Πληθυσμιακή κάλυψη 40% στο VDSL και 80% στο 4G είναι ο στόχος του ΟΤΕ για το 2015 όπως είπε λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στη χώρα δήλωσε, «είμαι αισιόδοξος για τις εξελίξεις, πιστεύω ότι στο τέλος θα επικρατήσει η λογική και θα βγούμε από τη διελκυστίνδα που βρισκόμαστε».
Σε μια εφ’όλης της ύλης ενημέρωση για την πορεία και τους στόχους της επιχείρησης για το 2015 ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε μεταξύ άλλων:
Οι επενδύσεις του Οργανισμού συνεχίζονται κανονικά με την εκτέλεση του πλάνου των 2 δις. ευρώ για την τρέχουσα τετραετία. Οι βασικές επενδύσεις αφορούν τα δίκτυα νέας γενιάς. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ αν ο ΟΤΕ δεν έθετε στόχο να καλύψει τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας η χώρα δεν θα μπορούσε να τους καλύψει. «Οι επενδύσεις του ΟΤΕ είναι το 60% των συνολικών επενδύσεων που γίνονται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Οργανισμού.
Η εθελουσία έξοδος εργαζομένων είναι επιτυχής, θα αποχωρήσουν περί τα 800 άτομα (από 700 που αρχικά ήταν η εκτίμηση) και το κόστος θα διαμορφωθεί σε 110 εκατ. ευρώ και θα γίνουν περίπου 300 νέες προσλήψεις κυρίως σε τεχνικούς και πωλητές.
Για το ενδιαφέρον για τη NOVA ο επικεφαλής του Οργανισμού είπε ότι πρόκειται για θέμα που χρειάζεται να επαναξιολογηθεί καθώς οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί.
Η Cosmote θα δραστηριοποιείται στο εξής με νέο ανανεωμένο σήμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 η θυγατρική για την κινητή τηλεφωνία βάσει εσόδων έχει μερίδιο αγοράς 52,4% (από 41% το 2007), η Vodafone έχει 30,7% και η Wind 16,9%. Βάσει των EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) τα μερίδια έχουν ως εξής: Cosmote 63,9%, Vodafone 26,4% και Wind 9,7%.
Όπως εκτιμάται στο τέλος του 2015 οι συνδρομητές ΟΤΕ TV θα φθάσουν τους 400.000. Στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της υπηρεσίας και πιθανότατα αυτό σχετίζεται άμεσα την διαφορετική αντιμετώπιση της υπόθεσης Nova. Μάλιστα ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ Ζαχαρίας Πιπερίδης είπε ότι κάθε χρόνο οι μέτοχοι τους ζητούν να είναι συντηρητικότεροι στις προβλέψεις τους (η διοίκηση) αλλά διαψεύδονται στη συνέχεια από την πορεία της υπηρεσίας. Το 2015 τα έσοδα από τις υπηρεσίες τηλεόρασης του ΟΤΕ θα είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ και για το 2016 η εκτίμηση είναι ότι θα φθάσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Για τη συγκέντρωση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο επικεφαλής του Οργανισμού παρατήρησε πως είναι αναγκαία προκειμένου να εξασφαλίζονται κεφάλαια για τις επενδύσεις. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν υπάρχει ενδιαφέρον του ΟΤΕ για την εξαγορά της Cyta είπε ότι ο Οργανισμός δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να εξετάσει την εξαγορά άλλου παρόχου γιατί δεν θα το επέτρεπε ο Ρυθμιστής.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ ο Οργανισμός έχοντας καθαρό δανεισμό 1,1 δις. ευρώ, και ελεύθερες ταμειακές ροές 583 εκατ. ίσως είναι από τις ισχυρότερες εταιρείες της χώρας. Κληθείς να απαντήσει στο αν ο Οργανισμός έχει σχέδιο για την περίπτωση που τα πράγματα στη χώρα εξελιχθούν σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο ο κ. Τσαμάζ είπε πως ο ΟΤΕ έχοντας μικρό δανεισμό είναι θωρακισμένος, ενώ σε μια ζόρικη κατάσταση μπορεί να αξιοποιήσει και τις δύο θυγατρικές που έχει στο εξωτερικό.
Για το επόμενο διάστημα ο ΟΤΕ σχεδιάζει να παρέχει στους συνδρομητές του συνδυαστικά πακέτα υπηρεσιών (πιθανότατα μετά το καλοκαίρι) και από φέτος τον Ιούνιο ξεκινά ο μετασχηματισμός του δικτύου του σε δίκτυο βασισμένο στο internet (all IP) ο οποίος θα ολοκληρωθεί το 2018.