Παραφράζοντας τους Λατίνους, μπορούμε άνετα να πούμε «Τα λόγια πετούν, τα έργα μένουν», ή αν προτιμάτε το λαϊκό βάρδο «δηλώσεις που μείνανε δηλώσεις». Διότι, αν το δηλώσεις (και δεν το κάνεις), δεν μπορείς να το σώσεις!
Για του λόγου και της δήλωσης το ασφαλές, διαβάστε τις παρακάτω δηλώσεις και μαντέψτε ποιος και πότε τις είπε:
- «Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020».
- «Ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στόχο τη μετάβαση σε μία οικονομία υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης».
- «Νέο εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα».
- «Ένα δισ. ευρώ για έργα τεχνολογιών και πληροφορικής από τους κοινοτικούς πόρους.
- «Καταρτίζουμε 3ετές σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
- «Τονίζουμε τη σημασία των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής στην οικονομία»
- «Η νέα “Εθνική Ευρυζωνική Στρατηγική” κινείται σε δύο άξονες, τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες».
- «Αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων που προωθούν την καινοτομία».
- «Συνδέουμε την έρευνα και την καινοτομία με την παραγωγή»
Για να μη σας ταλαιπωρούμε, οι πέντε πρώτες ανήκουν στον κ.Τσίπρα και τις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα. Οι υπόλοιπες ανήκουν στον Υπουργό Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη, το 2012. Ακριβώς τρία χρόνια πριν!
Δεν βλέπετε και πολλές διαφορές έτσι; Αυτό είναι το πρόβλημα! Όταν υπάρχει διαχρονική ομοψυχία στις δηλώσεις, σημαίνει ότι το θέμα παραμένει όχι μόνο άλυτο, αλλά η αντιμετώπισή του βρίσκεται ακόμη σε θεωρητικό επίπεδο. Κάτι δηλαδή σαν τη φοροδιαφυγή! «ad calendas Graecas», στις Ελληνικές καλένδες δηλαδή, για να κλείσουμε πάλι με λατινικά.
Άλλαξε κι εσύ ένα νόμο. Μπορείς!
Στο μεταξύ, από το νέο του αναβαθμισμένο πόστο ο Χρήστος Σπίρτζης, έχει άλλες προτεραιότητες και ετοιμάζεται για την τελική αναμέτρηση με την ΕΕΤΤ.
Το σχέδιο νόμου το οποίο συμπεριλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και το ρόλο της Digea, έχει στο πακέτο και την «τροποποίηση διατάξεων του Ν. 4070/2012», ώστε να γίνει εκ νέου «Ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ)».
Βλέπετε το νέο γκοβέρνο είναι της άποψης ότι «η ρύθμιση είναι πολύ σοβαρό πράγμα για να την αφήσουμε στους Ρυθμιστές». Τους οποίους, ένεκα η άτιμη ανεξαρτησία, δεν μπορούμε να «ρυθμίζουμε»… Εμφανώς τουλάχιστον!
Προς Θεού, δε λέμε ότι ο νόμος Βορίδη τα είχε όλα καλώς καμωμένα και ρυθμισμένα. Απλά, μετά από 19 χρόνια χωρίς καμία νομοθετική ομπρέλα στην κινητή, φτιάχτηκε ένα πλαίσιο κάτω από την ΕΕΤΤ η οποία θα λειτουργούσε ανεξάρτητα από τις αλλαγές σε κυβερνήσεις και πολιτικές.
Φρούδες ελπίδες! Οι νόμοι στην Ελλάδα φτιάχνονται είτε για να μην εφαρμόζονται, είτε για να καταργούνται.
Μη φανταστείτε βέβαια ότι ο Υπουργός κόπτεται για τις διατάξεις και τις ρυθμίσεις που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες. Όλος ο καυγάς γίνεται για τα τηλεοπτικά κανάλια και τον τρόπο που, σχεδόν με απευθείας ανάθεση, αποδόθηκε στη Digea το δικαίωμα της πανελλαδικής διανομής ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος.
Είναι αλήθεια επίσης, ότι την τελευταία στιγμή και υπό την πίεση των ευρωπαϊκών προθεσμιών, οι οποίες μετά από παρατάσεις επί παρατάσεων έληγαν οριστικά, έγιναν σημαντικές «εκπτώσεις» στον αριθμών των σημείων εκπομπής τηλεοπτικού σήματος, ώστε να γίνει φθηνότερη και ταχύτερη η εγκατάσταση και το οριστικό switch off της αναλογικής.
Είναι επίσης αλήθεια ότι εξαιτίας αυτής της πρακτικής πολλοί συνέλληνες έμειναν με μαύρο στην οθόνη να ακούν αόριστες υποσχέσεις για το gap filling.
Τέλος, μπορεί να είναι αλήθεια ότι η Digea ευνοήθηκε ενδεχομένως σκανδαλωδώς σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά από την άλλη βοά ο τόπος ότι όλα γίνονται όχι μόνο για να αποδοθεί δικαιοσύνη, αλλά για να «βολέψουμε τα δικά μας παιδιά», τα νέα τζάκια και να «αλώσουμε» τα ΜΜΕ. Ο πανδαμάτωρ χρόνος θα δείξει αν είναι αλήθεια!
Το θέμα είναι ότι η ΕΕΤΤ δεν είχε καμία εμπλοκή στην υπόθεση Digea, η οποία πέρασε από παράπλευρες διαδρομές και σερβιρίστηκε απλά για υπογραφή στην Ολομέλεια, η οποία δεν είχε δικαίωμα ούτε να αρνηθεί, ούτε να ζητήσει επανεξέταση. Οπότε καλό θα είναι κάποιοι να αποφύγουν «το δις εξαμαρτείν», προκειμένου να μην εκτεθούν πολλαπλώς!
Πέρα από το οποιοδήποτε σκεπτικό, το αστείο στην όλη υπόθεση των Ανεξάρτητων Αρχών είναι ότι ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από πρόταση του Υπουργού και γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής! Πόση ανεξαρτησία να αντέξει τελικά μια κυβέρνηση; Και φυσικά δεν μιλάμε μόνο για τη σημερινή…
Data υπάρχουν
Με σταθερά υψηλές επενδύσεις, παρά τη συνέχιση της πτώσης σε έσοδα και κέρδη, έκλεισε το Α’ εξάμηνο του 2015 για τον Κλάδο των Κινητών Επικοινωνιών.
Ο Κλάδος επένδυσε €131 εκατ. σε δίκτυα και υποδομές, ενώ συνολικά υπέστη μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες κατά 4,4%, στους συνδρομητές κατά 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) κατά 2,9%.
Αναμενόμενο θα πείτε, από τη στιγμή που οι πάροχοι συναγωνίζονται για να δώσουν τα πιο δελεαστικά πακέτα με συνδυαστικές υπηρεσίες, ενώ ο πόλεμος χαρακωμάτων με άξονα τη φορητότητα καλά κρατεί. Όλοι ξέρουν ότι το παιχνίδι αυτό είναι επικίνδυνο και το μεταχειρίζονται με φειδώ, αλλά όταν ξεφεύγει από τα χέρια τους και το λόγο παίρνουν τα outsource call centers, τότε ο έλεγχος γίνεται ενίοτε προβληματικός.
Το θετικό μήνυμα που βγαίνει από τα αποτελέσματα του εξαμήνου είναι η αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Βέβαια, η χώρα μας απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphones, αλλά αυτό τι άλλο από μία καλή προοπτική μπορεί να σημαίνει;
Όπως επισημαίνεται στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον Κλάδο των Κινητών Επικοινωνιών, οι επενδύσεις των εταιρειών σε δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρέψουν την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομία. Αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά €1,5 δισ.
Βέβαια, η λέξη-κλειδί είναι «επενδύσεις» και επενδύσεις χωρίς σταθερό περιβάλλον είναι απλά τζόγος!