Το project Ara της Google αφορά στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού smartphone στο οποίο ο χρήστης θα μπορεί να προσθέσει ή να αφαιρέσει τμήματα της συσκευής και να δημιουργήσει το δικό του τηλέφωνο με τη σχέση κόστους δυνατοτήτων που επιθυμεί. Με την ίδια λογική ο ίδιος ο χρήστης θα μπορούσε κατά τις επιθυμίες του να αναβαθμίζει τμήματα της συσκευής (πχ. να επιλέξει να τοποθετήσει καλύτερη κάμερα, οθόνη ή πλαστικά, ενώ το μόνο που θα παραμένει σταθερό είναι ο σκελετός, πάνω στον οποίο θα “κουμπώνουν” τα επιμέρους τμήματα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ομάδας εργασίας του Project Ara, ένα πρωτότυπο θα έκανε φέτος το ντεμπούτο του στο Πουέρτο Ρίκο. Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση δεν πρόκειται να το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί και το λανσάρισμα δεν πρόκειται να γίνει εντός του 2015.
Σε ανάρτησή της στο Twitter η Google αιτιολογεί την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι “το πλήθος των συνδυασμών είναι μεγαλύτερο απ’ότι υπολογίζαμε και είναι δύσκολο να καθορίσουμε το πρότυπο”
Το Έργο Ara ήταν αρχικά το πνευματικό τέκνο της Motorola, αλλά παρέμεινε κάτω από τον έλεγχο της Google μετά την πώληση της Motorola στη Lenovo. Οι κακές γλώσσες λένε ότι μόνο η βαθιές τσέπες της Google θα μπορούσαν να στηρίξουν ένα τόσο αμφιλεγόμενο concept που ανοίγει μεγάλα θέματα όχι μόνο στο λογισμικό, αλλά και στα logistics που απαιτεί η παραγωγή και ο εφοδιασμός της παγκόσμιας αγοράς με μια τεράστια ποικιλία εξαρτημάτων και υλικών, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν πραγματικά να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα μετασχηματισμού της συσκευής.
Γενικά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο -τεχνικά- project, ενώ από οικονομικής άποψης δεν φαίνεται να είναι βιώσιμο, αν σκεφτούμε επίσης το γεγονός ότι η Google έχει ως target group για αυτή τη συσκευή τις αναπτυσσόμενες αγορές. Διακεκριμένοι αναλυτές μάλιστα σπεύδουν να χαρακτηρίσουν το εγχείρημα “…μία ακόμη μαύρη τρύπα όπως το Google+.”