εγκατάσταση οπτικών ινών. Έτσι ακόμα και οι πιο φτωχές χώρες θα μπορούν να έχουν σταθερή πρόσβαση στο Internet. Άρα και την ελευθερία.
Η επανάσταση στο κλείσιμο του ψηφιακού χάσματος, κατά τον Schmidt, θα γίνει και μέσα από τα smartphones καθώς η κάθετη πτώση των τιμών θα τα φέρει σε κάθε τσέπη. Για να πραγματοποιηθεί η επανάσταση αυτή, είπε ο Schmidt εκτός από τις συσκευές θα πρέπει να υπάρχει και η ανάπτυξη δικτύων. Η υποδομή που θα επιτρέπει σε όλους να είναι συνδεδεμένοι.
Ο Schmidt, όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο η Google «παρακολουθεί» και καταχωρεί τις αναζητήσεις των χρηστών συγκεντρώνονται προσωπικά δεδομένα, δεν το αρνήθηκε. Απλά επεσήμανε ότι τα προσωπικά δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσει, «παραμένουν προσωπικά και χρησιμοποιούνται για καλύτερα και πιο ακριβή αποτελέσματα αναζητήσεων και φυσικά για στοχευμένη διαφήμιση», δεδομένου ότι το 98% των εσόδων της Google προέρχονται από τη διαφήμιση,
Πάντως η ομιλία του Schmidt είχε αρκετά πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς ορισμένες φορές είχαμε την εντύπωση, ότι μιλούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Η Ελευθερία, το Δικαίωμα στην Επιλογή και άλλα πολλά, μας έδωσαν την εντύπωση ότι θα τελείωνε την ομιλία του με το σύνθημα του Obama “Yes We Can”.Η ομιλία, ακροβατούσε μεταξύ εθνικοαπαελευθερωτικού λόγου περί του ότι, η επικοινωνία απελευθερώνει τις κοινωνίες και είναι η κινητήριος δύναμη της ανάπτυξης των λαών και πολιτικής ομιλίας, αφού έκανε αναφορές για το κλειστό καθεστώς της Β.Κορέας και των χωρών γενικότερα που θέτουν περιορισμούς στην ελεύθερη χρήση του Internet. Για κακή του τύχη όμως, ένας δημοσιογράφος από το Ιράν σε ερώτησή του, επεσήμανε ότι η ίδια η Google είναι αυτή που δεν παρέχει υπηρεσίες προς το Ιράν. Η απάντηση που έλαβε από τον Schmidt, ήταν ότι η Google απλά εφαρμόζει την Αμερικανική νομοθεσία (η οποία απαγορεύει την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών εταιριών με έδρα τις ΗΠΑ, προς το Ιράν) αλλά –εν μέσω εκκωφαντικής σιωπής- δεν εξέφρασε την αντίθεσή του για την πολιτική αυτή.