Ένα από τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται συχνά-πυκνά οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» της υψηλής τεχνολογίας, είναι οι τάσεις – κάθε λογής και για κάθε τομέα. Φορείς, ινστιτούτα και εταιρίες ερευνών συγκεντρώνουν και συνδυάζουν στοιχεία, στατιστικές, προβλέψεις, ερμηνείες και οιωνούς, για να δώσουν -με παραλήπτη τα δικά μας ευήκοα ώτα- τη δική τους «πρόγευση» από το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, τα ερχόμενα χρόνια. Κάμποσες από αυτές τις προβλέψεις αργά ή γρήγορα επαληθεύονται, κάποιες άλλες όχι, αλλά –για να λέμε την αλήθεια- λίγοι είναι αυτοί που παρακολουθούν συστηματικά και καταγράφουν τη συνέπεια ή την ανακολουθία των «χρησμών».
Βεβαίως, για τους παλιότερους του χώρου (γιατί να το κρύψωμεν, άλλωστε;) σαν τον γράφοντα, η συσσωρευμένη εμπειρία έχει βοηθήσει να επισημανθούν από καιρό οι πιο «εύστοχοι» στις προβλέψεις τους, με στόχο την παρακολούθηση των ανακοινώσεών τους, ώστε να μη «χάνουμε επεισόδια». Η γνωστή και μη εξαιρεταία εταιρία ερευνών Gartner συγκαταλέγεται σ΄ αυτούς και μόλις πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε Συμπόσιο στο Ορλάντο, όπου –καλά το μαντέψατε- ανακοίνωσε δια στόματος του αντιπροέδρου της, Ντέιβιντ Καπούτσιο, τις 10 κορυφαίες τάσεις στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα επηρεάσουν σημαντικά την καθημερινότητά μας, τα επόμενα χρόνια.
Η λίστα της Gartner θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: ζήτηση, τεχνολογίες και οργάνωση, με τέσσερις τάσεις να ανήκουν στην πρώτη κι από τρεις στη δεύτερη και την τρίτη. Κοινό χαρακτηριστικό των περισσοτέρων τάσεων, όμως, παραμένει η ανάγκη για περισσότερους και ακριβέστερους αλγόριθμους, καθότι είναι απαραίτητοι για τη διεύρυνση των αυτοματισμών στις κάθε λογής επεξεργασίες και διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνονται σε δράσεις που σταδιακά θα περάσουν από τους ανθρώπους στις μηχανές.
Πρώτη και κύρια τάση, στον κατάλογο της Gartner, η αυξανόμενη ζήτηση σ’ ό,τι αφορά στις υποδομές – αυτό ισχύει αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια κι όλα δείχνουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης στο συγκεκριμένο χώρο δεν πρόκειται να ανακοπεί. Βέβαια, όσο οι περιβαλλοντικές μας ανησυχίες γίνονται εντονότερες, τόσο σημαντικότερο ρόλο θα παίζει αυτός ο παράγοντας, ενώ ιδιαίτερα κοστοβόρο πρόβλημα παραμένει η απαίτηση πλέον για non-stop λειτουργία των συστημάτων. Μια άλλη τάση είναι η ανεξαρτητοποίηση μονάδων και τομέων, οι οποίοι θα λειτουργούν στην πράξη σαν αυτόνομες τεχνολογικές startup, που συμβάλλουν όμως εξ ίσου στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των μεγάλων επιχειρήσεων, στις οποίες ανήκουν. Τρίτη τάση, με τεχνολογικές και όχι μόνον προεκτάσεις, αυτή της αλληλεπίδρασης των καταληκτικών συσκευών. Γιατί, καλές και χρήσιμες οι δυνατότητες του cloud computing, όμως, από αυτές τις καταληκτικές συσκευές και την αλληλεπίδρασή τους εξαρτάται η εμπειρία του τελικού χρήστη, που μετράει πάνω απ’ όλα στην αγορά.
Κι αν αυτός ο τελικός χρήστης είναι μια επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που έχει εμπιστευτεί τις επιχειρησιακές ανάγκες της σε ένα data centre, μια ακόμα τάση δεν θα έπρεπε να είναι η πλήρης στήριξή της με «needs–as–a–service», με δυνατότητα αυτόματης αναπροσαρμογής, όταν χρειαστεί; Από την άλλη πλευρά, σε κάποιες περιπτώσεις, θα συνεχίσουμε να προτιμάμε τα ολοκληρωμένα συστήματα, που συνδυάζουν επεξεργαστές, αποθηκευτικό χώρο και υποσυστήματα δικτύωσης στο ίδιο περιβάλλον, κατάλληλα διαμορφωμένο σε ρόλο τοπικού mini data centre.
Η επόμενη τάση μπορεί να σας ξαφνιάσει, καθώς έχει να κάνει με το open source hardware, που δεν είναι παρά το αντίστοιχο του γνωστού open source software. Η σημασία του τελευταίου, σε πολλά επίπεδα, είναι σήμερα αδιαμφισβήτητη και μάλλον πρόκειται να δούμε κάτι αντίστοιχο στο χώρο του «σίδερου», με μηχανήματα τα οποία συνδυάζονται μεταξύ τους με υψηλό δείκτη διαλειτουργικότητας. Intel και HP ήδη το παλεύουν… Υπάρχουν κι άλλες τάσεις, όμως, στα υπ’ όψιν, όπως η ανάδειξη του IT Service Continuity, συνδυασμού των γνωστών συστημάτων επιχειρησιακής συνέχειας και της αδιάλειπτης παροχής υπηρεσιών Πληροφορικής, ο οποίος μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το αντικείμενο είναι κάποιο σύστημα παροχής περιεχομένου ή μια πλατφόρμα εφαρμογών υψηλής διαθεσιμότητας. Μάλιστα, με δεδομένη την επικράτηση της παγκοσμιοποίησης σε πολλούς χώρους και τομείς, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι αναδύεται σαν τάση και το Global Data Centre Management, προκειμένου να δώσει λύση στα προβλήματα διαχείρισης πολλαπλών data centres, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη και συχνά με τη χρήση πολλαπλών cloud services.
Οι δυο τελευταίες τάσεις της δεκάδας εστιάζουν περισσότερο στις μελλοντικές ανάγκες των χρηστών, παρά στις σημερινές – όμως, εκεί στην Gartner, κάποιος θα πρέπει να τους μίλησε για την (σοφή, βεβαίως) ελληνική παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν»… Η προτελευταία είναι το Bimodal IT, μ’ άλλα λόγια η όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση δυο βασικών στόχων: της αδιάλειπτης και πάσει θυσία λειτουργίας, όσο και της κάλυψης των μελλοντικών αναγκών μιας επιχείρησης. Ο πρώτος προϋποθέτει πάνω απ’ όλα αξιοπιστία και συνέπεια, ο δεύτερος άνοιγμα νέων δρόμων και σκέψη out of the box, που θα βελτιώσουν τα αποτελέσματα συγκεκριμένων τομέων ή και του συνόλου της επιχείρησης. Αυτός ο αδιάκοπος διμέτωπος αγώνας, όμως, πρέπει να είναι ισομοιρασμένος, χωρίς να δίνεται προτεραιότητα σε κάποιον από τους δυο στόχους, γιατί στην πρώτη περίπτωση (της εξασφάλισης αξιοπρεπούς καθημερινότητας) η επιχείρηση σταδιακά θα υστερήσει σε ανταγωνιστικότητα, ενώ στη δεύτερη (της άναρχης ανάπτυξης) θα υποφέρει από προβλήματα στις υποδομές της.
Δέκατη και τελευταία τάση, ο έλεγχος της ροής των δεδομένων, όπως αυτός εκφράζεται με τον όρο Enterprise Workload Monitoring, που θα συμβάλει στη μείωση του σημερινού υψηλού βαθμού αβεβαιότητας των CIOs. Βέβαια, οι άνθρωποι της Gartner παραδέχονται ότι το θέμα της όποιας εξάρτησης των τελευταίων από τους υπεύθυνους τμημάτων, ως προς τη ροή δεδομένων τους και όχι μόνο, είναι λεπτό καθώς μπορεί κάλλιστα να ενταχθεί στα ενδο-εταιρικά παιχνίδια εξουσίας, όμως επιμένουν ότι μπορεί να βρεθεί απάντηση σε τεχνικό επίπεδο, ικανή να λύσει πολλά τωρινά και μελλοντικά προβλήματα.
Για να δούμε, λοιπόν… θα βγούνε, τελικά, αληθινές ή όχι κι αυτές οι προβλέψεις της Gartner;